Niğde’de, Cumhuriyetin kuruluşunun 100'üncü yılı kutlama etkinlikleri kapsamında İzmir, Manisa, Ağrı, Muş, Mardin, Samsun ve Trabzon’dan gelen 100 dağcı Aladağlar Emler zirvesine tırmanarak bayrak açtı.
Niğde Valiliği, Niğde Belediyesi, Türkiye Dağcılık Federasyonu (TDF) ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü iş birliğiyle düzenlenen etkinlikte ilk olarak Aladağlar'ın 3 bin 723 rakımlı Emler zirvesine tırmanış yapmak için yurdun çeşitli illerinden Niğde’ye gelen 100 dağcı Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı önünde saygı duruşunda bulunarak, İstiklal Marşı okudu.
Cumhuriyet’in 100.Yılı için Zirveye tırmandılar 2
Dağcılar buradan, Bor’un Çukurluyu beldesinde bulunan 15 Temmuz şehidi Ömer Halisdemir'in kabrini ziyaret ederek dua okudu ve kabrine karanfil bıraktı.
Halisdemir’in kabir ziyareti sonrası Çamardı İlçesi'ne hareket ederek Demirkazık Kamp Eğitim Merkezi'ne gelen dağcılar yaklaşık 2 bin metre rakımlı Sokullupınar Çadırlı Kamp Alanına kadar yürüdü. Daha sonra çadır kuran dağcılara tırmanışla ilgili teknik bilgi verilerek 100 metrelik Türk bayrağı açıldı.

Cumhuriyet’in 100.Yılı için Zirveye tırmandılar 1
VALİ ÇELİK: 100 DAĞCI, 100 BAYRAK, 100 METRELİK BAYRAK
Niğde Valisi Cahit Çelik gazetecilere yaptığı açıklamada; ‘’Cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü ve kahraman silah arkadaşlarını rahmet ve minnetle anıyoruz. Burada 3 bin 700 metrenin üzerinde 7, 3 bin 500 metrenin üzerinde 42.3 bin metrenin üzerinde ise 142 zirve var. Demirkazık bu anlamda Türkiye'de bilinen en önemli zirvelerden. Türkiye'nin farklı bölgelerinden İzmir, Manisa, Ağrı, Muş, Mardin, Samsun, Trabzon gibi illerden gelen dağcı arkadaşlarımızla kamp yapacağız. Yarın sabah 4'te zirveye yürüyeceğiz. Takriben 6 saatlik yürüyüşün ardından zirvede olmayı planlıyoruz. Valilik olarak Aladağlar'ı elimizden geldiğince tanıtmak için çalışacağız. Aladağlar her zorlukta dağcılara farklı rotaları sunabilen bir sıradağ. Cumhuriyetimizin 100'üncü yılını, burada 100 dağcı arkadaşla kutlamak istedik. Etkinliğe katılan tüm sporcu arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Sloganımız 100 dağcı, 100 bayrak, 100 metrelik bayrak. Aynı zamanda herkes yanında bayrak taşıyacak, zirvede bayrak açacağız." Dedi.

Cumhuriyet’in 100.Yılı için Zirveye tırmandılar 6
BAŞKAN ÖZDEMİR: NİĞDE DAĞCILIĞIN BAŞKENTİ
Belediye Başkanı Emrah Özdemir ise konuşmasında, Cumhuriyetimizin 100.yılı için planladığımız programdayız,100’üncü yılda 100 dağcı ile zirvedeyiz. Sayın Valimizin öncülüğünde böyle güzel bir program yapıldı. Niğde aslında dağcılığın başkenti, bütün dağcılar çok iyi bilir. Niğde’nin dağcılıktaki önemini tüm Türkiye’ye de anlatmak istiyoruz.” Şeklinde konuştu.

Cumhuriyet’in 100.Yılı için Zirveye tırmandılar 7
Türkiye’nin dört bir yanından gelen dağcıların yanı sıra, doğa yürüyüşçüsü ve spor sever bir çok vatandaş etkinliğe katıldı.
Cumhuriyet’in 100.Yılı etkinliği kapsamında Niğde’ye gelen dağcılar, pazar sabahı erken saatlerde Emler Zirvesine tırmanarak etkinliği tamamladı.
(Dahi GEDİK)