Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Genel Kurulu’nda söz alarak mera alanlarının azalması ve yemdeki sürekli fiyat artışlarının hayvancılık sektöründe yarattığı olumsuz etkilere dikkat çekti. Gürer, bu olumsuzlukların faturasını besici ve tüketicinin ödediğini anlattı.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis Genel Kurulu’ndaki konuşmasına yem fiyatlarındaki artışa dikkat çekerek başladı.
Hayvancılıkta yem maliyetlerindeki artış nedeniyle büyük sıkıntı yaşandığını anlatan Gürer, yem giderlerinin, maliyetin yüzde 70'ini oluşturduğunu belirtti.
SÜT İNEKLERİ KESİME GİDİYOR
Yem fiyatında artış nedeniyle damızlık ve süt ineklerinin kesime gönderildiğine vurgu yapan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, süt üretiminde azalma ve sütten mamul ürün fiyat artışlarının da bu sonucun yansıması olduğunu, bu durumda faturanın besici ve tüketici tarafından ödendiğini anlattı.
MERA ALANLARI SÜREKLİ AZALIYOR
Mera alanlarındaki azalmaya da dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizde 1940 yılında 44 milyon hektar mera ve çayır alanı, 2021 yılında 12 milyon hektara düşmüştür. Mera alanları farklı nedenlerle daralmakta ve ot kalitesi düşmektedir. Avrupa mera alanlarında dekar başına 560 kilo ot alınırken ülkemizde ortalama 70 kilo civarında ot alınmaktadır” dedi.
AVRUPA ÜLKELERİ İLE KIYASLAMA
Gürer, Meclis’teki konuşmasında ayrıca, bazı Avrupa ülkeleri ile Türkiye’nin yem ihtiyaçlarının yem ihtiyaçlarının meralardan karşılanma oranını kıyasladı.
İrlanda'da hayvanların yem ihtiyacının çayır ve mera alanlarından yüzde 95 oranında karşılandığını ifade eden Gürer, “İngiltere'de bu oran yüzde 80, Fransa'da yüzde 70'tir. Ülkemizde her yıl 12,5 milyon ton yem ithalatı yapılmaktadır, dışa bağımlılık yem sorununu sürekli artırmaktadır; iktidarın yetersiz destekleriyle sorun büyümektedir” değerlendirmesinde bulurdu.
TÜİK DAHİ DÜŞÜŞÜ YANSITIYOR
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TÜİK verileri üzerinden de hayvancılıkta yaşanan soruna değindi. Gürer, “TÜİK verileri dahi peynir üretimindeki düşüşü işaret etmektedir. Ticari süt işletmelerince Ocak 2022 ‘de 836 bin 959 ton inek sütü toplandığını açıklanmıştı. Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ticari süt işletmeleri tarafından yapılan inek peyniri üretimi %11,5, yoğurt üretimi %9,7, içme sütü üretimi %8,4 ve toplanan inek sütü miktarı %5,7 azaldığını duyuruldu. Eylül 2022’de ise ticari süt işletmelerince 750 bin 461 ton inek sütü toplandığı belirtildi. TÜİK eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre, içme sütü üretimi yüzde 1.7 artarken; ayran üretimi yüzde 4.8, inek peyniri üretiminin yüzde 1.6 azaldığını açıklandı. Ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı, Eylül'de yıllık bazda yüzde 4.4 düşerken, Ocak-Eylül döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %2.7 azaldığını da vurguladı. Ocak-Eylül döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre, inek peyniri üretimi yüzde 5.1 ve içme sütü üretimi yüzde 0.7 azaldı.
Veriler süt ineklerinin özellikle küçük aile tipi kırsalda işletmelerde yaşanan yem-süt dengesinin ortadan kalkması ile hayvancılıkta yaşanan sorunlardan oluşuyor. Köylerde ahırlar boşaldıkça peynir üretimi düşüyor. Bu gidiş ithal süt tozu ve inek demek ki bu da birileri buradan yine rant elde ederken olan üretici ile tüketiciye olacak. Raftaki peynirin fiyatı etin fiyatını geçti. Kırsalda hayvancılık S.O.S veriyor. İktidar çözüm değil laf üretmeye devam ediyor” dedi.
(Haber Merkezi)