Son zamanlarda sıklıkla duymaya başladığımız intihar haberleri bizleri derinden üzmektedir. Niğde’de son bir hafta içerisinde, birden fazla intihar olaylarını hepimiz duyduk.
Öncelikle intihar nedir? Önlenebilinir mi?
İntihar, bireyin istemli bir şekilde ölümüne yol açmak istemesi ve bunu eyleme dökmesidir. İntihar etmek ölümle sonuçlanabildiği gibi eylemden vazgeçme veya gerçekleştirememe sonucu durumlarında kişi yaşamına devam edebilir.
Dünya üzerinde ortalama her yıl 1 milyon kişinin intihar sonucu hayatını kaybettiği bilinmektedir. Peki bu 1 milyon insanın ölümü engellenebilinir mi?
İntihar eden kişilere bakıldığı zaman büyük çoğunluğunda ruhsal bozuklukların var olduğu görülmektedir. Yani bu ruhsal bozukluklar bireyde fark edilip, tedavi edilirse psikolojik sağlamlığı güçlenecektir ve yaşamına daha sıkı sarılacaktır.
Psikolojik danışmanlar olarak ne yapılmalı?
‘Günümüzde intiharların görüldüğü en sık yaş aralığı 18-24 yaş aralığıdır.’
Psikolojik Danışman olarak bu yazımı kaleme alırken üzerimize düşen görevler nedir? Neler yapılabilir? Bunlar üzerine fikir belirteceğim.
İntihar eden bireylere bakıldığı zaman yaşlarının çok düşük olduğunu görmekteyiz. Demek ki yaşadıkları problemlerin, zorlukların yeterince farkında değiliz. Onları yeterince tanımıyoruz ve ruhsal bozukluklarının iyileştirilmesi için çaba göstermiyoruz.
Öneri kısmına gelecek olursam ilkokul düzeyinden itibaren bireyin her anlamda (eğitsel, mesleki, kişisel rehberlik) gelişimi ve durumu takip edilmeli ve daha fazla insana dokunmalı ve bireyi tanıma teknikleri uygulanmalıdır.
Veli ile çocuk arasında bir köprü görevi görmeli, uyumlu ve sağlıklı ilişkilerin sürdürülebilmesi için destekte bulunulmalıdır.
Toplum olarak ne yapılmalı?
Toplum olarak yapılması gereken en büyük sorumluluk ise intihar olaylarının gündeme getirilmemesi, medyaya yansıtılmamasıdır. Çünkü bunalıma giren bireyler, sorunlarıyla başa çıkmak ve hayata tutunmak yerine intiharı bir kurtuluş yolu olarak görmekte ve duyduğu elzem olaylardaki bireyleri örnek almaktadır. Çevre olarak bireye sorumluluklar yüklemeli, ailesi olarak yaşadığı sorunları küçümsememeli ve onun dünyasına inmeliyiz.
Bir diğer ve son önerim gerek birey gerekse toplum olarak hayatı daha anlamlı yaşamalı ve mutlu olabileceğimiz durumların peşinden gitmeliyiz.