Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, Cumhurbaşkanlığı sisteminin uygulanmaya başlamasıyla birlikte Milletvekillerinin sözlü soru sorma hakkının kısıtlandığını ifade ederek, yazılı soruların Bakanlar tarafından adeta geçiştirildiğini ve güncel verilerin kamuoyu ile paylaşılmasından kaçınıldığını dile getirdi.
Son günlerde sıkça kamuoyu gündemine gelen antidepresan kullanımındaki artış ile ilgili verilerin açıklanması istemiyle, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya yazılı soru önergesi verdiğini, Bakan’ın verilere dayalı bilgi vermek yerine 2021 yılına ait veriler olan bilgilere yönlendirme yaptığını ifade etti.
Gürer soru önergesinde; “2022 ve 2023 yıllarının 9 ayı boyunca psikiyatri kliniklerine başvuran kişi sayısı ve bu kişilerin cinsiyetlerine göre sayısal dağılımı nedir?
2022 ve 2023 yıllarında ülkemizde antidepresan ve sinir sistemi ilacı reçete edilen kişi sayısının yıllara göre dağılımı nasıldır?
Son 5 yılda ülkemizde kaç kutu antidepresan satışı gerçekleştirilmiştir, bunun yıllara göre dağılımı nasıldır?
Son 5 yılda ülkemizin antidepresan ve sinir sistemi ilaçlarına harcadığı tutarın yıllara göre sayısal dağılımı nasıldır?
Ülkemizde antidepresan kullanımının ciddi oranda artışının sebepleri araştırılmış mıdır? Bu konuda yapılan araştırmalar sonucu antidepresan kullanımını tetiklediği tespit edilen faktörler nelerdir?” şeklindeki soruların yanıtlanmasını istemişti.
BAKAN KOCA BİLGİ VERMEKTEN KAÇINDI
Gürer’in soru önergesindeki soruları Bakan Koca, “Antidepresan kullanımına ilişkin bilgiler, Bakanlığımızın web sitesinde yayımlanan Sağlık İstatistikleri Yıllığında yer almaktadır. https://dosvasb.saglik.gov.tr/Eklenti/45316.siv2021 -turkcepdf.pdf/O linkinden ulaşılabilmektedir.” şeklinde cevapladı.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bakan'ın yönlendirdiği linkteki istatistiki bilgiler 2021 yılında kalmış. Güncel veri soruyoruz. Sorularımıza net bir şekilde yanıt verilmemesi, acaba rakamlar mı çok yüksek, yoksa veriler mi yok sorusunu akla getiriyor. Cevap istediğimiz sorulara gelen cevap, 2021 yılına ait Sağlık İstatistikleri Yıllığına ait pdf dosyasının linkidir. Bu verilere zaten internet üzerinden herkes gibi biz de ulaşım sağlayabiliyoruz. Sorduğumuz soru gayet net ve açık bir şekilde sorulmuştur. İstediğimiz verilere ilişkin yıllar belirtilmekte olup Bakan’dan konuya ilişkin araştırma yapılıp yapılmadığını ve bu konudaki tespitlerini istemiştik. Sağlık Bakanlığından gelen bu yanıtlar, verilerin bilinmesin zamana yayalım anlayışı mıdır?” diyerek tepki gösterdi.
BAKANLIĞIN ELİNDE GÜNCEL VERİ OLMAZ MI?
Ülkemizde antidepresan kullanımının arttığı bir dönemde güncel verilerin açıklanmasını isteyen Gürer'e 2021 yılının ve antidepresanlar ile ilgili kısıtlı verilerinin içinde bulunduğu bir Sağlık İstatistikleri Yıllığı'nın linki gönderildi. Gürer, “Bakanlığın elinde güncel veriler yok mu? Bakanlık cevabında güncel veriler olarak bu linkteki belgeyi göstermiş. Ülkemizin sağlık alanındaki verilerinin güncel olmaması anlaşılabilir bir durum değil. Düşünün, 2021 yılına ait veriler 2023 yılında bir kitapçık haline getirilip yayınlanıyor.” dedi.
YÜZDE 85 ARTTI
2008 ile 2021 yılları arasındaki 13 yıllık dönem boyunca, Türkiye'de antidepresan kullanımının %85 arttığını vurgulayan Gürer, "2008 yılında, her bin kişiye düşen günlük antidepresan ilaç (ATC-N06A) miktarı 27,8 doz iken, 2021 yılında bu sayı %85 artarak 52 doza yükseldi. AKP iktidarı tarafından uzun bir süre yönetilen ülkemiz, birçok toplumsal ve ekonomik sorunla karşı karşıya kaldı. Bu büyük artışın nedenlerini düşündüğümüzde, siyasi iktidarın sorumluluğunun oldukça büyük olduğunu söyleyebiliriz," diye konuştu.
BİR GÜNDE 4 MİLYON 420 BİN ADET ANTİDEPRESAN KULLANILIYOR
Sağlık Bakanlığı'nın kendi ifadesine göre en güncel verileri içeren Sağlık İstatistikleri Yıllığı'ndaki 2021 yılına ait bilgilere göre Türkiye'de her bin kişiye düşen günlük antidepresan dozu 52 olarak kaydedilmiştir. Bu veriye dayanarak Gürer, "Ülkemizde, her gün bin kişi tarafından 52 doz antidepresan ilacının kullanıldığını göz önüne alırsak, 85 milyon nüfusu bulunan ülkemizde her gün tam 4 milyon 420 bin adet antidepresan ilacın tüketildiğini gösteriyor. Bu rakam, sorunun ciddiyetini açıkça gözler önüne sermektedir. Ekonomik kriz, işsizlik ve şiddet sarmalının yaşam mücadelesi veren vatandaşlarımız üzerindeki etkisi ilaç tüketimini artırmıştır," şeklinde konuştu.
(Dahi GEDİK)
Gürer: Bakanlar rakamsal veri vermekten çekiniyor
Yorumlar