Gıda zehirlenmelerinde artış gözlemliyor! Gıda zehirlenmelerinde artış gözlemliyor!

Niğde İl Sağlık Müdürü Dr. Koray Okur, kış mevsiminin gelmesi ve havaların soğumasıyla birlikte vücut direncinin düştüğünü ifade belirterek vatandaşlara bir takım tavsiyelerde bulundu.
Kış mevsiminde yeterli ve dengeli beslenmenin gerekliliğini vurgulayan Dr. Okur, “Dört besin grubunda bulunan besinler, mevsimine uygun olarak 3 ana ve 3 ara öğünde yeterli miktarda alınmalıdır. Kış aylarında vücut direncini arttırmak ve vücuda yeterli miktarda vitamin ve mineral alınmasını sağlamak için sebze ve meyve çeşitlerinden yararlanılması gerekmektedir. Savunma sistemini güçlendirici özelliği olan A ve C vitamini gibi antioksidan vitaminlerden zengin havuç, brokoli, lahana, kabak, karnıbahar, maydanoz gibi sebzelerin yanı sıra, kış aylarında bolca bulunan portakal, mandalina, elma, greyfurt gibi meyvelerin tüketimi önemlidir. Hem C vitamini ihtiyacını karşılamak, hem de sıvı alımına katkı sağlaması açısından taze sıkılmış meyve sularının tüketilmesi de önem arz etmektedir” dedi.
Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkili olduğuna dikkat çeken Okur, “E vitamini, soğuk algınlığı ve diğer enfeksiyonlara karşı vücut direncini arttırmakta, A vitamininin okside olmasını da engellemektedir. E vitaminine; yeşil yapraklı sebzeler, fındık ve ceviz gibi yağlı tohumlar, kuru baklagiller kaynak olarak gösterilebilir. Yine vücut ısısını dengede tutabilmek için bol sıvı alımı gerekmektedir. Bu nedenle, her gün en az 2-2.5 litre su içilmeli, sıvı alımının karşılanmasında ıhlamur, adaçayı, kuşburnu çayı, açık çay gibi içecekler tercih edilmelidir ”İfadelerine yer verdi.
(İbrahim UGUN)

Editör: Niğde Haber