Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, FAO'nun küresel üretim, tüketim, ticaret ve stok eğitimlerine ilişkin değerlendirmelerin ve tahminlerin yer aldığı tahıl arz ve talep özeti raporunda yer alan verilere dayanarak dünya tahıl ticari tahmininin bu yıl 14,6 milyon düşerek, 469 milyon tona gerileyeceğinin belirtildiğini aktardı.
Gürer; ‘FAO 2022 yılının sonuna kadar dünya tahıl stokları tahminini ihracatın kesintiye uğramasının Ukrayna ve Rusya'da daha büyük birikimlere sebep olacağı gerekçesiyle şubat ayına göre 15.milyon ton artışla 851 milyon tona çıkarmıştır. Süt ürünleri fiyat endeksi Asya'dan artan talebin tereyağı ve süttozu fiyatlarını etkilemesiyle %20 %26'ya yükseldi et fiyat endeksinde ise %4.8 yükseliş gerçekleşmiştir’ dedi.
FAO’nun, Rusya ve Ukrayna'nın son üç yılda küresel buğday ve mısır ihracatının yüzde 30'unu ve yüzde 20'sini gerçekleştirdiği yönündeki değerlendirmesine dikkat çeken Gürer, “ FAO 11 Mart'ta Ukrayna'daki savaş nedeniyle ortaya çıkacak arz açığıyla uluslararası gıda ve yem fiyatlarının yüzde 8 ila yüzde 20 arasında artabileceği uyarısında bulunmuştur” diye konuştu.
Gürer; ‘Ülkemiz olarak iki ülke arasındaki savaştan ve FAO'nun açıklamalarından etkilenmemek üzere alınan tedbirler nelerdir?’ şeklindeki sorusunun da yanıtlanmasını istedi.
CHP Milletvekili Gürer’in önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, dünya fiyatlarında ve döviz kurlarında yaşanan değişimin yurtiçi piyasaları olumsuz etkilememesi için ilgili Bakanlıklar ile işbirliği yapılarak gerekli tedbirlerin alındığını belirtti.
Bakan Kirişçi, yurt içi ve yurt dışı piyasalardaki fiyat değişimleri, stok yönetimi ve hasat durumunun yakından takip edildiğini, üreticilerin ve tüketicilerin korunarak, her türlü tedbirin gerek görüldüğü zaman ivedilikle alındığını kaydetti.
‘Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi’ kapsamında 81 ilde çalışmalar başlatıldığını söyleyen Bakan Kirişçi, “Bu kapsamda ekim planında bulunmayan boş, atıl veya nadasa bırakılan arazilerin üretime kazandırılması amacıyla üreticilerimize tohum bedelinin yüzde 75’ine kadar hibe tohum temin edilerek stratejik ürünlerin üretiminin artırılmasına yönelik faaliyetler yürütülmektedir” dedi.
Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise gıda ve yem fiyatlarında yaşanan artış ve temin sorununa karşı Tarım ve Orman Bakanlığının sanki hiçbir sorun yaşanmıyormuş gibi açıklama yapmasını eleştirdi. Gürer, “Tarımda onlarca projeden söz ediliyor ancak alana yansıması yok. Proje adı var. Sınırlı uygulanıp eskitiliyor. Anlayış değişmeden tarımda sorunlar bitmez. Tarım serbest piyasanın kurallarına uydurularak sürdürülemez. Kamucu bir anlayışla sorunlara yaklaşılmalıdır. Gerçekçi taban fiyat politikası ile üretene doğrudan destek sağlayacak uygulamalara geçilmelidir” diye konuştu.
BU NE RAHATLIK!
Dünyada ülkelerin kuraklık, savaş ve pandeminin etkisiyle gıda temini konusunda kaygı yaşadığına ve kendi kendine yetebilmenin yolunu aradığına dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, “Tarım Bakanlığı ise sanki hiçbir sorun yokmuş gibi rahat açılamalar yapıyor. Hiçbir zaman tahminleri tutmayan TÜİK’in üretim tahminlerinden bahsedip, düşük faizli krediler verildiğine işaret ediyor. Ancak ortada bir savaş var, pandeminin etkileri henüz geçmiş değil, kuraklık sorunu dünyayı adeta yakıyor. Bizim Tarım ve Orman Bakanlığı ise Aladağlardan serin. Gübre ve yem başta olmak üzere artan girdileri yalnızca seyrediyorlar” ifadelerini kullandı.
(İbrahim UGUN)