Kahramanmaraş depremlerinden sonra İstanbul ve Marmara bölgesindeki fabrikalarına İç Anadolu'da yer arayan sanayicilere yer tahsis edileceği ve yeni sanayi bölgelerinin ise deprem riski en az olan Niğde gibi illere yönelmeye devam ederken yetkililere de bu alanda şehrin kalkınmasına ivme sağlayacak olan süreçte oldukça önemli görevler düşüyor.
Ankara, Konya, Nevşehir, Aksaray ve Niğde'nin deprem riskinin az olduğu, tarım alanları dışında kalan yerler yeni sanayi bölgeleri olarak belirlenmeye başlanırken Tarımsal ve çevre hassasiyetleri dikkate alınarak araziler tahsis edilmeye başlanacağı belirtiliyor.
Ankara, Niğde, Konya, Nevşehir, Aksaray ve Akdeniz Torosları'na kadar dağlık alanlarda organize sanayi bölgeleri planlar arasına alındığı ise kulislerin ilk konu başlıkları arasında yer alıyor.
YATIRIM ORTAMINI İYİLEŞTİRME KOORDİNASYON KURULU
Bütün bu önlem ve kararlar ise; Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde önceki gün yapılan ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın başkanlık ettiği Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) toplantısında ortaya açıktı.
6 ŞUBAT DEPREMİ SONRASI TAŞINDILAR
Özellikle dağlar ve zemini sağlam bölgelere yapılması planlanan OSB'ler, sanayi için hayati önem taşıyan bölgelere yapılması hedefleniyor.
Marmara Bölgesi'nde faaliyet gösteren birçok firma 6 Şubat depremlerinin ardından İç Anadolu Bölgesi'ne üretimlerinin bir kısmını kaydırdığı gelen bilgiler arasında yer alırken, bu taşınma ile böylece yaşanan acil durumlarda üretim ve istihdam kaybı yaşanmaması sağlanacak.
İÇ ANADOLU SANAYİ YATIRIMI İÇİN YENİ VE GARANTİLİ ALAN
6 Şubat depremlerinin ardından Marmara Bölgesi'nden 100'ün üzerinde üretici Niğde'de yer talep ettiği geçtiğimiz bu süreçte konuşulmuştu. Taleplere cevap vermek için Niğde’de yeni 500 hektarlık yeni bir alanı faaliyete geçirilmeye hazırlanırken, talebe yetişilmeyeceğini işaret eden yöneticiler yeni alanın bitmesiyle birlikte hemen dolacağı konusunda hemfikirler. Konum olarak Niğde İskenderun ve Mersin Limanlarına 2 saat uzaklıkta olduğu için aslında önemli bir bölgede. Öyle ki bu süreçte Niğde’deki OSB’ler için neredeyse tam 3 kez genişleme talebinde bulunuldu.
NİĞDE SANAYİ BÖLGELERİ İLE GENŞLEMEYE DEVAM EDİYOR
OSB’lerde sanayileşme konusunda alan genişletilmesinin yanı sıra teşviklerinde etkisi görülmeye başlarken, Deprem riskini en az indirmek isteyen yatırımcılar Niğde, Aksaray Gibi illeri yatırım planlarının en başına alamaya devam ediyor.
DEMİR YOLLARI DOĞRUDAN LİMANLARA KADAR UZANACAK
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu'nun (YOİKK) Toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, sanayide ve genel olarak dijital dönüşümün hızlandırılması konusunun da yine önemli bir başlık olduğunu söyleyerek "İleri teknolojili sanayi yapısı ve dijital dönüşüm için 5G dahil olmak üzere diğer hususlarda bazı yeni çalışmalar yapılması gerektiği ortaya kondu. Tabii haberleşme, ulaşım alanında çeşitli hususlar dile getirildi. Özellikle önümüzdeki dönemde demir yollarının daha fazla önceliklendirilmesi ki bizim zaten hükümet programımızda, seçim beyannamemizde bu konu çok net ortaya konmuş durumda. Artık önümüzdeki dönem ulaştırmada temel önceliğimiz, demir yollarının daha hızlı geliştirilmesi. Demir yolları ile liman bağlantılarının, üretim merkezleri bağlantılarının da güçlendirilmesi yine en temel yatırım ortamını iyileştirici hususlar arasında yer alıyor” demişti.
ANDAVAL YÜKLEME İSTASYONU MERKEZ OLABİLİR
Yapılacak olan yatırımlar ve atılacak olan adımlar ile birlikte Andaval yükleme istasyon demir yolu taşımacılığının vazgeçilmez merkezlerinden biri olmaya aday gözüküyor. Bir An Evvel bu tesisin bitirilmesi ve hizmete alınması se oldukça önemli bir hamle olabilir.
(Murat ÜMRANLİOĞLU/ ÖZEL)