Günümüz dünyasında enerji ihtiyacı stratejik bir hal almıştır. Enerji sektöründe kendi kendine yetebilen ve enerji ihraç eden ülkeler her zaman dünyada söz sahibi olmuştur. Çağımızda ve gelecekte; gıda, enerji, silah ve teknolojide kendi kendine yetebilen ve bu saydığımız maddeleri ihraç edenler dünyayı yönetecektir.
Güneş enerjisi, yenilenebilir enerjiler arasında en maliyetsiz ve diğerlerine göre en kolay ve karlı elde edebilen bir enerji ürünü olarak önümüze çıkmaktadır. Yaşadığımız dünyada karbon salımlar başta olmak üzere ozon tabakasının delinmesi, küresel ısınma ve çevre kirliliği dünyada birçok ülkeyi yenilenebilir enerjiye yöneltmiştir. Ülkemizde dünyanın diğer devletleri gibi yenilenebilir enerjinin kullanılması için alt yapı hazırlamıştır. Bu konuda birçok fizibilite çalışması yaptırılmıştır. Ar-ge çalışmalarına ağırlık vererek ülkemizde yenilenebilir enerjinin kullanılması için teşvik edici birçok proje başlatılmıştır. Yenilenebilir enerjilerin kullanılması için devletimiz hibe ve kredi teşvikleri vatandaşımızı desteklemeye başlamıştır.
Elektrik, günümüzde petrolden, doğalgazdan, hidroelektrik santrallerinden, termik santrallerden, barajlardan ve bir de yenilenebilir enerji dediğimiz güneş enerjisi ve rüzgârdan elde edilmektedir. Yenilenebilir enerji hariç diğer üretim materyallerinden elektriğin üretilmesi maliyetli bir meseledir. Güneş enerjisi ile elektriğin üretilmesi tarım sektöründe, hayvancılık sektöründe ve sanayi sektöründe büyük bir girdi maliyetinden kurtulmak demektir. En önemlisi ise enerji için dışa bağımlılıktan kurtulmak demektir. Özellikle tarım ve hayvancılık sektöründe elektrik faturalarının aylık olarak tahsil edilmesi büyük bir sorun teşkil etmektedir. Hasat döneminden sonra tahsilat yapılması daha uygun olacakken elektrik dağıtım ve pazarlama şirketleri aylık olarak elektrik tahsilatı yapmaktadır. Güneş enerji sistemlerinin ilimizde kurulması ve yaygınlaşması böyle büyük bir kronik soruna da çözüm olacaktır.
Güneş enerjisinin bir diğer özelliği günümüz dünyasının en büyük sorunlarından olan iklim değişikliği, küresel ısınma ve çevre kirliliğine karşı vereceği katkıdır. Çünkü petrol, doğalgaz, termik santraller doğaya zarar vermektedir ve çevre kirliliğine yol açmaktadır. Güneş Enerji sistemlerinin ilimizde ve ülkemizde çoğalması ve kullanılmasının yaygınlaştırılması doğaya da büyük katkı sağlayacaktır. Ozon tabakasındaki delik, küresel ısınmanın sebep olduğu iklim değişiklikleri gelecek nesiller için dünyayı yaşanabilir bir yer olmaktan çıkartabilecek tehlikelerle doludur. İklim değişikliğine bağlı olarak ilimizde kar ve yağmur yağışları yeteri kadar olmamaktadır. Bu durum barajların dolmasını engellemektedir. Dolmayan barajlardan yapılamayan sulamalardan dolayı özellikle gıda üretiminde yakın gelecekte sorunların doğma muhtemel görülmektedir. Bütün bu nedenlere baktığımızda güneş enerji sistemlerinin kurulması her yönden kazançlı olacaktır.
Güneş enerji sistemlerinin kurulması ve işletilmesi Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kırsal kalkınma desteklemeleri kapsamında desteklenmektedir. Ayrıca sanayi kuruluşları içinde güneş enerji sistemleri destekleme kapsamındadır. Bu desteklerden ilimiz üreticilerinin ve sanayicilerinin daha fazla faydalanması için bir takım çalışmalara ve projelere ihtiyaç duymaktayız.
Niğde coğrafi konum olarak güneş enerjisini en verimli alan illerin arasında yer alması bu durumu avantaja çevirmek için bizlere büyük fırsat sunmaktadır. Niğde ili bulunduğu enlem ve boylamlardan dolayı güneş enerjisi üretimine en uygun illerin başında gelmektedir. Cenabı Allah’ın bizlere verdiği böyle bir nimeti tabi ki doğru, faydalı ve verimli bir şekilde kullanmamız gerekmektedir. Niğde ilinde tarımdan ticarete sanayiden hayvancılığa, hizmet sektörüne kadar elektrik gideri çok büyük bir girdi maliyeti olarak önümüze çıkmaktadır. Güneş enerji sistemleri kurularak kendi elektrik enerjimizi üretmemiz çok büyük bir girdi maliyetinden kurtulmamız demektedir. Özellikle sulu tarım dediğimiz patates, pancar ve yem bitkisi üretiminde sulama elektrik ve akaryakıt enerjisi ile yapılabilmektedir. Güneş enerji sistemlerinin kurularak üretimde katlandığımız bu büyük girdi maliyetlerinden kurtulmak kazancımıza büyük bir katkı sağlayacaktır.
İlgili kurum ve kuruluşlar Niğde kamuoyunu, kırsalda tarım ve hayvancılık ile iştigal eden çiftçiyi ve sanayi kuruluşlarını güneş enerji sisteminin kendilerine getirecekleri avantajlar için bilgilendirilmelilerdir. Eğitimler, seminerler düzenlenmelidir. Vergi muafiyetleri de başta olmak üzere her yönden güneş enerji sistemlerinin kullanımı desteklenmelidir. Bilgilendirilen sektördeki insanların güneş enerji sistemlerini kurdurmaları ve işletmelerinde kullanmaları konusunda yönlendirme yapılmalıdır.
Enerjide bağımsızlığı hedeflememiz gerekmektedir. Kendi kendine yetebilen bir il ve bir ülke olabilmek için yenilenebilir enerjiye önem vermemiz gerekmektedir. Dünyayı daha yaşanabilir yapabilmek için çevre kirliliğini önlemek için yenilenebilir enerjiyi geliştirilerek kullanmamız gerekmektedir.