Niğde’de hizmet veren bir eczane son kullanım tarihi 1 yıl geçmiş olan ilacı satarak, üç kuruş kar elde etmek adına halkın sağlığı ile oynuyor.
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi bölgesinde hizmet veren bir eczanede satılan ve hemen hemen her vatandaşın kullandığı tanesi 5 liradan  satılan reçetesiz olarak alınabilen Gribin isimli 4 kutu ilacın son kullanma tarihini gören vatandaş şaşkına döndü.
ACABA DİĞER İLAÇLARDA DA VAR MI ENDİŞESİ!
Üç kuruşluk kar için halkın sağlığı ile resmen oynandığının açık belgesi olarak karşımıza çıkan bu durum acaba reçetesiz satılan diğer ilaçlarda da benzer durumlar yaşanıyor mu sorusunu akıllara getirdi.
SON KULLANIM TARİHİ 2022 AĞUSTOS
Üzerindeki damgada son kullanma tarihi (S.K.T) şeklindeki ifadenin karşısında 08.2022 yazılı tarihi gören vatandaş eczaneden aldığı diğer 3 kutu Gripin ilacını da kontrol edince 4 kutu ilacın hepsinde son kullanma tarihinin üzerinden bugünden geriye tam 1 yıl geçtiğini gördü.
KAR ETMEK HALKIN SAĞLIĞINDAN DAHA MI ÖNEMLİ?
Hemen her gün birçok vatandaşın güvenerek reçete karşılığı ilacını satın almaya gittiği bu eczanenin daha önceden de bu tür satışlarının olup olmadığı bilinmese de, fiyat etiketi 5 TL olan ve son kullanma tarihinin üzerinden 1 yıl geçmesi diğer ilaçlardan kar edebilme gayreti olarak kabul edilemez. İnsan sağlığıyla bu kadar ucuz ve pervasızca oynanması asla kabul edilebilir bir durum değildir.
DÜZENLİ DENETLEME YAPILMASI ŞART
Yetkililerin vatandaşın sağlığı için daha dikkatli olması ve bu tür işletmelerin denetlenerek gerekli cezai müeyyidenin uygulaması gerekir. Aksi takdirde birçok vatandaşın gözünden kaçırdığı bu gibi durumlar dönüşü ve telafisi olmayan sonuçlara yol açabilir.
TARİHİ GEÇMİŞ İLAÇ KULLANILIRSA NE OLUR?
Burada bilinmesi gereken önemli bir nokta, son kullanma tarihi geçen herhangi bir ilacın örneğinde olduğu gibi üzerinden 1 yıl geçen ilaçların da etkinliği veya güvenliği konusunda hiçbir garanti olmamasıdır. Nitekim ilaçların üzerinde bulunan son kullanma tarihi, üreticinin ilacın işe yararlılığını ve güvenliğini garanti ettiği son gündür.
İLAÇLARDAKİ SON KULLANMA TARİHİ NEDEN ÖNEMLİDİR?
Son kullanma tarihinin reçeteli ya da reçetesiz satılan tablet, kapsül, şurup, fitil, krem ve enjekte edilen tüm ilaçlarda bulunması zorunluluktur. İlacın türüne veya ambalajına göre şişe üzerine, karton kutu ambalajına veya tüplere (kremlerde) basılır. Genellikle 12 ila 60 ay arasında değişen ilaç kullanım süreleri, ürünün kullanımının güvenli olup olmadığına ve amaçlandığı gibi işe yarayıp yaramayacağına karar vermenin kritik bir parçasıdır. Bu nedenle ilacın türü ne olursa olsun son kullanma tarihini bilmeniz ve buna bağlı kalmanız önemlidir. Tarihi geçmiş tıbbi ürünleri kullanmak risklidir ve insan sağlığı için zararlı olabilir. Herhangi bir ilacın belirlenen raf ömründen sonra kullanılıp kullanılamayacağını sıradan bir kişinin belirleyebilmesinin neredeyse imkansız olmasıdır.
ALIRKEN MUTKAKA KONTROL EDİN
Vatandaşlar market raflarından aldığı ürünleri nasıl kontrol ediyorsa bu tür ilaçların da tarihlerini kontrol etmesinde fayda var. Aksi takdirde ciddi sağlık sorunları ile karşı karşıya kalmamız an meselesi.
(Murat ÜMRANLİOĞLU/ÖZEL HABER)