29 Ekim Cumhuriyet Bayramının 100’üncü kuruluş yıl dönümü Niğde’de coşkuyla kutlandı. Niğde Valisi Cahit Çelik'in Valilik makamında tebrikleri kabul etmesiyle başlayan kutlamalar, Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törenlerle devam etti.

29 Ekim 3
Niğde Valisi Vahit Çelik ve Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir'in 100’ncü yıl kutlama törenine katılan vatandaşların bayramlarını kutlamaları ile devam eden programda İstiklal Marşı'mızın okunmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Cumhuriyet Bayramı Kutlama Mesajı" okundu.

Vali Çelik 29 Ekim konusması

Törende, günün anlam ve önemine dair konuşma yapan Niğde Valisi Cahit Çelik; ‘’Bugün; Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün eseri, büyük bir devrim ve bizlere eşsiz bir armağanı olan Cumhuriyeti, ilanının 100. yılında büyük bir gurur ve sevinçle hep birlikte kutluyoruz. Başta Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Cumhuriyeti kurup, bizlere mukaddes bir emanet olarak bırakan tüm kahramanlarımızın hatıraları önünde saygıyla eğiliyor, aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Ruhları şad, mekânları cennet olsun. Yüce Türk Milleti; tarihte eşi benzeri görülmemiş kahramanlık destanları yazarak gerçekleştirdiği Millî Mücadele’nin sonunda bağımsızlığını kazanmış ve tarihin her döneminde olduğu gibi esaret altına girmeyeceğini, tüm dünyaya bir kez daha haykırmıştır.  Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, Aziz Milleti ile birlikte kazandığı bu büyük zaferi, Cumhuriyet ile taçlandırmıştır. Büyük Önderin “Türk Milletinin Karakter ve Adetlerine En Uygun Olan İdare Cumhuriyet İdaresidir” diyerek; 29 Ekim 1923’te ilan ettiği Cumhuriyet, Türk Milletine bırakılmış en büyük miras ve vazgeçilmez bir değerdir. Cumhuriyet, Türkiye için sadece bir yönetim şekli olmamış, aynı zamanda tarihimizin en kapsamlı çağdaşlaşma hamlesi olmuştur. Cumhuriyetle birlikte Türk Milletinin ufku genişlemiş ve her alanda büyük atılımlar gerçekleştirilmiştir. Milletimiz, Cumhuriyet ile birlikte Milli bir Devletin onurlu, özgürce düşünebilen ve eşit haklara sahip yurttaşları haline gelmiş, Devletin tek ve gerçek sahibi olmuşlardır. Bu nedenle Cumhuriyet Bayramı aynı zamanda bir vatandaşlık bayramıdır. Cumhuriyet, insan onuruna ve yaradılışına uygun bir rejim, farklı kültür ve düşüncelerin teminat altına alındığı, birlikte var olma ve ortak yaşama kararlılığıdır. Cumhuriyeti ideal yapan; Milli iradeyi esas alması, başka bir güce dayanmamasıdır.
Cumhuriyetimizin 100 yıllık öyküsü aynı zamanda bir başarı öyküsüdür. Çünkü kuruluşundan bu günlere gelişine kadar Devletimiz ve Milletimiz, iç ve dış düşmanlarımızın sürekli olarak tehdit ve saldırılarına maruz kalmıştır. Bu tehdit, saldırı ve ihanetlerden birisini hepimizin malum olduğu üzere 15 Temmuz 2016 tarihinde yaşadık. Ancak, bu aziz millet geçmişte olduğu gibi o gün de Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde kenetlenerek bu ihanete izin vermedi.
Bu yaşadığımız ihanet ne ilk ne de son olacaktır. Bu ihanet ve tehditleri bertaraf edebilmenin tek bir yolu var; farlılıklarımızı zenginliğimiz sayarak, bizi biz yapan Bayrak ve Vatan gibi ortak değerlerimiz altında kenetlenmek, ayrışmadan, bölünmeden bir ve beraber olmaktır. Bu sayede Türkiye Cumhuriyeti, önünde uzanan aydınlık yolda ilerleyecek ve dünya toplumları arasında hak ettiği yeri alacaktır. Bu konudaki en büyük güvencemiz, aydınlık geleceğimize inanan büyük Türk Milletidir.
Sevgili Öğrenciler!Sizler; ümidimiz, geleceğimiz ve ülkemizin yarınlarısınız. Gazi Mustafa Kemal Atatürk; “Cumhuriyeti biz kurduk, O’nu yüceltecek ve yaşatacak olan sizlersiniz.” diyerek Cumhuriyeti sizlere emanet etmiştir. Taşıdığınız bu emanetin ağırlığı ve sorumluluğunun bilincinde olduğunuza inanıyor ve sizlere güveniyoruz. Değerli öğretmenler; Bilginin en önemli kazanım ve güç olduğu günümüzde; bilimin aydınlatıcı ışığı altında “Erdemli İnsan Yetiştirmek” düsturu ile geleceğimiz olan çocuklarımızın eğitimine özen gösteriniz. Size emanet edilen çocuklarımızı en iyi şekilde yetiştiriniz. Bu konuda sizlere inancımız tamdır.
Bu duygu ve düşüncelerle; Gururla Kutladığımız Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümünde şehitlerimizin kanlarıyla sulanan vatan topraklarının bütünlüğü ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk Milletine emaneti olan Cumhuriyeti ve tüm kurumlarını, birlik ve beraberlik içerisinde korumanın azmi ve kararlılığı içinde olduğumuzu bir kez daha ifade ederek, tekrar Cumhuriyet Bayramınızı kutlar, başta Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere aziz şehitlerimizi rahmetle; kahraman gazilerimizi minnet ve şükranla anarken sizleri, sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Cumhuriyet Bayramınız Kutlu Olsun!” Sözleriyle konuşmasını tamamladı.
Vali Çelik'in konuşmasının ardından öğrenciler tarafından Cumhuriyet konulu şiirlerin okunduğu program, halk oyunları gösterisi, Niğde İl Jandarma Komutanlığına bağlı Jandarma Komandoların gösterisi ve Niğde Belediyesinin Mehteran takımının gösterileri ile devam etti.

DSC_0819
UÇAN KARTALLAR NİĞDE SEMALARINDA
Emniyet Genel Müdürlüğü Havacılık Daire Başkanlığı ve Özel Harekât Başkanlığı’na bağlı pilotlar ile emniyet teşkilatına bağlı özel harekât polisleri,29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Kutlama Töreninde, Niğde semalarında ‘Piramit Gösterisi’ yaptı.

DSC_0823
DSC_0821
DSC_0805
DSC_0799
DSC_0798
DSC_0790
Bayraklar ve flamaların öncülüğündeki öğrenciler, İzci grupları, bando takımı, halk oyunları ekipleri, askeri birlikler ve Emniyet Müdürlüğü motorize birlikleri ve Esnaf odalarına bağlı araçlardan oluşan kortejlerin geçişi törene katılanlar tarafından coşkuyla izlendi Tören, kortej geçişinin ardından son buldu. Cumhuriyet Bayramı 100.Yıl kutlama törenine Niğde Valisi Cahit Çelik, Adalet ve Kalkınma Partisi Niğde Milletvekili Prof. Dr. Cevahir Uzkurt,  Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, İl Emniyet Müdürü Adnan Özdemir, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Sayın Gürol Okyar, protokol üyeleri, STK’ların ve siyasi partilerin temsilcileri, davetliler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
(Dahi GEDİK)