Bireylerin Öğrenme Hareketliliği - Yükseköğretimde Programla İlişkili Olmayan Üçüncü Ülkeler ile Hareketlilik Faaliyeti (KA171) kapsamında sunulan başvurular sonuçlandı.
Ömer Halisdemir Üniversitesi (NÖHÜ) Uluslararası İlişkiler Ofisi Erasmus Koordinatörlüğü yeni bir başarıya daha imza attı ve Üniversitenin, “Ortak Ülkeler ile Erasmus Hareketlilik Projesi” olan “KA171 Projesi” kabul edildi.
Proje teklifinin kabulü ile Üniversite öğrencileri, akademisyenleri ve idari personelleri sadece Avrupa Birliği ülkelerine değil, Tayvan, Peru, Bosna Hersek, Kosova, Azerbaycan, Ukrayna ve Cezayir gibi ülkelere de KA171 Projesi kapsamında hareketlilik faaliyetleri gerçekleştirebilecekler.
Üniversite Uluslararası İlişkiler Ofisi Erasmus Koordinatörlüğü’nden KA171 Projesi kapsamında yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi; “2022 yılı Teklif Çağrısı kapsamında Ulusal Ajansa devlet ve vakıf olmak üzere yaklaşık 150 proje teklifi sunulmuştur. Proje tekliflerinin tamamı en az iki bağımsız dış uzman tarafından değerlendirilmiş ve programa gösterilen yoğun talebe karşılık, bütçe imkânlarının kısıtlı olması nedeniyle proje tekliflerinin hepsi kabul edilememiştir. Projeleri kabul edilen Üniversitelerimize Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi olarak başarılar dileriz.”
Üniversitenin “Koordinatör Kurum” olarak yer aldığı projenin ortaklarını, daha önceden Memorandum of Understanding (MOU) anlaşma yapılan ortaklar, Tayvan, Peru, Bosna Hersek, Kosova, Azerbaycan, Ukrayna ve Cezayir gibi ülkelerde bulunan seçkin Üniversiteler oluşturmaktadır.
Ülkelere göre verilen toplam hibenin gelen ve giden öğrenci/personel, seyahat destek ve kurumsal destek kalemlerine dağılımını gösteren açıklamalar daha sonra ilgili fakültelere iletilecek olup ayrıca hangi öğrenim kademesinin hareketlilikten yararlanabileceği de başvuru çağrısı aşamasında duyurulacaktır.
Ortak Ülkeler ile Hareketlilik faaliyeti, Yükseköğretim öğrenci ve personeline diğer bir ülkede öğrenme ya da mesleki deneyim edinme imkânı sunan bir faaliyet türüdür. Faaliyetin temel amaçları: Ortak ülkelerle iş birliği aracılığı ile güçlü bir uluslararası boyut elde etmek, Avrupa’da yükseköğretime olan ilgiyi artırmak ve Avrupalı yükseköğretim kurumlarının dünya çapında yükseköğretim piyasasında rekabet edebilirliğini desteklemek. Ortak ülkelerin gelişimini teşvik etmek amacı ile Avrupa dışındaki yükseköğretim kurumlarının uluslararası anlaşmasına ve modernizasyonuna destek vermek olarak açıklanmaktadır.
2022 Dönemi KA171 Hibe Dağıtımı Sonuçlarında yine büyük başarılara imza atan Üniversite, Avrupa Birliği dışındaki 7 ülke (Tayvan, Peru, Bosna Hersek, Kosova, Azerbaycan, Ukrayna ve Cezayir) ile artık öğrenci ve öğretim elemanı değişimini hibeli olarak gerçekleştirebilecek ve dünyanın diğer ülkelerine hem öğrenci hem de öğretim elemanlarımızı gönderme ve o ülkelerden de misafir öğrenci ve öğretim elemanı alma şansını yakalayabilecekler. KA171 projeleri sayesinde Üniversitemiz, dünyanın Avrupa Birliği dışındaki ülkeleriyle de aktif bir değişim programı gerçekleştirirken dünya üzerinde görünürlüğünü bir kez daha artırmış olacak ve uluslararsılaşma hedeflerine daha da yaklaşmış olacak.
(İbrahim UGUN)