Gürer: Faize rağmen vatandaş borca sarılıyor Gürer: Faize rağmen vatandaş borca sarılıyor

31 Mart 2024 Pazar günü gerçekleşecek olan Mahalli İdareler Seçimlerinde partili veya bağımsız olarak kendini seçmene anlatmaya çalışan Niğde’deki bütün Belediye Başkan Adayları, İl Genel Meclis üye adayları ve Belediye Meclis üye adayları adaylar istisnasız olarak iddialarını sürdürerek “kendi ifadeleri ile” seçimi kazanıyorlar!
NİĞDE 5 YILINI TESLİM EDECEĞİ BAŞKANINI SEÇİYOR
Niğde siyasi geçmişinin son 30 yılına bakıldığında oldukça farklı ve çeşitli bir Belediye Başkanlığı karşımıza çıkarken 2024 yılından 2029 yılına kadar 5 yıllık süreçte hangi adayın Niğde Belediye Başkanlığını devam ettireceğini ise 31 Mart Pazar günü hep birlikte öğreneceğiz.
TÜM ADAYLAR SEÇİMİ KAZANMIŞ DURUMDA!..
Partiler ve adayları yakın zamanda ve son virajda bazı anketler paylaşırken, anket grafiği paylaşmayan diğer partiler ise açıklamaları ve hazırladıkları kısa videolar ile seçmene kendilerinin kazandığını anlatmaya çalışıyorlar. Böylece ortaya çıkan tabloda Niğde Belediyesi için yarışa katılan tüm adaylar kendi anketlerinde hep kazana olduğunu gösteriyor.
Bu iddianın doğruluğunu ve aksini işaret eden genel bir anket ise henüz Niğde için paylaşılmadı. Zaten olsa da seçim takvimi kapsamında bu anketlerin yaptırılması da yasak. Yakın tarihte yapılan anketlerin sonuç grafikleri ise çok sağlıklı gözükmüyor.
NİĞDE BELEDİYE BAŞKANLIĞI’NIN SON 30 YILI
Oldukça renkli Belediye Başkanlığı dönemlerine şahitlik eden Niğde geriye gönün 30 yılında bugün hayatta olan olmayan oldukça önemli isimlere görevler verdi.
1984-1989 yıllarında Niğde Belediye Başkanı Anavatan Partili Feridun Zeren seçilmişti. Ardından 1989-1999 yılları arası toplam 2 dönem Ahmet Oğuz Özmen, 199 yılında ise 1 yıllığına Aydın Birdal Belediye başkanlığı görevlerini yürüttüler. 1999 seçimlerinde ise Milliyetçi Hareket Partisi Adayı Mümin İnan’ın seçimi kazandı. 2004 seçimlerinde de bu göreve ikinci kez talip olan İnan 2007 yılı ortalarına kadar devam ettirdiği Belediye başkanlığı görenini Milletvekilliği seçimlerine hazırlanmak için bıraktı.  Durum böyle olunca 2007 yılında Belediye meclisinde gerçekleşen oylamada Meclis üyesi olan ve daha sonra bir trafik kazasında hayatını kaybeden Murat Zeren 2007-2009 yılları arasında Milliyetçi hareket Partisinin Belediye başkanı olarak görev yaptı. 2009 seçimlerinde ise AK Parti’nin adayı Faruk Akdoğan Niğde Belediye Başkanlığı seçimini kazandı. Akdoğan daha sonda 2014 yılındaki seçimlerde ikinci AK Parti’den tekrar kazanarak 2 dönem görev yaptı. Akdoğan’ın 2017 yılında istifasının istenmesinin ardından bu kez görevi dönemim Meclis üyesi olan Rıfat Özkan devraldı. Özkan devraldığı bu görevi 2019 yılına kadar devam ettirdi. Ve yeniden aday gösterilmedi. 2019 yılı yerel seçimlerinde önceki dönem AK Parti İl Başkanı olan Emrah Özdemir aday gösterildi ve seçimin kazananı olurken Özdemir 2024 seçimlerinde ikinci dönem için yeniden aday oldu.
YARIŞ DEVAM EDİYOR
Sandık başına gitmeye sadece bir kala sahada da haraketlilik iyice artı. Belediye Başkanlığına talip olan bütün adaylar birbirini siyasi hamleler, verilen sözler, yerine getirilmesi gereken vaatler, proje kitapçıkları, yeterlilik, eğitim, şehircilik, kent kültürü, tanınırlık ve seçim sürecinde yaşanan birçok olay üzerinden eleştirirken adaylar demeç ve sosyal medya hesaplarında kendilerinin Niğde Belediyesi’ne başkan olacağı iddiası ile yarışa devam ediyorlar.
OLDUKÇA ÇEKİŞMELİ BİR SÜREÇ
Oldukça iddialı ve çekişmeli bir seçim olacağı şimdiden kamuoyunda konuşulurken, tüm adaylar ve partiler kendilerinin kazandığı konusunda kampanyalar düzenlemeye aralıksız devam ediyor. Bazı adaylar önceki dönem yetersizlik ile eleştirirken bazıları da kendilerinin diğer adaylardan farklı kılan yönleri ile öne çıkmaya çalışıyor.
ŞEHİR MİLLİYETÇİLİĞİ TARTIŞMALARI
Niğdeli olup olmamak konusu gibi şehir milliyetçiliği üzerinden bir takın tartışmalar devam ederken, Niğdeli olan adayların Niğdeli olmayan meclis üye aday listesindeki isimleri eleştiriyor.
ELEŞTİREL SÖYLEMLER REVEÇTA
Kimi bu işi biz çözeriz derken, kimileri ise bu işi biz çözeriz demekten ziyade “onlar şöyle dedi yapamadı, böyle dediler başaramadılar, yapmadılar, yapamazlar” gibi söylemler ile son günlerde seçmene kendilerini ifade etmeye çalışıyorlar.
Niğde Belediyesi’ne talip olan her Belediye Başkan Adayı şu aralar hem tartışmaların şiddetini hem eleştirilerin dozunu hem de karşı propaganda tercihlerini oldukça sivrilttiler.
TÜM PARTİLERİN VE ADAYLARIN İDDİASI AYNI
Seçim sürecinde Başkanlık konusunda en iddialı olan partilerden AK Parti, Cumhuriyet Halk Partisi, İYİ Parti, Milliyetçi Hareket Partisi, Saadet Partisi, Yeniden Refah Partisi Adayları birbirinden iddialı çıkışlar ile gündemi sıcak tutarken, 1 bağımsız aday ise bu sürecin oldukça uzağında duruyor.
Konular her ne kadar hep bir seçim kazanmaya hedeflense de görülen o ki; NİĞDE’DE TÜM ADAYLAR NİĞDE BELEDİYE BAŞKANLIĞINI KAZANIYOR. Bu iddialarını gerçekliğini ise 31 Mart 2024 gecesi resmi olmayan sonuçlar ve sonrasında ise açıklanacak resmi rakamlar söyleyecek.
YSK SEÇİM HAZIRLIKLARINI TAMAMLADI
31 Mart Pazar günü yapılacak yerel seçimler için YSK ve partiler son hazırlıklarını yapıyor.  Seçimin yönetimini yapan YSK herhangi bir sorun yaşanmaması için gerekli önlemleri aldı. Tüm siyasi partilerin katılımı ile sistemin işlemesine ilişkin tatbikatlar yapıldı.
Telefon, enerji ve internet hatları gözden geçirildi. Siber saldırılara karşı YSK'nın internet sisteminin güvenlik duvarı güçlendirildi. Oyların sayımından sonra sisteme aktarılmasında bir sorun yaşanmaması, tartışma gündeme gelmemesi için gereken yapıldı.
Deprem bölgesine ilişkin çalışmalar da yapıldı. Bölgede oy verme işlemi konusunda herhangi bir aksaklık olmayacak. İhtiyaç olan yerlerde konteynerlere de sandık kurulacak.
ÖNCE 30 BÜYÜKŞEHİR
Sandık başına giden vatandaşlar büyükşehirlerde "büyükşehir belediye başkanı", "ilçe belediye başkanı", "belediye meclis üyeliği" ile "muhtarlık ve ihtiyar heyeti" için oy kullanacak. Farklı renklerdeki pusulalar tek zarfa konulacak. Oylar kullanılıp sayım başladığında önce büyükşehir belediye başkanlığı için kullanılan oylar sayılacak. Bu nedenle Türkiye önce seçimi kazanan büyükşehir belediye başkanlarını öğrenmiş olacak. Büyükşehirlerde daha sonra sırası ile ilçe belediye başkanı, belediye meclisi ve muhtarlık sayımları yapılacak.
YSK'NIN SEÇİM İPTAL EDİLİRSE' KARARI
YSK'nin, 2972 sayılı Yerel Seçim Kanunu'nun "Seçimin veya tutanağın iptali" başlıklı 25'inci maddesinde öngörülen süreler ve işlemlere ilişkin kararı Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.
Kararda, kanunun "Bir seçim çevresinde yapılan seçimin, seçim işlemleri sebebiyle iptaline karar verildiği takdirde, o seçim çevresinde yeniden seçim yapılır. İl seçim kurulu, seçimin iptaline dair kararı ilan ettiği gibi kararın kesinleşmesini müteakip o çevre de seçimin yapılacağını da derhal ilan eder." ve "Bu ilandan sonra gelen 60 inci günü takip eden ilk pazar, oy verme günüdür" hükümlerine atıf yapıldı.
Kararda özetle şu ifadeler yer aldı:  31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimlerinin bir kısmının Yüksek Seçim Kurulunca veya il seçim kurullarınca seçim iş ve işlemlerindeki eksiklik ve usulsüzlükler nedeniyle yapılacak itiraz üzerine iptaline karar verilmesi halinde, o çevrede iptal edilecek seçimin yeniden yapılacağı ilgili il seçim kurulunca derhål ilân edilerek, bu ilândan sonra gelen 60'ıncı günü takip eden ilk pazar günü oy verme işlemi gerçekleştirilir.
Yapılmış olan bir seçimin, sadece oy verme ve sonrasına ilişkin bazı işlemler nedeniyle iptal edilmiş ve sonuçlanmamış olması karşısında, seçimin yeniden yapılmasına karar verilmesi durumunda iptal edilen seçime bağlı olarak yapılan veya yerine getirilen tüm işlemlerin yapılacak olan seçimde tekrarlanmasına gerek bulunmamaktadır.
'YENİDEN ADAY TESPİTİ YAPILMAYACAK'
Karar ayrıca seçimin iptal edilmesi durumunda yeniden yapılacağı tarih de ilan edildi:
IV) 31 Mart 2024 Tarihinde Yapılacak Olan Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde, Seçimin, Seçim İş ve İşlemleri Nedeniyle İptaline Karar Verilmesi Halinde;
A- Belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği ve il genel meclisi üyeliği seçimlerinde;
1) Seçime katılabilecek siyasi partilerin yeniden tespit ve ilân edilmesine gerek bulunmadığına,
2) 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak seçime katılmış olan siyasi partilerin bu seçime de katılabileceklerine ve bu seçimler için oy verme gününün 2 Haziran 2024 Pazar günü olduğuna,
3) Siyasi partilerin yeniden aday tespiti yapamayacaklarına, ancak; ölüm, istifa gibi nedenlerle meydana gelecek boşalmaların ilgili seçim kurullarının belirleyeceği tarihe kadar doldurulabileceğine,
4) 31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak seçime bağımsız aday olarak katılacak olanların bu seçime de katılabileceklerine, yeniden bağımsız adaylık başvurusunun kabul edilemeyeceğine,
5) Birleşik oy pusulalarının basımı ile görme engelli oy kullanma şablonlarının hazırlanmasında, 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimleri için Kurulumuzun 31/1/2024 tarihli ve 2024/191 sayılı Kararı ile belirlenen usul ve esasların aynen uygulanması gerektiğine...
(Murat ÜMRANLİOĞLU)