Niğde’de Ağustos ayının kavurucu sıcaklarında domates hasadı başladı. Aylar süren emeğin karşılığını almak için sabahın erken saatlerinde tarlalara inen çiftçiler, güneş doğmadan başladıkları mesailerini öğle sıcağına kadar yoğun tempoda sürdürüyor.
TONAJ İYİ, KALİTE YÜKSEK
Kaynarca bölgesinde hasada katılan çiftçi ve tüccar Şehmus Aykal, bu yılki ürün kalitesinden memnun olduklarını belirtti. Bölgesel farklılıklar olsa da Kaynarca’daki domates veriminin iyi olduğunu söyleyen Aykal, “Geçen yıllara göre kalite daha yüksek. Hava koşulları uygun gidiyor, domatesler sağlıklı ve iri. Verimden memnunuz,” dedi.
FİYATLAR ÇİFTÇİYİ TATMİN ETMİYOR
Ancak verim yüksek olmasına rağmen üreticinin en büyük sıkıntısı yine fiyatlar. Domatesin kilogramı tarlada 7 ila 8 TL arasında satılırken, Aykal maliyetlerin ciddi şekilde arttığına dikkat çekti:
“Dönüm başına ortalama 30 ila 40 kasa alıyoruz ama girdi maliyetleri geçen yıla göre neredeyse iki katına çıktı. Buna rağmen fiyatlar geçen yılki seviyede kaldı. Bu çiftçi için sürdürülebilir değil.”
GÜNEŞİN ALTINDA ALIN TERİ
Hasatta çalışan tarım işçisi Saliha UZ ise sıcak hava koşullarında çalışmanın zorluklarını şu sözlerle dile getirdi:
“Sabah 5’te tarladayız. Gün boyu güneşin altında domates topluyoruz. Kolay değil ama evimize ekmek götürmek için çalışmak zorundayız.”
Çalışanlar, özellikle öğle saatlerinde hava sıcaklığının zirveye ulaşmasının çalışmayı zorlaştırdığını ifade etti.
BÖLGE EKONOMİSİNE CAN SUYU
Niğde, Türkiye’nin önemli domates üretim merkezlerinden biri olma özelliğini sürdürüyor. Hasat edilen ürünlerin bir kısmı iç piyasada taze tüketim için pazara sunulurken, büyük bir bölümü salça ve konserve üretimi için işleniyor.
(Samet ÇINAR)