Niğde’de, Ebubekir Hazım Tepeyran adına düzenlenen Ulusal Fotoğraf Yarışmasının amacı, kapsamı, takvimi, seçici kurul yapısı ve ödül sürecine ilişkin basın lansman toplantısı, Valilik Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.

Niğde’nin kültürel ve sanatsal değerlerini ön plana çıkarmayı hedefleyen yarışmanın lansmanına; Niğde Valisi Cahit Çelik, Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, Ahiler Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Bekir Varol, Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu (TFSF) Temsilcisi Serap Erelli ile Seçici Kurul Üyeleri katıldı.

Niğde Valiliği bünyesinde, Ahiler Kalkınma Ajansı ve Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu (TFSF) iş birliğiyle düzenlenen yarışmanın son başvuru tarihi 20 Temmuz 2026 olarak açıklandı. “Ebubekir Hazım Tepeyran Ulusal Fotoğraf Yarışması”, Niğde’nin tarihi ve doğal güzelliklerini Türkiye genelinde tanıtmayı amaçlıyor.

Toplantıda konuşan Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, Niğde’nin kadim bir şehir olmasına rağmen tanıtım eksikliği bulunduğunu vurgulayarak, düzenlenen fotoğraf yarışmasının bu açıdan büyük önem taşıdığını belirtti. Yarışmanın adını önemli bir değerden aldığını ifade eden Özdemir, Ebubekir Hazım Tepeyran’ın anısını yaşatmanın kendileri için ayrı bir anlam taşıdığını söyledi.

Öğrencilere trafik ve emniyet kemeri eğitimi verildi
Öğrencilere trafik ve emniyet kemeri eğitimi verildi
İçeriği Görüntüle

Ahiler Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Bekir Varol ise Niğde’nin son yıllarda tanıtım alanında önemli adımlar attığını dile getirerek, zirve tırmanışları, yarı maratonlar ve Tabal’ın Michelin Rehberi’ne girmesi gibi gelişmelerin bu sürece katkı sağladığını ifade etti. Varol, fotoğraf yarışmasının da tanıtım stratejisine önemli katkı sunacağını belirtti.

Niğde Valisi Cahit Çelik konuşmasında, Ebubekir Hazım Tepeyran’ın Niğde için çok önemli bir şahsiyet olduğunu vurgulayarak, Tepeyran’ın 1864 doğumlu bir devlet adamı ve yazar olduğunu, Osmanlı ve Millî Mücadele dönemlerinde çeşitli görevlerde bulunduğunu hatırlattı. “Küçük Paşa” romanının Türk edebiyatında köy hayatını anlatan ikinci roman olarak kabul edildiğini belirten Vali Çelik, Tepeyran’ın aynı zamanda fotoğraf ve resim sanatıyla da ilgilenen çok yönlü bir isim olduğunu ifade etti.

Yarışmanın iki temel amacının bulunduğunu belirten Vali Çelik, bunların Ebubekir Hazım Tepeyran’ın anısını yaşatmak ve Niğde’nin tarihi ile doğal güzelliklerini tanıtmak olduğunu söyledi. Daha önce düzenlenen hikâye yarışmasına Türkiye genelinden yaklaşık 420 başvuru alındığını da paylaşan Çelik, her yıl edebiyat veya sanat temelli etkinlikler düzenleme kararı aldıklarını belirtti.

Yarışmaya ilişkin ödül bilgilerini de açıklayan Vali Çelik, sonuçların 29 Temmuz tarihinde ilan edileceğini belirterek, birinciye altın madalya ve 20 bin TL, ikinciye gümüş madalya ve 15 bin TL, üçüncüye bronz madalya ve 10 bin TL ödül verileceğini; ayrıca mansiyon ödüllerinin yaklaşık 5 bin TL olacağını söyledi. Dereceye giren fotoğraflarla bir sergi açılmasının planlandığı da ifade edildi.

(Samet ÇINAR)

Muhabir: Niğde Haber