Nevşehirli şehit son yolculuğuna uğurlandı Nevşehirli şehit son yolculuğuna uğurlandı

Kapadokya bölgesinde ziyaretçi sayısı yüzde 20 artarken Niğde bu bölgedeki turizm gelirleri ve desteklerinden yeteri kadar pay alıp alamadığı uzun zamandır devam eden tartışmaların başında yer alıyor.
UNESCO Kültürel ve Doğal Miras Listesi'nde yer alan peribacaları, ilginç kaya oluşumları, birbirinden güzel vadileri, yer altı ve yer üstü kaya şehirleri ile hem dünyanın hem de Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden olan Kapadokya bölgesinde bulunan müze ve ören yerlerini yılın ilk çeyreğinde 530 binden fazla kişi ziyaret etiği ifade edilirken, Kapadokya bölgesi daha çok Nevşehir ve bir dönem Niğde’nin ilçesi olan şimdi hızla büyüyen Aksaray ile anılıyor!
NİĞDE PAYINI ALMALI
Niğde bu kapsamda oldukça dışarıda kalırken, doğal güzelliklerin ana vatanı olan kadim şehir uzun zamandır özlediği payı artık almak istiyor.
Bu yıl yerli ve yabancı turist konusunda Kapadokya bölgesi, 5 milyondan fazla turist ağırlamayı hedeflerken Niğde bu bölgenin dışında tutulduğu sürece istediği payı yine alamayacak.
Dünyanın önemli turizm destinasyonları arasında yer alan Kapadokya bölgesine ilginin her geçen gün artsa da Niğde’ye yansıması pek mümkün olmuyor. Niğde’nin turist verileri de bunu destekliyor.
Bu yılın yani 2024’ün ilk üç ayında 530 bin civarına çıkan yerli yabancı ziyaretçi sayısı önümüzdeki dönemde daha da artacak. Doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi mirası, gastronomisi ve yaşam kültürüyle muhteşem bir bölge olan Kapadokya’nın incisi Niğde artık bu pastaya dahil edilmeli.
MEDENİYETLERİN YAŞATILDIĞI ÖZEL BİR ŞEHİR: NİĞDE
Niğde’nin tarihi, kültürel ve doğal hazinelerinin keşfedilmeyi beklemesi şehrin gelecekteki önemini de artırması bekleniyor. Bir turistin veya ziyaretçiye birden fazla seçenek ve hazine sınan ender şehirler listesindeki Niğde, İç Anadolu’nun en özel şehridir. Öyle ki; “MEDENİYETLERİN YAŞATILDIĞI ŞEHİR” sloganı adının yanına en çok yakışan şehir olma özelliği de var.
TURİZM OFİSLERİ GÜÇLENDİRİLMELİ AKADEMİK DESTEK ALINMALI
Niğde’nin Kapadokya içerisindeki öneminin bir kez daha anlaşılması konusunda Niğde’de ve diğer şehirlerde özel şirketlerin yanı sıra kurumsal ofislerinde kurulmasında önemli bir adım olacaktır. Yerli ve yabancı turistlerin Niğde’yi keşfetmesi ve bunların yemek, içecek, konaklama gibi sorunlarının ise acilen çözülmesi gerekliliğinden akademik raporlar ve çalışmalarda ele alınmalı.
LAFTA DEĞİL İCRAATE İHTİYAÇ VAR
Turizm payı oldukça düşük olan Niğde’nin doğa turizmi bu bölge ile entegre edilerek batıdan doğuya bir geçiş kapısı olan bu kadim şehrin laftan çok icraat ihtiyacı olduğu gerekiyor.
BASIN YAYIN MEDYA KURULUŞLARI ETKİN KULLANILMALI
Şehrin tanıtımı konusunda kalkınma ajansları da kullanılarak bir fon oluşturulup bir kısım gönüllü bir kısımda destekli projeler ile Niğde yerel ve dijital mecralarının yanı sıra yaygın medya ile tanıtımı yapılmalıdır. Aksi takdirde bu yılı ve sonraki yılları da ıskalamış oluruz.
KAPADOKYA NEDİR?
“Kapadokya” tarihi ve kültürel varlığı dolayısıyla uluslararası bilinirliği olan, orta Anadolu’da Niğde, Nevşehir, Kırşehir, Yozgat, Aksaray ve Kayseri arasında, turizmin geliştiği, peribacaları ile tanınan bölgenin genel coğrafik adıdır.
(Murat ÜMRANLİOĞLU)