Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, bazı programlar için geldiği Niğde’de, Vali Cahit Çelik, Belediye Başkanı Emrah Özdemir ve diğer ilgililerle 100 Yılın Projesi olarak adlandırılan Kale Bölgesi Yenileme ve Koruma Projesi kapsamında proje alanını gezdi.
KALE PROJESİNE ŞİMDİYE KADAR 1 MİLYAR TL HARCANDI
Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir’den çalışmalar hakkında bilgi alan Bakan Özhaseki, “Niğde’de güzel işler yapılıyor. Niğde turizmine büyük katkı sağlayacak olan proje için ihalelerle birlikte şu ana kadar 1 milyar lira harcandı” dedi.
Kale bölgesindeki çalışmaları başından itibaren takip ettiğini anlatan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, proje tamamlandığında, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait eserlerin bulunduğu bu bölgenin turizm açısından da bir cazibe merkezi haline geleceğini belirtti.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki bir dizi ziyaret için Niğde’ye geldi. Deprem bölgesindeki konutların dağıtımına devam ettiklerini ifade eden Bakan Özhaseki, “Önümüzdeki aydan itibaren her ay on bin, on beş bin konutu dağıtmaya devam edeceğiz” dedi. Niğde Kale Bölgesi Yenileme ve Koruma Projesi bölgesini ziyaret eden Bakan Özhaseki; ‘’Herkes bu bölgeye gelip burayı görmek isteyecek” sözleri ile projeye destek vererek, Arıtma Tesisi, Kayaardı Millet Bahçesi gibi yatırımları da değerlendirdi.
İĞNEYLE KUYU KAZMAK GİBİ
Tarihi yapıların korunması amacıyla tarihi dokuya sahip olan bu tür alanlarda yapılan işleri iğneyle kuyu kazmaya benzeten Bakan Özhaseki, “Yani siz rastgele gelip beton döküp, kalıpları atıp, 'ikinci kata, üçüncü kata geldik, hızla fayansçılar da buradan girsin, duvarcılar da şuradan girsin' diyemezsiniz. Her bir aşamasında Kurul'a gidersiniz, proje götürürsünüz, onları ikna edersiniz, ondan sonra işleme başlayabilirsiniz. Bu bazen aylar alır. Biraz sabır isteyen bir iş. Ama işe başlamak tabii ki bitirmenin en önemli adımı. Burada da işe başlandı. Şu ana kadar çok da büyük bir para harcandı. İlk yaptığımız ihalelerle birlikte toplamda 1 milyar lirayı geçiyor elimizdeki proje. Biz bunu takip edeceğiz ve yapacağız” diye konuştu.
BASİT İŞLERLE VAKİT GEÇİRENLER ŞEHRE YAZIK EDER
Türkiye’de şehirlerin kıyasıya bir rekabet içinde olduğuna da değinen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Özhaseki, “Şayet zamanın ruhu okunarak işe devam edilirse, şehir öne çıkar. Aksi taktirde günübirlik ve basit işlerle vakit geçirilirse şehre yazık edilir” şeklinde konuştu.
ÖZHASEKİ: BAŞKANIMIZ GÜZEL İŞLER YAPIYOR
Kanalizasyon atıklarından arıtma tesislerine kadar Niğde’de altyapı itibariyle çok büyük bedeller ödediklerini söyleyen Bakan Özhaseki, “Üst yapıda da güzel işleri değerli başkanım yapıyor, zaten her işi beraber yapıyoruz. Şimdi de Niğde'yi geleceğe taşıyacak, turizmden istifade etmesini sağlayacak en önemli projenin başındayız” ifadelerini kullandı.
Niğde’nin çok önemli tarihi birikiminin olduğunu söyleyen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, bölgeyi görmek için gelen insanların yiyip, içip, çarşıda alışveriş yaparak Niğde’nin turizmden istifade etmesini sağladıklarını belirtti.
NİĞDE’NİN GURURU OLACAK
Bu tür projelerin sabır istediğine de işaret eden Bakan Özhaseki, “Bu konuda sabırla işe devam edeceğiz, rastgele yapmayacağız, çünkü bir kez yapılıyor. O bir kez yapılan da inşallah onlarca, yüzlerce sene Niğde'nin gururu olarak yaşayacak. Herkes bu bölgeye gelip, burayı görmek isteyecek” şeklinde konuştu.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Özhaseki, basın açıklamasında, projeyle ilgili görselleri de basın mensuplarına gösterdi.
HERKES BU KALE PROJESİNİ GÖRMEK İSTEYECEK
Niğde Kale Bölgesi Yenileme ve Koruma Projesi bölgesini de ziyaret eden Bakan Özhaseki, “Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait değişik eserlerin bulunduğu Kale Bölgesi Yenileme ve Koruma Projesi, Niğde'yi geleceğe taşıyacak, turizmden istifade etmesini sağlayacak.
BURASI KADİM NİĞDE'MİZİN EN ÖNEMLİ YERİ
Herkes bu bölgeye gelip burayı görmek isteyecek. Niğde Kale bölgesi Roma, Bizans,
Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait değişik eserlerin bulunan bir alan. Burası kadim Niğde'mizin en önemli yeri. Alanın tamamı 125 dönüm. Birinci etabının uygulama projesi önümüzdeki günlerde bitecek şekilde hazırlandı. Şimdilik 38 dönümde burada işe başlıyoruz. İnşallah kısa süre içerisinde bunları tamamlarız.” diye konuştu.
NİĞDEYİ GELECEĞE TAŞIYACAK EN ÖNEMLİ PROJENİN BAŞINDAYIZ
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak Niğde’nin altyapısı için ciddi yatırımlar yaptıklarını belirten Bakan Özhaseki, “Kanalizasyon hattından arıtma tesislerine kadar altyapıyı bitirdik. Üst yapıda da değerli Başkan Emrah Özdemir güzel işler yapıyor. Şimdi de Niğde'yi geleceğe taşıyacak, turizmden istifade etmesini sağlayacak en önemli projenin başındayız.
Buraya insanlar sadece bu bölgeyi görmek için gelirler. Sonra yiyip içerler, çarşısına gidip biraz alışveriş yaparlar. Turizmden de Niğde istifade eder. Bu konuda sabırla işe devam edeceğiz. Rastgele yapmayacağız. Çünkü bir kez yapılıyor. Yapılanlar da inşallah onlarca, yüzlerce sene Niğde'nin gururu olarak yaşayacak. Herkes bu bölgeye gelip, burayı görmek isteyecek.” diye konuştu.
NİĞDE’YE SON YILLARDA 30 MİLYAR LİRADAN FAZLA ÖDENEK AYRILMIŞ
Bakanlık olarak, son yıllarda Niğde'deki yatırımlar için 30 milyardan fazla para ayırdıklarına özellikle vurgu yapan Bakan Özhaseki, “Bütün yaptığımız çalışmalarla bunu harcadık. TOKİ'miz de 18 milyar lira kadar bir bedel harcadı. Şimdi de Kale Projesine başlıyoruz. Çok şükür Niğde'mizde güzel bir gidişat var. İyi bir ekip çalışması var.” dedi.
ARITMA TESİSİ, 2040 YILINA KADAR ÜRETİM YAPACAK
Uzunca zamandır Niğde'ye geldiğinde en çok dile getirilen konunun arıtma tesisi ihtiyacı olduğunu hatırlatan Bakan Mehmet Özhaseki, 700 milyon lirayı bulan bir destekle ileri biyolojik arıtma tesisinin devreye alındığı işaret ederek “Belediyemizi de bu çerçevede İller Bankası eliyle destekledik. Tesis, 2040 yılına kadar üretim yapacak. 2002 yılı başında neredeyse hiç arıtma tesisi yokken bugün Bakanlığımızın destekleriyle Niğde'mize tam 9 arıtma tesisi yapıldı” dedi.
BÜYÜK MİLLET BAHÇESİNİN YAPIMI DEVAM EDİYOR
Kayaardı Millet Bahçesi’nde çalışmalarında tüm hızıyla devam ettiğini dile getiren Bakan Mehmet Özhaseki, “Daha öncesinde Efendi Bey ve Çamardı'daki millet bahçelerimiz bitmiş ve devreye alınmıştı. Şimdi 238 bin metrekarelik büyük millet bahçesi inşaatımız devam ediyor. Azatlı Çiftliğindeki millet bahçelerimizin inşaatı da sürüyor. Bir taraftan da Ulukışla'da yapacağımız millet bahçesinin de projelendirmesini yapıyoruz” şeklinde konuştu.
GASTRONOMİ EVİ VE SANAT GALERİSİNE ZİYARET
Bakan Özhaseki, Niğde programı kapsamında, Niğde Belediyesi tarafından İç Anadolu Bölgesi’nin ilk gastronomi evi olarak dizayn edilen tarihi yapıdaki Tabal Gastronomi Evini ve yine Niğde Belediyesi’nin sanat galerisine dönüştürdüğü tarihi Ermeni Kilisesini de ziyaret etti.
BAKAN’DAN NİĞDE VALİLĞİNE ZİYARET
Bir takım inceleme ve temaslarda bulunmak üzere ilimize gelen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sayın Mehmet Özhaseki, Niğde Valisi Cahit Çelik’i ziyaret etti. Ziyaretlerinin öncesinde Valilik Şeref Defterini imzalayan Bakanı Özhaseki ve beraberindeki heyet Valilik ziyaretlerinin ardından Niğde Belediyesini ziyaret eden Bakanımız Sayın Mehmet Özhaseki, Vali Cahit Çelik, Niğde Belediye Başkanı Sayın Emrah Özdemir ve beraberindeki heyet depremzede hemşehrilerimizle bir araya gelerek görüş, öneri ve taleplerini dinlediler.
DEPREMZEDELER İLE BİR ARAYA GELDİ
Özhaseki, ardından Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Niğdeli hak sahipleriyle de bir araya geldi. Özhaseki, belediye ziyaretinde yaptığı açıklamada; “Malumunuz bundan bir yıl kadar önce iki tane üst üste depremle karşı karşıya kaldık. 680 bin civarında evimiz, 170 bin iş yeri ve depo gibi tek katlı yerler ağır hasar aldı. 14 milyon insanımız zarar gördü. Maddi zarar 104 milyar dolar olarak hesaplandı. Bu işin tabii ki manevi zararını ölçecek bir alet olmadı. Evlerini teslim ettiğimiz insanların çaylarını içtiğimizde sevinçliler, evlerini teslim almışlar, çok güzel yerlerde oturuyorlar, sohbet biraz daha açıldığında kayıplarını söylüyorlar. Allah bir daha göstermesin. Devlet olmanın gereği de o günlerde felaket olarak karşımıza çıkan afet karşısında büyük bir dayanışma göstermek, zararları ve sıkıntıları giderebilmek. Bütün belediyelerimizi o bölgeye sevk ettik. Çok şükür yaraları sardık. O bölgelerde, ilk andaki kurtarma faaliyetlerinden sonra en sert zeminlerde bilim adamlarının görüşleri doğrultusunda inşaatlara başladık.
46 BİN KONUTU HAK SAHİPLERİNE VERDİK
Şu ana kadar deprem bölgelerinde 46 bin konutu ev sahiplerine teslim ettik. Şu anda 307 bin kadar başlayıp devam eden veya başlamak üzere olan konutumuz var. O bölgelerde rastladığımız yabancı misyon şeflerinin hepsi derler ki, 'Bu depremin 4'te biri bizde olsaydı altından kalkamazdık'. Evet, aynen öyle. Hamdolsun büyük bir çalışma devam ediyor. Geçtiğimiz ay 46 bin konutu hak sahiplerine verdik. Bu ay vereceklerimizle beraber sayı 75 bini bulacak. Önümüzdeki aydan itibaren her ay 10-15 bin konutu dağıtmaya devam edeceğiz. Bu konutlar depreme dirençli, güvenilir konutlar. Deprem olduğunda Allah korusun herkesin dışarıya çıkmadan kapılara, pencerelere koşmadan evinde huzurla oturabileceği konutlar. TOKİ'nin yaptığı 1 milyon 200 bin konutun son depremlerde hiç hasar almadığını herkes gördü. Biz evimizi yerinde yaparız. Siz bizi destekleyin' diyen 256 bin vatandaşımız var. Niğde'mizde de bilindiği gibi hasar alan, ağır hasarlı olan ve daha sonrasında yıkılan binalar vardı. Biraz önce de hak sahibi arkadaşlarla toplandık. Onlar da aynı şekilde yerinde dönüşümden istifade ediyor. Biz de onları destekliyoruz. Yakın zaman içerisinde inşallah projeler çıkacak, sorun kalmadı. Onlar da evlerinin yapımına başlayacak" ifadelerine yer verdi.
BAKAN’DAN ESNAF ZİYARETİ
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki Niğde ziyaretinde çarşı ve kale bölgesinde bulunan esnaflara ziyaretlerde bulunarak, sohbetler etti. Vatandaşın taleplerine de kulak veren bakan beraberindeki heyet ile programına devam etti.
(Dahi GEDİK)


Bakan Valilik 1

Bakan Valilik 2

Bakan Özhaseki Kale 4

Bakan Özhaseki Kale 3

Bakan Özhaseki Kale 2

Bakan Özhaseki Esnaf 2