Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi (NÖHÜ) Ayhan Şahenk Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Niğde Orman İşletme Müdürlüğü iş birliğinde düzenlenen "Bal Ormanı Kurulumu Ormanlardan Bal Akacak Fidan Dikimi Etkinliği gerçekleştirildi.

DSC_0082

NÖHÜ Ayhan Şahenk Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Niğde Orman İşletme Müdürlüğü iş birliğinde uygulanan proje çerçevesinde 80 dekar alana lavanta, 50 dekarlık alana ise çeşitli meyve fidanları dikildi. 2027 yılında 180 dekar alana çıkarılması planlanan ormanın ilk fidanları düzenlenen törenle dikimi gerçekleştirildi.

Prof. Dr. Ahmet Şekeroğlu


3-4 YIL İÇERİSİNDE BU ALAN 180 DEKARA ULAŞACAK
Programda ilk konuşmacı olan NÖHÜ Ayhan Şahenk Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Şekeroğlu konuşmasında, "Araştırma merkezinin sahip olduğu 250 kovan arı var, bunu bu yıl 350 kovana çıkaracağız. Bu çerçevede arıların ihtiyaç duyduğu iklim değişikliğine yönelik bitkileri dikerek arıların nektar almalarını sağlayacak bir çalışma başlattık. Orman İşletme Müdürlüğü iş birliği ile belirlediğimiz fidanları buraya dikeceğiz. 3-4 yıl içerisinde bu alan 180 dekara ulaşacak" dedi.
 

Orman İsletme Müdürü Harun Akdogan

NİĞDE’DE 4 BAL ORMANI VAR
Bal Ormanı hakkında bilgi vererek Niğde’de 4 bal ormanı olduğunu ifade eden Niğde Orman İşletme Müdürü Harun Akdoğan programda yaptığı konuşmada; ‘’Bal ormanının kurulmasıyla ilgili ülkemiz ormanlarında biyolojik şehrin korunması, erozyonun önlenmesi sağlıklı ve kaliteli üretiminin en üst seviyelerine ulaşıp arıcılık sektörünün ormancılık kurumları tarafından desteklenmesi gerekmektedir. Son yıllarda arıcılığın ormancılık için önemli anlaşılmaya başlanmasıyla birlikte yurdumuz genelinde bal ormanları kurulmasına ve bu yönde mevzuat düzenlemelerine gidilmiştir. İlimizde ise değişik mevki ve zamanlarda dört adet bal ormanı kuruluşu yapılıp verilmeye devam etmektedir. Arıcılık faaliyetlerine katkı vermek adına üniversitemiz araştırma merkezinde kurulan bal ormanı kapsamında Orman Genel Müdürlüğümüz bu yıl bin adet bedelsiz olarak çiçekli ağaç ve çalılardan oluşan fidan temini yapılmış ve gerekli makine desteği verilmiştir. Her yıl fidan temini ve makine desteği ihtiyacı konusunda gerekli destek verilmeye devam edilecektir.” İfadeleriyle konuşmasını tamamladı.

YÖK Başkanı Özvar, Niğde'de tarih ve kültür turu yaptı YÖK Başkanı Özvar, Niğde'de tarih ve kültür turu yaptı

Vali Yardımcısı Ahmet Arık

VALİ YARDIMCISI ARIK: BU TÜR ÇALIŞMALARIN HEPSİNE DESTEK VERİYORUZ
Törene katılan Niğde Vali Yardımcısı Ahmet Arık; ‘’Üniversitemiz ve Orman İşletme Müdürlüğümüz iş birliğinde ilimizde kurulacak olan bu bal ormanının bütün Niğde için hayırlı Uğurlu olmasını inşallah yapacak yeni projelere de yeni bal ormanlarına da ön ayak olmasını, başarılı olmasını temenni ediyorum. Orman deyince ekseriyetle akıllara sadece çam ağacı gelirdi. Ama son yıllarda ciddi bir değişim ve dönüşümle orman içerisinde hem hayvanlar için hem insanlar için faydalı olacak. Değişik orman türlerinde son zamanlarda Orman Bakanlığı ve diğer kurumlarımız bunların kurulması yönünde çok güzel bir dönüşüm yaşanmakta. Bu değişim, dönüşüm ülkemizin değişik bölgelerindeki toprak yapısı, iklim şartlarına göre çok değişik ağaçları, bitkileri toprakla buluşturmayı ve ormanın sadece çam ağacından ibaret olmadığını daha iyi bize anlatıyor. Üniversitemizin özellikle birçok konuda halkla, vatandaşla, vatanla birlikte hareket etmesi eski dönemlerde evrak üzerinde kitap üzerinde anlatılırdı ama şimdi hocalarımız işte ineği besliyor, koyunu, keçiyi, sonra arıyı besliyor, patates ekiyoruz. Bilimin ve bilim adamlarımızın vatandaşla, halkla, tacirlerle, çiftçiyle, iç içe olduğunu, bilimin artık bizim hayatımıza girdiği ve bunu bilim adamlarımızın bizzat uygulayarak, örnekleriyle gösterdiği vatandaşın da bunu kabul ederek o yöntemlerle bilimsel yöntemlerle tarım yapmaya çalıştığı bir dönem. Bu dönemin bu anlayışın meyvelerini inşallah önümüzdeki yıllarda göreceğiz. Bütün yaptığımız her şey daha bilimsel yöntemlerle, daha geleneksel yöntemleri biraz daha kenara koyarak, daha bilimsel yöntemlerle daha yüksek ürün kalitesi, daha iyi bir gelecek. Biz valilik olarak ilimizdeki bu tür çalışmaların hepsini destek veriyoruz. Orman İşletme Müdürlüğümüz olarak hepsine destek veriyoruz. Ön ayak olmaya çalışıyoruz birlikte inşallah bundan sonra daha güzel projelere imza atmak dileğiyle.’’ sözlerine yer verdi.
 

Rektör Uslu-1

REKTÖR USLU: ÇİFTÇİ EĞİTİM KOORDİNATÖRLÜĞÜ DE KURACAĞIZ
Programda konuşan NÖHÜ Rektörü Prof.Dr.Hasan Uslu ise konuşmasında; ‘’Bildiğiniz üzere Anadolu’nun Yükseköğretim ve Bilimde Parlayan Yıldızı olan Üniversitemiz, birçok alanda bilim, ar-ge, teknoloji ve inovasyonda öncü konumuyla bölgesel kalkınma vizyonuyla çok önemli çalışmalara imza atıyor. Bu anlamda tarım alanında yürüttüğümüz bilim, eğitim öğretim ve uygulama faaliyetlerimiz de bu çalışmalarımızın başında geliyor. Hatta bu çalışmalarımız neticesinde Üniversitemiz, TÜBİTAK’ın 2023 Üniversitelerin Alan Bazında Yetkinlik Raporu’na göre şu anda Türkiye’deki 208 üniversite arasında birinci sırada yer alma başarısı elde etti. Üniversitemizin tarım alanındaki çalışmalarını çevreyle bütünleşik olarak algılamasının ve yürütmesinin bu başarımızdaki en önemli etken olduğunu söyleyebiliriz. Dolayısıyla tarım uygulamalarına bilimsel çerçevede yaklaşan Üniversitemiz, doğaya bağlı tarımı etkileyen iklim değişikliklerini de göz önünde bulundurarak bu çalışmalarını yürütüyor.
Bu kapsamda Merkezimizdeki Hayvansal Tarım faaliyetleri arasında yer alan arıcılık çalışmalarımız için doğa dostu arı-orman ilişkisini maksimize etmemiz gerekiyor. Bu amaçla burada bal ormanı kurulumu oldukça önemlidir. Nitekim bu bal ormanlarında dişbudak, iğde, mahlep, ceviz, alıç, badem, ahlat, katalpa, yalancı akasya ve lavanta bitkileri öne çıkıyor. Biz de 2027 yılına 180 dekarlık bal ormanı için bu türdeki bitkilerle bal ormanı kurulumunu tamamlamayı planlamaktayız. Proje kapsamında 80 dekar alana lavanta dikimi, 50 dekarlık alana ise çeşitli meyde fidanları dikeceğiz. Bugün bizleri bir araya getiren fidan dikimi etkinliğimizde ise bu planlamamızın ilk uygulamasını hayata geçireceğiz. Bu çerçevede Niğde Orman İşletme Müdürlüğü’müzün destek ve katkılarıyla 1000 adet fidanı Merkezimizde toprakla buluşturacağız. Bu etkinliğimiz vesilesiyle aynı husustaki bir müjdeyi daha burada vermek istiyorum. Niğde’mize ve bölgesine birçok alanda katkı veren bir yükseköğretim kurumu olarak Niğde Bağları efsanesini de gerçeğe dönüştüreceğiz. 30 dekarlık alanımıza Niğde’ye özgü asmaların yetiştirileceği bağ kurulumunu da planladık. Bütün bu projelerimizin ilimiz çiftçilerine ulaştırılarak toplumsal katkıda bulunmak amacıyla Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezimiz bünyesinde “Çiftçi Eğitim Koordinatörlüğü” de kuracağız. Gerekli hazırlıklarımızı tamamladık, en kısa zamanda bu çalışmalarımızın startını vereceğiz. Çalışmalarımıza vermiş oldukları desteklerden ötürü Orman Genel Müdürlüğü Fidanlık ve Tohum İşleri Daire Başkanlığımıza ve Niğde Orman İşletme Müdürlüğümüze de ayrıca teşekkür ediyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.” İfadeleriyle konuşmasını tamamladı.

DSC_0098

Konuşmaların ardından programa katılan Protokol üyeleri ve öğrenciler, belirlenen alana fidanları dikerek ilk can suyunu verdi.
(Dahi GEDİK)

Editör: Niğde Haber