Niğde Eczacılar Odası Başkanı Nihat Öztürk; 'Aşının uygulanabilmesi için geçen yıl olduğu gibi reçete gerekecek. Doktorlar, aşı tanımlanan kişilere reçete yazacak, hastalar bu reçeteyle aşıyı eczanelerden temin edebilecek. Grip aşıları henüz eczanelerde yok” dedi.
Sağlık Bakanlığı’nca 65 yaş üstü ve kronik hastalar için grip aşıları sisteme tanımlandı. Bakanlıkça belirlenen riskli gruplara ücretsiz uygulanan grip aşıları, e-Nabız sistemi üzerinden uygulamaya açıldı. Kişiler, e-Nabız üzerinden öncelikli risk durumlarını kontrol edebilecek. Bu kapsamda, sistemde aşı tanımlanan 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olan kişiler, hekimlerine reçetelerini yazdırıp, bu reçeteyle aşıyı eczanelerden temin edebilecek.
Grip Aşısı İçin Reçete Zorunlu
Sağlık Bakanlığı 65 yaş üstü kronik hastalara aşıyı tanımladığını söyleyen Niğde Eczacılar Odası Başkanı Nihat Öztürk, “Şimdi vatandaşımız 65 yaş üstü vatandaşımıza özellikle veya merak eden herhangi bir vatandaşımız E-Nabız’a girerek oradan kendisine aşının tanımlanıp tanımlanmadığını öğrenir. Sonra aile hekimine gidecek ve Aile hekimi reçetesini yazdıktan sonra eczaneye gelecek. Eczanede bu reçete sisteme girilecek ve ecza deposuna sipariş verilecek. Ecza deposu gönderecek ve bu şekilde hastamıza takdim edeceğiz. 65 yaş üstü vatandaşımız ise eczanelerimize gelerek grip aşılarını alacak. Aile hekimine gidip aşısını yaptıracak. Bu şekilde şayet E-Nabız’ı kullanma imkanı yoksa veya telefonu uygun değilse bu hastalarımız doğrudan doğruya kendi aile hekimlerini arayacaklar. Aşı çıkıp çıkmadığını soracaklar. Çıktıysa gidip yazdırıp eczaneye müracaat edecekler. Şu anda reçetesi aşıyı yapma imkânı olmadığı gibi reçete olsa bile parayla satış imkânı yok çünkü bu sene 3 çeşit aşı Türkiye’ye geldi. Ancak Sağlık Bakanlığı şu an için bunun satışına izin vermedi. Sağlık Bakanlığı’nın ne zaman izin verirse ama ücretli ama diğer türlü biz aşıyı vatandaşımıza verme imkânına kavuşacağız. Vatandaşlarımıza sağlıklı günler diliyoruz. Her zaman onların yanındayız. Onları bu konuda eğer hala tereddütleri olursa eczanelerimize bilgilendirmek için bekliyoruz” diye konuştu.