Gürer: Prim gün sayısı 7 bin 200’e düşürülmeli Gürer: Prim gün sayısı 7 bin 200’e düşürülmeli

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, emekli bayram ikramiyesi 2020 yılından günümüze altın ve döviz olarak değerlendirildiğinde de eridiğini söyledi.
2020 yılında Diyanet İşleri'nin vekalet ücretine göre, kurbanlık koyunun fiyatının 975 TL olduğu dikkate alındığında, o gün bayram ikramiyesi olan 1000 TL ile bir koyun alınabiliyordu. Bugün ise 3000 TL olan bayram ikramiyesi ile üç kilo et alınabiliyor” dedi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, CHP’nin zorlaması ile 2020 yılının 24-26 Mayıs tarihlerinde Ramazan Bayramı'nda ödenmeye başlayan emekli bayram ikramiyesinin kur artışları sonucu yıllar içinde eridiğini belirterek, “2020 yılı Ramazan Bayramı’nda 1000 TL olan bayram ikramiyesi ile o günkü dolar kuru (1 dolar = 6.8 TL) üzerinden 147 dolar alınırken, bugünkü bayram ikramiye tutarı olan 3000 TL ile 93 dolar alınabiliyor. Emeklinin cebinden 54 dolar erimiş oldu. Bugünkü kurdan hesaplarsak, emeklinin 54 doları yani 1.738 TL’si kayboldu.” dedi.
İKRAMİYE İLE 2.6 GRAM ALTIN ALINIRKEN ŞİMDİ 1.2 GRAM ALINIYOR
Emekli bayram ikramiyesinin dolar kuru karşısında değer kaybettiği gibi altın kuru karşısında da ciddi değer kaybettiğini belirten Gürer, “22 Mayıs 2020 tarihinde gram altın fiyatı 379,8 TL idi. O günkü kurla 1000 TL olan bayram ikramiyesi ile 2.6 gram altın alınabiliyordu. Bugün 3000 TL olan bayram ikramiyesi ile gram altının fiyatı 2399 TL’ye ulaştı ve 1,2 gram altın alınabiliyor. Altın kuru üzerinden de baktığımızda, emekli bayram ikramiyesinin altın kuru karşısında 1.4 gram eridiği görülmektedir. Yani 3358 TL’de altın kuru karşısında emeklinin kaybı oldu. Kurban vekalet ücreti üzerinden baktığımızda, 2020 yılında Diyanet İşleri'nin belirlediği kurban vekalet ücreti 975 TL'ydi. O gün 1000 TL olan bayram ikramiyesi ile bir koyun alınabiliyordu. Bugün ise 3000 TL olan bayram ikramiyesi ile üç kilo et alınabiliyor. Diyanet İşleri Başkanlığı bu yıl için vekalet kesim ücretini 11 bin 750 TL olarak belirlediği dikkate alındığında, bayram ikramiyesi tutarının ne kadar düşük kaldığı görülüyor. Emekli maaşının da 10 bin TL olduğu düşünüldüğünde, emeklinin ekonomik kriz karşısında ne kadar ezildiği de görülmüş olur’’ şeklinde konuştu.
EKONOMİK KRİZ AĞIR ETKİLİYOR
İktidarın yanlış ekonomi politikalarının sonucu yaşanan ekonomik kriz ortamından en çok etkilenen toplumsal gruplardan başında sabit ve dar gelirliler ile emeklilerin geldiğini belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Emekliler, sabırla çalıştıkları yılların ardından rahat bir yaşam sürme beklentisi içindeyken AKP iktidarının ekonomi politikaları ile geçim mücadelesi vermek zorunda kalmışlardır. Emekli maaşlarıyla geçimlerini sağlamaya çalışıyorlar ve enflasyon karşısında en çok ezilen kesim emeklilerdir. Sürekli artan fiyatlar karşısında giderek yaşam mücadelesinde daha fazla zorlanıyorlar. En düşük emekli maaşı tutarı olan 10.000 TL ile temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanıyor, borç içinde yaşıyorlar’’ dedi.
KANUN TEKLİFİMİZ BİR AN ÖNCE GÖRÜŞÜLMELİ
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, AKP iktidarında emeklilerin sorunlarının görmezden gelindiğini belirterek, “Emekliler temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamaz durumdadır. Ekonomi politikaların, emeklilerin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak şekillendirilmesi ve onların ekonomik güvenliğinin sağlanması gerekmektedir. Tasarruf tedbirleri gerekçe gösterilerek enflasyon yükü emeklinin sırtına yüklenmekten bir an önce vazgeçilmelidir. Emeklilerin bayrama olsun ekonomik kaygı içinde girmemeleri için emekli bayram ikramiyesi asgari ücret tutarına eşitlenmesi istemiyle TBMM Başkanlığı'na sunduğum kanun teklifim bir an önce görüşülerek kanunlaşması acil ihtiyaç haline gelmiştir.” şeklinde konuştu.
(Dahi GEDİK)