19 Mayıs coşkuyla kutlandı 19 Mayıs coşkuyla kutlandı

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 109'nvu yıl dönümü Niğde’de yörenle kutlandı.
Niğde’deki kutlama töreni, Valisi Cahit Çelij, Niğde Belediye Başkanı Emrah ÖZDEMİR ve Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ömer Demir’in Şehitlik Anıtına Çelenk sunumuyla başlayan tören saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunması ile başladı.
Niğde İl Müftüsü Osman Ayas ve din görevlileri tarafından Kuran-ı Kerim Tilaveti ve şehitlerin ruhları için dua edildi.
BUGÜN DE AYNI RUH VE HASSASİYETİ TAŞIMAKTAYIZ
Törende, Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ömer Demir’in günün anlam ve önemini belirten konuşmasında; “Türk savaş tarihine altın harflerle yazılan Çanakkale Zaferi’nin 109.Yıldönümünü ve Çanakkale’den bugüne kadar vatanımız için canlarını feda eden aziz şehitlerimizin Şehitler Günü’nü idrak etmek üzere huzurlarına gelmenin onurunu yaşamaktayız. Çanakkale Zaferi; dünya tarihinde bir dönüm noktasının yaşandığı, güç dengelerinin değiştiği, olayların akışı üzerinde Türk Ulusunun belirleyici bir rol oynadığı, Kurtuluş Savaşımızın ilk meşalesinin tutuşturulduğu, yüce Türk milletinin Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde kahramanlık ve fedakârlığın doruk noktasına ulaştığı bir azmin mücadelesidir Çanakkale; İstiklal ve istikbalimizin teminatı olan Anadolu’yu yurdumuz kılan 26 Ağustos Malazgirt Zaferi ile başlayan ve sonrasında emperyalist ülkelerin güçlü donanmalarla vatanımızı işgal etmeye çalıştığı Çanakkale Zaferine kadar geçen süreçte ülkemiz üzerinde uygulanan işgal projelerinin tamamında yapılan mücadelede bütün yokluk ve imkânsızlıklara rağmen hayâsızca akınlara “dur!” dediğimiz Milli Mücadele ruhu dün neyse bugün de aynı ruh ve hassasiyeti taşımaktayız. Vatanımızı bölmek, milletimizi esaret altına almak isteyen içte ve dıştaki tüm hainler dün neyse aynı amacı aynı hıyaneti bugünde taşımaktadırlar. Aramıza fitne ve fesat tohumları ekmek isteyenler için, hepimizin her zamankinden daha fazla el ele, omuz omuza, vererek birlik ve beraberliğimizi diri tutarak vatanımızı güçlü kılmak en önemli görevimiz olmalıdır. Aynı zamanda bu gerçeği hiçbir zaman aklımızdan çıkarmadan kalpleri vatan sevgisi ile dolu, gözünü kırpmadan şehadete koşacak nesiller yetiştirmeliyiz. Bu uğurda gözünü kırpmadan şehadet şerbetini için aziz şehitlerimiz yattıkları yerlerde şunu hissetmelidirler ki; temiz kanlarıyla suladıkları kutsal vatan toprakları, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türk Gençliği ve tüm Türk ulusu tarafından en kutsal emanet olarak muhafaza edilecektir.” Dedi.
VALİ ÇELİK ŞEHİTLİK DEFTERİNİ İMZALADI
Şehitlik Şeref Defterini imzalayan Niğde Valisi Cahit Çelik; ‘’Milli mücadelemizin ilk ateşinin yakıldığı, vatan ve millet uğruna canlarınızı hiç tereddüt etmeden ortaya koyarak canla başla müdafaa ederek 18 Mart 1915’te büyük bir zaferle kazanılan Çanakkale Zaferimizin 109. yılında sizleri hatırlamak, sizleri yâd etmek, sizlere şükran ve minnetimizi sunmak üzere bir araya gelmiş bulunmaktayız. Tarihten silinmek istenen vatanımızın ve milletimizin yeniden dirilişinin ve milli şahlanışının dönüm noktası olan Çanakkale Zaferimiz, tarihte eşine az rastlanır kahramanlık destanlarından biri olduğu kadar, Kurutuluş Savaşına ve Cumhuriyetin kuruluşuna giden yolda milletimizin verdiği en büyük varoluş mücadelesidir. Yüce Türk Milleti, hiçbir toplumun boyunduruğu altına girmeyeceğini, hürriyet ve bağımsızlık uğruna gözünü dahi kırpmadan canını vereceğini ‘Çanakkale geçilmez' diyerek, tüm dünyaya bir kez daha haykırmıştır. Bu bağlamda; torunlarınız olarak bizlere düşen görev, Siz Kahraman şehitlerimizin kanlarıyla sulanan ve bizlere emanet edilen bu kutsal vatan topraklarının korunması ve şanlı bayrağımızın dalgalanması için birlik, beraberlik ve bütünlük içinde verilen mücadeleyi Millet olarak idrak etmek, gelecek nesillere bu bilinci aktarmak ve bu kutsal toprakları bizden sonraki nesillere devretmektir. Bu duygu ve düşüncelerle, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 109. yıldönümünde başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, vatanı ve milleti uğruna canlarını feda eden aziz şehitlerimizi ve ebediyete intikal eden kahraman gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla yâd ediyorum. Hayatta olan gazilerimizin de ömrüne bereket diliyorum “ İfadelerini yer verdi.
Törende, Şehitlerin kabirlerine eşliğinde Çanakkale’den getirilen topraklar ile beraber karanfil bıraktı.
Şehitlikte düzenlenen törenin ardından program, Belediye Kültür Merkezinde Atatürk Anadolu Lisesi öğrenci ve öğretmenleri tarafınca hazırlanan resim sergisinin açılması ve anma programı ile devam etti.18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 109. Yıl dönümü kapsamında düzenlenen program Dışarı Cami-in de tüm Şehitlerimiz adına Mevlidi Şerif okunmasıyla sona erdi. Niğde Valisi Cahit Çelik, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, Niğde Cumhuriyet Başsavcısı Ufuk Mustafa Süren, Niğde Adalet Komisyonu Başkanı Bayram Ünlü, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, protokol üyeleri, STK ve Siyasi Partilerin İl Temsilcileri, Şehit aileleri ve gaziler katıldı.
(Dahi GEDİK)


Çanakkale Zaferi’nin 109. Yılı Niğde’de Törenle Kutlandı 3

Çanakkale Zaferi’nin 109. Yılı Niğde’de Törenle Kutlandı 5

Çanakkale Zaferi’nin 109. Yılı Niğde’de Törenle Kutlandı 8