Göç İdaresi Başkanlığı tarafından düzensiz göçle mücadele kapsamında hayata geçirilen "Mobil Göç Noktası" aracı Niğde'de hizmet vermeye başladı.
Niğde Valisi Cahit Çelik programda yaptığı açıklamada, “Niğde’de son verilere göre 5 bin 557’ si geçici koruma, 2 bin 342’si uluslararası koruma ve 770 yasal ikamet izni olmak üzere toplam 8 bin 669 yabancı göçmen bulunuyor” dedi.
Niğde’de, düzensiz göçmenlerle mücadele, yasal izni olan göçmenlerin hayatını kolaylaştırıcı işlemlerin yapılmasını kolaylaştıran, bir süre önce İstanbul’da hizmete giren Mobil Göç Noktası Aracı Niğde’nin de aralarında bulunduğu 25 ilde dağıtılan mobil araçlarla hizmet vermeye başladı.
Niğde Ömer Halisdemir Meydanı’nda Niğde Valisi Cahit Kılıç’ın katıldığı araç hizmet açılışına Niğde Emniyet Müdürü Adnan Özdemir, İl Jandarma Komutanı Albay Gürol Okyar da katıldı.
MOBİL ARAÇ GÖNDERİLEN 25 İLDEN BİRİ NİĞDE OLDU
Niğde Valisi Cahit Çelik, Mobil Göç Noktası Aracında çalışanlardan bilgi alarak çalışmaları inceledikten
sonra basın mensuplarına yaptığı açıklamada; ‘’Mobil Göç aracımız ilimize hayırlı olsun. Daha önce İstanbul'da bu uygulama başlamıştı. Son dönemde 25 İl’e mobil göç aracı gönderildi, Niğde’de bu illerden bir tanesi. Bu anlamda Sayın İçişleri Bakanımıza şükranlarımızı arz ediyoruz. Bu vesileyle 2023 ve 2024 yıllarındaki verileri de sizlerle paylaşmak isterim.
NİĞDE’DE 2023 YILINDA 360, 2024 YILINDA İSE 94 DÜZENSİZ GÖÇMEN YAKALANDI
2023 yılında İlimizde toplam 360 düzensiz göçmen yakalandı. Burada geri gönderme merkezi olduğu için diğer illerden gönderilen düzen göçmenlerle beraber ilimizden işlemi yapılan, sınır dışı işlem yapılan toplam düzensiz göçmen sayısı bin 169’ dur. 2024 yılında ise bugün itibariyle şimdiye kadar toplam ilimizde 94 düzensiz göçmen yakalandı. Yine aynı şekilde diğer illerden ilimize sevk edilen, geri gönderme merkezimize gönderilen düzensiz göçmenlerle beraber 2024 yılında toplam 396 düzensiz göçmen yurt dışına gönderildi yani Deport işlemi yapıldı.
MOBİL ARAÇ İŞLERİ KOLAYLAŞTIRACAK
Tabii bu mobil göç aracı bizim düzensiz göçmenlerle mücadele konusunda işimizi çok kolaylaştıracak. Güvenlik birimleri kimliğinden şüphelendikleri veya kimliğini ibraz edemeyen, pasaportunu ibraz edemeyen göçmenleri hemen mobil aracımıza davet edecekler. Orada biyometrik veriyle kişinin parmak izlerine bakıp burada yasal kalış izni var mı yok mu? Ona göre hemen tespit yapıp eğer Türkiye'de yasal kalış izni yoksa geri gönderme merkezine gönderip ondan sonra da deport işlemi yapılacak.
DÜZENSİZ GÖÇ İLE DAHA ETKİN ÇALIŞMA SAĞLANACAK
Bu anlamda düzensiz göçmenlerle mücadele etme konusunda çok daha etkin, çok daha verimli bir şekilde çalışacağız bundan sonraki süreçte. Aynı zamanda yasal kalış izni olan kişilerin de biraz hayatını ciddi anlamda kolaylaştıracak. Çünkü eğer kişinin burada yasal kalış izni varsa kimliği yanında değilse, pasaportu yanında değilse hemen buradaki mobil aracımıza davet edildiği takdirde hemen parmak izini gösterdiğinde parmak o kişinin burada izni olup olmadığını çok rahat bir şekilde tespit edeceğiz.
NİĞDE’DE 8 BİN 669 YABANCI GÖÇMEN YAŞIYOR
İlimizde bugün itibariyle 5 bin 557’ si geçici koruma, 2 bin 342’si uluslararası koruma ve 770’i de yasal ikamet izni olmak üzere toplamda 8 bin 669 yabancı vatandaş yaşıyor” dedi.
(Dahi GEDİK)

BAŞKAN ÖZDEMİR: ÜNİVERSİTEDE İLK TERCİHİNİZ NİĞDE OLSUN BAŞKAN ÖZDEMİR: ÜNİVERSİTEDE İLK TERCİHİNİZ NİĞDE OLSUN

D S C 01669

Vali Çalışanlardan Bilgi Alıyor

1 R0 A3245

Editör: Niğde Haber