30 Ağustos Zafer Bayramı Niğde Cumhuriyet Meydanında gerçekleştirilen törenle kutlandı.
Törene, Niğde Valisi Cahit Çelik, AK Parti Niğde Milletvekili Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, protokol mensupları, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Niğde Valisi Cahit Çelik ve Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir’in tören alanında bulunanların bayramlarını kutlamaları ile başlayan program, yine Vali Çelik ve Belediye Başkanı Emrah Özdemir’in  Atatürk Anıtına Çelenk sunmaları ile devam etti. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "30 Ağustos Zafer Bayramı" mesajının okunması ile devam eden Cumhuriyet Meydanı'ndaki törende günün anlam ve önemine değinen konuşmayı Jandarma Üsteğmen Teğmen Jandarma Teğmen Şükrü Adlım yaptı.
Üsteğmen Adlım konuşmasında ,”Bugün Türkiye Cumhuriyetinin kurulmasına temel teşkil eden 30 Ağustos 1922'de kazandığımız, büyük zaferin 101’nci yılını kutlamanın haklı gurur ve heyecanını yaşıyoruz.
30 Ağustos Zaferi ile Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğindeki yüce Türk ulusu, emperyalist güçlerin işgalci ordularını, anavatan topraklarından kesin olarak çıkarıp, ebedi özgürlük ve bağımsızlığına kavuşturmuştur. Bu zafer, bütün otoritelerin tartışmasız bir askeri deha kabul ettiği ulu önder, başkomutan gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından, Anadolu'da sağlanan milli birlik ve beraberliğin, mutlak bir sonucu olarak kazanılmıştır.
Her safhası, tek tek düşünülerek kazanılan bu zafer, aziz Türk yurduna ve bağımsızlığına kasteden işgal kuvvetleri karşısında, Türk ordusunun ortaya koyduğu eşsiz bir eserdir.
Anadolu halkı tek bir yumruk olarak, iç ve dış odakların ihanetleri karşısında ve yokluklar içerisinde, büyük fedakârlıklarla verdiği kurtuluş savaşında, en son başkomutanlık meydan muharebesini de kazanarak, kesin zafere ulaşmıştır. 19 Mayıs 1919'da başlatılan kurtuluş savaşıyla, işgalci düşman ordusuna üst üste darbeler vurulmuş, ancak yurdumuzun içerisinde ilerleyen düşmanın vatanın bağrından atılabilmesi için, sıra; kesin sonuçla bir harekâta gelmiştir. "Ya istiklal ya ölüm" parolası ile başlayan muharebede elde edilen bu büyük zafer, Türk’ün bağrına dayanan hançerin, ulusça sökülmesi, özgürlük ve haysiyetimizi yok etmek isteyenlerin, dize getirilmesinin destanıdır.
İşte kazanılan bu zaferi muhteşem kılan unsur, harbin; kadın çocuk, yaşlı demeden milletçe topyekûn bir savaş olarak icra adılmış olmasıdır. Türk ulusu, bu meydandan da ulu önderinin liderliğinde, alnının akıyla çıkmayı başarmıştır. Türk tarihine altın harflerle yazılan bu zaferin, çok önemli sıyası ve askeri sonuçları olmuştur. Bu zaferle, Türk ulusunun son neferine kadar yok edilmedikçe, Türk’ün istiklalinin elinden alınamayacağı, Türklerin yalnız askeriyle değil, milletiyle topyekûn olarak savaştıkları bir kez daha ispatlanmıştır.
Türk silahlı kuvvetleri, ülkemizin huzur ve bekasını sağlamak, bölgemizde ve dünyada, sürekli barışın tesisine katkıda bulunmak için tarihinden ve milletinden aldığı güçle modern harp silahları ve teçhizatıyla, güçlü ve dinamik personeliyle, ulaştığı yüksek eğitim seviyesiyle, azimli ve kararlı komuta kademesiyle, dostlarının ve ülkemizin güvencesi, düşmanlarımızın korkulu rüyası olmaya devam etmektedir.
Üzerinde yaşadığımız, bu kutsal vatan topraklarını bizlere armağan eden, milletimizin varlığının, birliğinin ve beraberliğinin ölümsüz sembolleri aziz şehitlerimiz: Temiz kanlarınız ile suladığınız, ebedi istirahat ahınız olan vatan topraklarında rahat uyuyunuz. Emanetinizin bekçisiyiz.
Bu duygu ve düşüncelerle, başta ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, gözlerini kırpmadan, asıl kanlarını bu topraklara akıtarak sonsuzluğa ulaşan şehitlerimizi, ebediyete intikal etmiş olan gazilerimizi rahmetle, hayatta olan gazilerimizi de minnet ve şükranla anarken, tarihi boyunca ordusuna her zaman destek veren yüce Türk ulusuna şükranlarımızı sunarız” Sözleriyle konuşmasını tamamladı.
Konuşma ve şiirlerin okunması sonrası, Niğde İl Jandarma Komutanlığına bağlı Jandarma Asayiş Komando bölüğü gösteri ve yürüyüş yaptı. Vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gören gösteri ile meydandaki kutlama programı tamamlandı.
30 Ağustos Kutlama programı, Niğde Valiliğinde tebriklerin kabulü ve saat 10.30’da Niğde Öğretmenevinde Zafer Bayramı kabul töreni ile gündüz kutlama programı tamamlanmış oldu.
(Dahi GEDİK)