TBMM Tarım,Orman ve Köyişleri Komisyon Üyesi,CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer “Güneydoğu Anadolu Projesi, bir bölge kalkınma projesi olarak başlamış olmasına rağmen bundan sonraki süreçte Türkiye'nin geleceğidir çünkü su fakiri olan ülkemizde, özellikle İç Anadolu'da ortaya çıkan kuraklık ve iklim değişikliklerinden sonra gıda arzı açığı oluşmaması için GAP bölgesi Türkiye'de önemli bir merkez olarak mutlak surette bir an önce bitirilip, işlemleri sonuçlandırılarak ülkenin geleceği açısından yolu açılmalıdır.” Dedi.
TBMM’de GAP Bölge Kalkınma İdaresi Bütçesinde CHP Grubu adına konuşan Ömer Fethi Gürer” buraya Cumhurbaşkanı Yardımcısı geldi, Sayın Cevdet Yılmaz konuşurken dedi ki: "Suyla ilgili bir komisyon kurduk, bundan sonra suyu iyi yöneteceğiz." Ardından getirdi, bir polemik yaptı, belediyelerdeki kaçak suya işi bağladı. Oysa tarım yüzde 70 suyu kullanır, sanayi ve içme suyunun kullanımı
yüzde 30 civarındadır. Sen onu bırak, şu GAP'ı bitirin. GAP'ı bitirirseniz o bölgedeki verimlilik artacak, üretim artacak, o bölgenin kalkınmasıyla kırsala dönüş başlayacak ve ülkede yaşanan sorunların önemli ölçüde azalması gerçekleşecek; aksi takdirde gıdadaki arz açığı büyüyecek. O bölgede neler yetişiyor: Antep fıstığı, zeytin, buğday, pamuk, mısır, yani sulama suyuyla verimi artacak ürünler yetişiyor. Ama GAP'ı bir türlü bitirmiyorsunuz, “ diye konuştu.
GAP ÖNEMLİ PROJE
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer “ GAP Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının içine alınmasının nedeni de onu yalnızca bir sanayi olarak düşünüyorsunuz. Devlet Su İşleri Tarım ve Orman Bakanlığında, GAP Sanayi ve Teknoloji Bakanlığında, onu tarım ve katma değerli bir ürüne dönüştürecek bir bölge olarak düşünün. Çünkü yüz yıl içinde yalnızca yaşam alanlarının sürdürülebilirliği olan bölge olarak Mezopotamya bölgesi, havzası düşünülüyor, Karadeniz düşünülüyor. Bunu da bugünden geleceği görerek doğru planlamak gerekir.” Dedi.
CUMHURBAŞKANI, “BİTECEK” DEDİ, BİTMEDİ
Gürer “Sayın Cumhurbaşkanı GAP'la ilgili ne demişti 2008 yılında Diyarbakır'da? "Beş yılda bitecek." 2015'e geldik, Mardin'de ne dedi? "Beş yılda bitecek." 2017'de Urfa'da ne dedi? "Üç yılda bitecek." Bu söylediklerine rağmen hâlâ Silvan Barajı'yla ilgili çalışmalar, yeni tünellerle bölgeye suyun verilmesi işi ancak başlatılabildi. GAP'ı önemseyelim, GAP'ın bölgenin ve Türkiye'nin geleceği olduğunu dikkate alalım. Burada eğer GAP'la ilgili çalışmalar sonuçlanırsa, kırsalda kalkınmanın o bölgede olmasıyla bölgeler arası dengesizlik de ortadan kalkacak. “ dedi.
CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer “Bunun yanı sıra, bölge insanının gelirinin artmasının ötesinde, katma değerli ürün üreterek Türkiye'nin ürettiği ürünlerden yurt dışına marka ürün göndermesinin yolu açılacak. Eğitimde, ulaştırmada, farklı alanlarda altyapı sorunlarının çözülmesi gerçekleşecek. "GAP" deyip yalnızca bir proje olarak bakmayalım; bölge kalkınması, insanın refahı, geleceğin güzel kurgulanması ve o bölgeyle birlikte ülkenin de farklı sorunlardan arınmasının gerçekleşeceğini görelim. GAP'a yapılacak her yatırım ülkeye yapılan önemli bir katkı olacaktır, bütçesi yetersizdir. Bu anlamda yapılan çalışmalarda 2019 ile 2022 yılları arasında 62 performans göstergesinde gerçekleşme yüzde 39,5'tu yani kâğıt üzerinde söylenen ile uygulama aynı değil. “Dedi.
ATATÜRK SU VE TOPRAĞI ÖNEMSEDİ
Gürer “Mustafa Kemal Atatürk Türkiye'de suyu ve toprağı ilk, daha cumhuriyetin başlangıcında önemsemiş, daha sonrasında da Süleyman Demirel "GAP'ı kaptırmam." diyerek simgeleştirdiği bir bölgenin bugünkü kaplumbağa hızıyla giden uygulama ve yatırımları yetersizliğin göstergesidir.
GAP'ı önemsemenin ötesinde, bölgeye bu bağlamda yapılacak yatırımlar hızlandırılmalı ve onun bir Türkiye projesi olarak genelde her kesimin de sahipleneceği bir boyuta taşınmalıdır. KOP var, DAP var, bunun gibi farklı bölgesel kalkınma olguları var ama esas olan bu Güneydoğu Anadolu Projesi kapsamında Fırat ve Dicle'nin suladığı, tarihsel sürede Mezopotamya kültürünün doğduğu bölgenin var edilmesinin bu ülkeye sağlayacağı olumlu katkıyı görün diyorum” dedi.
(CHP NİĞDE)




