Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Aşçılık Bölümü Öğretim Görevlisi ve aynı zamanda Niğde Gastronomi ve Mutfak Sanatları Derneği (NİGAMUD) Başkanı olan Şef Mevlüt Ölmez, öğrencileriyle birlikte Niğde’nin yerel ve coğrafi işaretli ürünlerini kullanarak özel bir çikolata geliştirdi.
Akademisyen Şef Ölmez ve ekibi, tamamen yerel ürünlerle ürettikleri bu çikolatayla, dünya çapında ün yapmış Dubai çikolatasına rakip olmayı hedefliyor.

Dubai̇ Çi̇kolatasina Ni̇ğde’den Coğrafi̇ İmzali Raki̇p (15)

MALİYET UYGUN, PROTEİN ZENGİNİ, KATKI MADDESİ YOK
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Aşçılık Bölümü uygulama mutfağında geliştirilen çikolatanın temelinde, Niğde’nin meşhur misket elması, Darboğaz kirazı, Niğde ceviz ve tahinli pidesi gibi coğrafi işaretli ürünler yer alıyor. Bunun yanı sıra badem, kayısı, üzüm ve kadayıf gibi doğal içeriklerle zenginleştirilen çikolata, hibiskuslu şerbetle kaynatılmış elmalarla tatlandırılıyor. Şef Ölmez, “Maliyet açısından düşük, protein açısından zengin ve sürdürülebilir bir ürün geliştirdik. Herkes bu çikolatayı evinde rahatlıkla hazırlayabilir” dedi.

Dubai̇ Çi̇kolatasina Ni̇ğde’den Coğrafi̇ İmzali Raki̇p (13)

YEREL TATLARLA KÜRESEL BİR MARKA VİZYONU
Niğde’nin gastronomi değerlerini öne çıkarmayı amaçladıklarını belirten Şef Mevlüt Ölmez, “Yerel ürünlerimizi sadece Türkiye’ye değil, dünyaya tanıtmak istiyoruz. Neden Niğde çikolatası dünyaca ünlü bir marka olmasın? Bu projeyle, hem Niğde’nin gastronomi potansiyelini sergiliyoruz hem de yerel üreticilere yeni bir ekonomik alan açıyoruz” ifadelerini kullandı.

Dubai̇ Çi̇kolatasina Ni̇ğde’den Coğrafi̇ İmzali Raki̇p (17)

NİĞDE GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI DERNEĞİ’NİN ÖNCÜ ROLÜ
Aynı zamanda NİGAMUD Başkanı olan Şef Ölmez, derneğin AR-GE projeleri ve her yıl düzenlenen gastronomi festivalleri ile yerel ürünlerin tanıtımına büyük katkı sağladığını vurguladı. Bu tür projeler sayesinde Niğde’nin gastronomik kimliğinin güçleneceğini belirten Ölmez, yerel tatların turizme katkı sunacağını söyledi.

Dubai̇ Çi̇kolatasina Ni̇ğde’den Coğrafi̇ İmzali Raki̇p (8)

MARKALAŞMADA ULUSAL VE ULUSLARARASI İŞ BİRLİĞİ ÇAĞRISI
Dubai Çikolatasına rakip olarak yerel ürünlerle oluşturulan Niğde Çikolatasının tanıtım etkinliğinde konuşan Şef Ölmez, çikolata ve şekerleme sektöründeki firmalara iş birliği çağrısında bulundu. “Niğde çikolatası, ulusal ve uluslararası pazarda güçlü bir marka olabilir. Yerel ürünlerimizi dünya pazarına taşımak için bu potansiyeli değerlendirmeliyiz” dedi.

Dubai̇ Çi̇kolatasina Ni̇ğde’den Coğrafi̇ İmzali Raki̇p (6)

Niğde Belediyesi engelli personellerine özel bir gün yaşattı Niğde Belediyesi engelli personellerine özel bir gün yaşattı

GASTRONOMİ TURİZMİNE BÜYÜK KATKI
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu ve Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Serkan İbiş’in destekleriyle yürütülen bu proje, Niğde’nin gastronomi turizmine önemli bir katkı olarak değerlendiriliyor. Yerel ürünlerin inovatif bir şekilde kullanımıyla hazırlanan bu çikolatanın, hem Niğde’nin tanıtımına hem de yerel ekonomiye yeni bir soluk getireceği ifade ediliyor.

Dubai̇ Çi̇kolatasina Ni̇ğde’den Coğrafi̇ İmzali Raki̇p (12)

NİĞDE ÇİKOLATASI: ANADOLU’NUN ZENGİNLİKLERİNİ TAŞIYAN BİR TAT
Henüz bir isme kavuşmamış olan bu özel çikolata, hem yerel malzemelerle hazırlanışı hem de maliyet avantajıyla dikkat çekiyor. Niğde’nin gastronomik zenginliklerini modern bir ürünle harmanlayan bu çikolata, bölgeyi dünya çapında temsil etmeye hazırlanıyor. Dubai çikolatasına alternatif arayanlar için ekonomik, erişilebilir ve besleyici bir seçenek olarak şimdiden büyük ilgi görmeye başladı.
(Çağlar TUNCER)

Editör: Niğde Haber