Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi (NÖHÜ) Akademisyenlerinden Arş. Gör. Orkun Gencer’in yürüttüğü "Yerel Niğde Elmalarının Ateş Yanıklığı ve Kara Lekeye Dayanıklılığı” ile ilgili projesi TÜBİTAK desteği almaya hak kazandı.
NÖHÜ Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Tarımsal Genetik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Serçe’nin danışmanlığında, yine Fakülte Tarımsal Genetik Mühendisliği Bölümü Arş. Gör. Orkun Gencer’in yürüttüğü "Yerel Niğde Elmalarının Ateş Yanıklığı ve Kara Lekeye Dayanıklılığı İle Kendine Uyuşmazlık Özelliklerinin Moleküler Markörler İle Belirlenmesi" başlıklı proje, TÜBİTAK 1002 Hızlı Destek Programı kapsamında destek almaya hak kazandı.
NİĞDE ELMASI HAKKINDA AKADEMİK VE TİCARİ ÇALIŞMALARIN ARTIRILMASI HEDEFLENİYOR
Projede Niğde elmalarının ülkemizde ve dünyada yetiştirilen elmalarda rastlanan ateş yanıklığı ve kara leke hastalıklarına karşı dayanıklılıkları moleküler yöntemler ile araştırılıp ıslah çalışmalarında kullanılabilirliğinin ortaya konması amaçlanıyor. Ayrıca elmanın ülkemiz için küresel ve şehrimiz için de ulusal ölçekte ticari önemi yüksek bir meyve olması, Niğde için bir marka değer olması ve önceki çalışmalarda genetik anlamda bir potansiyel taşıdığının ortaya konması yönüyle özgün olan projenin çıktıları hem akademik hem ticari alandaki kuruluş ve araştırmacılar ile paylaşılacak. Böylece projeyle Niğde ilinin marka değerlerinden biri olan Niğde Elması hakkında daha fazla akademik ve ticari çalışmanın yürütülmesi hedefleniyor.
REKTÖR USLU’DAN TEBRİK MESAJI
Elmanın şehrimizin ekonomisi için çok önemli bir katma değer ürünü olduğuna vurgu yapan NÖHÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, “Niğde’mizin marka değeri elmaya her zaman gereken önemi verdik ve vermeye de devam edeceğiz. Bu durum Üniversitemizin öncü olduğu ve geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen, dünyada İtalya ile Çin’den sonra üçüncü elma fuarı ‘Uluslararası Elma Yetiştiriciliği Muhafazası ve Pazarlaması Fuarı’nda da görülmüştür. Hocamızın ve araştırma görevlimizin aldığı destek hem kendi başarıları hem de elmaya verdiğimiz önemin projede tekrar görülmesi yönlerinden bizleri sevindirdi. Ben buradan hocamızı ve araştırma görevlimizi tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar dilerim.” dedi.
(Dahi GEDİK)
Üniversiteye bir TÜBİTAK desteği daha
Yorumlar