Adana'da ev sahibi bir aileyi sokağa attı Adana'da ev sahibi bir aileyi sokağa attı

Türkiye, yerel yöneticilerini seçmek üzere 31 Mart 2024 Pazar günü sandık başına gitmeye hazırlanırken, bir yandan da Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) açıkladığı seçim takvimi işlemeye devam ederken Niğdeli seçmen istatistiklerinde genç ve orta yaş seçmen oranı dikkat çekiyor.
31 Mart Pazar günü yapılacak olan Mahalli İdareler seçimlerinde tüm yurtta olduğu gibi seçmen Niğde’de de 5 yıl görev yapacak Belediye Başkanını, Belediye Meclis üyesini ve İl Genel Meclis üyesini seçmek için sandığa gidecek. 61 milyon 441 bin 882 seçmenin bulunduğu 31 Mart Mahalli İdareler seçimlerinde, 1 milyon 32 bin 610 genç ilk kez oy kullanması bekleniyor. Birçok adayın yarıştığı bu seçimde Niğde adeta şehri 5 yıl teslim edeceği kadrolarla birlikte kader seçimine gidiyor. 
BELEDİYE MECLİSİ ÇOĞUNLUK KONUSU
Belediye başkanlığı seçimlerinin yanı sıra Niğde’de Belediye Meclis üyelikleri konusunda da kıyasıya rekabet ve seçim çalışmaları devam ederken, vatandaş oy vereceği başkandan ziyade Belediye Meclis üyeleri konusunda da fikir ayrılığına düşmüş durumda, Başkan adayını beğenen listesini, listesini beğenen ise Başkan adayına oy vermeyeceğini belirtiyor. Bu durum Belediye başkanı kim seçilirse seçilsin kamuoyu nabzına göre yeterli çoğunluğu alamayacağı konusundaki beklentiyi de artırmış durumda.
NİĞDE GENELİ SEÇMEN SAYISI
Niğde’de genelinde bu seçimde 265 bin 258 seçmen İl, İlçe ve Belde Belediye Başkanı ile il genel meclis üyelerini ve belediye Meclis üyelerini seçmek için sandığa gidecek.
34 siyasi partinin adayının yarışacağı seçimlerde, ülke genelinde 206 binden fazla sandık kurulacağı belirtilirken, 81 il, 973 ilçe ve 390 belde belediye başkanı ile 50 bin 336 muhtarın belirleneceği seçimlerde, il genel meclisi üyeliği ve belediye meclis üyeliği seçimleri de gerçekleşecek.
Seçim takvimine göre ilçe seçim kurullarınca, sandık kurulu başkanlarına teslim edilecek seçim araç ve gereçlerini içeren malzeme torbalarının hazırlanmasına bugün başlanacak, hazırlıklar yarın bitirilecek. Seçim görevlileriyle ilgili eğitim çalışmaları da 29 Mart Cuma tamamlanacak.
NİĞDE MERKEZ SEÇMEN VE SANDIK SAYISI
Niğde merkezde 108 bin 432 seçmen 31 Mart Pazar günü kurulacak olan 323 sandıkta şehrin kaderini belirleyecek seçime gidecek ve yetki vereceği isimler ile partilerine oy verecek.
SEÇMEN DEĞİŞİMİNDE ÖNEMİ ARTIŞ VAR
2019 yılı yerel seçimlerde Niğde merkez ve merkeze bağlı yerlerde toplam 144 Bin 985 seçmen sayısı kayda geçerken, 2024 Mahalli idareler seçimlerinde ise seçmen sayısı 161 bin 795’e yükselmiş oldu. Aradan geçen 5 yılda Niğde merkezinde ve merkeze bağlı yerleşkelerde 16 bin 810 yeni seçmen sandığa gidecek. Yeni seçmenlerin çoğunluğunu ilk kez oy kullanacak gençler oluştururken bir kısmını da göç ile gelenler oluşturdu.
İLÇELERDE DURUM
Niğde’nin Bor ilçesinde 46 bin 542, Ulukışla ilçesinde 17 bin 474 seçmen, Çiftlik ilçesinde 19 bin 319 seçmen, Çamardı ilçesinde 10 bin 872 seçmen ve son olarak Nüfusu diğer ilçelere göre daha az olan Altunhisar ilçesinde 9 bin 256 seçmen 31 Mart Pazar günü sandığa gidecek.
SEYYAR SANDIK SEÇMENE GİDECEK
Seçim takvimi kapsamında daha önceden başvuran ve sisteme kaydı bulunan evden çıkamayacak engelli, yatalak ve evden çıkamayan vatandaşlar için kurulan 1 tane seyyar sandık seçmene ulaşacak.
NİĞDE’DE SEÇMEN YAŞ DAĞILIMI
Niğde merkezde 18-24 yaş arası 22 bin 533, 25-34 yaş arası 31 bin 938, 35-44 yaş arası 33 bin 466, 45-54 yaş arası 22 bin 511 ve son olarak 65 yaş ve üzeri 22 bin 169 seçmen bulunuyor.
İL MERKZİNDE GENÇ VE ORT YAŞ SEÇMEN ORANI OLDUKÇA YÜKSEK
Niğde seçmen konusunda oldukça genç bir nüfusa sahip. Şöyle ki; 18-54 yaş arası genç ve orta yaş seçmen sayısı yaklaşık 118 bin 250 civarında bir rakam ortaya çıkıyor. Bu oranda sandığa gidecek 161 bin 795 seçmenin 3’te 2’sine denk geliyor.
BOR İLÇESİNDE SEÇMEN YAŞ ORANI
Niğde’nin en büyük ilçesi olan ve bu seçimlerde oldukça çekişmeli durumlara da sahne olan Bor’da 46 bin 542 seçmen sandığa gidecek. Sandığa gidecek seçmenlerin yaklaşık 30 bini 18-54 yaşa arası genç ve orta yaş seçmenden oluşuyor. Geriye kalan seçmen sayısı ise 55 yaş ve üzeri olarak kayda geçti. Bor’un 65 yaş ve üzeri seçmeni ise 9 bin 300 civarında.
PARTİLER SANDIK GÖREVLİLERİNE EĞİTİM VERİYOR
Niğde’de seçime katılacak parti ve adaylar sandıklarda görev alacak sandık sorumlularına neler yapmaları gerektiği konusunda eğitimler vermeye devam ediyorlar. Olası aksaklıkların yaşanmaması ve sonuçların en sağlıklı şekilde belirlenmesi için işin tüm püf noktaları kendilerine anlatılıyor.
PARTİLER KUMANYA VE ERZAK HAZILIĞINDA
Partilerin seçim koordinasyon merkezileri sandık ve sahada görevli olacak tüm görevliler için özel durumları olanlara öğlen, Ramazan ayından dolayı da iftar saatine denk gelecek oy sayımlardan dolayı yiyecek ve içecek malzemelerin hazırlığını sürdürüyorlar.
MALZEMELER OY VERME GÜNÜ BİNA SORUMLULARINA TESLİM EDİLECEK
İl ve ilçe merkezlerinde ise bina sorumlusu görevlendirilen yerlerde, ilçe seçim kurulu başkanlıklarınca oy verme günü saat 05.00'te malzeme torbalarının bina sorumlularına teslimi, bina sorumlularının da bu malzeme torbalarını ilçe seçim kurulu başkanlıklarınca temin edilen araçlarla sandık çevrelerine getirerek sandık kurulu başkanlarına tutanak karşılığı teslimi işlemleri yapılacak ve ayrıca bina sorumlusu görevlendirilmeyen yerlerde ise ilçe seçim kurulu başkanlıklarınca malzeme torbaları oy verme günü sandık kurulu başkanlarına sandık bölgesinde teslim edilecek.
(Murat ÜMRANLİOĞLU)