Günümüzde meslek seçeneklerinin artması, mesleklere duyulan ihtiyaçların teknolojiye bağlı olarak sürekli değişmesi bu seçimi yapmamızı bir hayli zorlaştırmaktadır. Bu yazımın içeriği meslek nedir, meslek seçimi yaparken nelere dikkat edilmeli, nasıl hareket edilmeli üzerine olacaktır.
Meslek
Klasik meslek tanımını yapacak olursam bir ürün veya hizmet ortaya çıkarmak için çalıştığımız ve karşılığında gelir elde ettiğimiz, kuralları toplumca belirlenmiş faaliyetler bütünüdür. Meslek seçimi, ortaokul yıllarından itibaren yavaş yavaş şekillendirdiğimiz ve lise yıllarında artık üzerine düşünmeye başladığımız ve girdiğimiz üniversite sınavı sonucuna göre şekillendirdiğimiz bir süreçtir.
Meslek Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Meslek seçerken dikkat edilmesi gereken en önemli husus kendimizi tanımaktır. Kendini iyi tanıyan bireyler ilgi alanlarını, yeteneklerini, zaman geçirmekten hoşlandıkları iş ve meslek gruplarını tespit eder ve buna yönelik olarak doğru seçim yaparlar.
İkinci olarak bir diğer nokta ise seçeceğimiz mesleğin ileride ne kadar gelişebileceğini, önünün ne kadar açık olabileceğini araştırmaktır. Çünkü bundan 20-30 sene önce yapılan meslekler ve bugünküler arasında büyük farklar vardır. Öngörülü olup geleceği açık mesleklere yönelmek gerekir.
Meslek seçimi birtakım yaşantı ve deneyimler sonucu oluştuğu için meslek grupları hakkında yeterince bilgi sahibi olunmalı, bu mesleği yapan profesyonel kişilere danışılmalı.
Son olarak hiçbir mesleğin geri dönülemez olduğu yanılgısı içinde olmamalıyız. Günlük hayatta yapılan meslek seçimlerinden gereken doyumu (mutluluk, başarı, kazanç vs.) sağlayamadığımız durumlarda mesleğimizi değiştirebiliriz. Örneğin girişimci bir kişiliğe sahipseniz masa başı bir meslek size mutluluk getirmeyeceği için kişiliğinize uygun bir meslek seçebilirsiniz.
Üniversite mi Önemli Bölüm mü?
Bu soruya cevap vermeden önce kendimizi tanımalıyız.
Sonrasında kamu personeli olarak mı yoksa özel sektörde mi çalışmak istediğimize karar vermeliyiz.
Bu kriterlerle birlikte üniversitenin mi bölümün mü ağır bastığını değerlendirebiliriz.
a) Kamu personeli olmak isteyenler için üniversitenin ismi önemli bir kriter değildir.
b) Özel sektörde çalışacaklar için ise akademik kadro, bölümün akredite olması, teknik bir bölüm olması önemli bir kriterdir.
c)  Bu soruya cevap arayan öğrenci kardeşlerim öncelikle tercih yaparken ailenin maddi olanaklarını, ulaşım şartlarını, yurt olanaklarını, bölüm hocalarını ve tercih kılavuzundaki özel maddeleri değerlendirmeleri gerekir.
Psikolojik Danışman
Furkan Özbek