SAĞLIK
Giriş Tarihi : 06-05-2022 16:25

Sağlık Müdürü Okur’dan bayram sonrası beslenme uyarıları

Sağlık Müdürü Okur’dan bayram sonrası beslenme uyarıları

Niğde İl Sağlık Müdürü Dr. Koray Okur, Ramazan Bayramı sonrası sağlıklı beslenme ile ilgili açıklamalarda bulunarak bazı uyarılarda bulundu.  Sağlık Müdürü Okur, Ramazan ayı boyunca oruç tutan pek çok kişi, bayramın gelmesiyle birlikte daha çok yemek yeme eğilimine girdiğini, bunun yanlış beslenme davranışı da oruç süresince yavaşlayan metabolizma hızının bayramda tüketilen gıdalarla alınan enerjiye ayak uyduramamasıyla çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkarabildiğinin altını çizerek bu konuda vatandaşları dikkatli olmaya davet etti.
Konu hakkında yazılı bir açıklama yapan Niğde İl Sağlık Müdürü Dr. Koray Okur;  ‘Ramazan ayının sonlanması ile beraber tüketilecek yiyeceklerin miktarının aniden arttırılmaması ve öğün aralarının en az 2 en fazla 4-5 saat olacak şekilde düzenlenmesi gerekir. Bayram süresince de yeterli ve dengeli beslenmek için, dört temel besin grubunda bulunan besinlerden en az 3 ana ve 2 ara öğünde yeterli miktarlarda alınmalıdır. Bu besin grupları; süt ve süt ürünleri grubu, et-yumurta-kuru baklagiller grubu, sebze-meyve grubu ile ekmek ve tahıllar grubudur. Ramazan süresince sıvı tüketiminin azalması sebebiyle bayram süresince ve bayramdan sonra sıvı alımının arttırılması, günde yaklaşık 2,5-3 litre su içilmesi, sıvı tüketimini artırmak amacıyla öğünlere ayran, komposto gibi sıvı gıdaların eklenmesi gerekir. Şeker, kalp ve yüksek tansiyon gibi kronik hastalığı olanların yaşam boyu sürdürdükleri diyete bayram süresince de özen göstermesi gerekir. Ramazan boyunca gece kalkıp sahur yemeği yemek, ramazandan sonra gece yeme alışkanlığı seklinde sürdürülmemelidir” dedi.
Hafif bir kahvaltı ile güne başlanması ve gün boyu öğün atlanmaması gerekir. Kahvaltıda domates, salatalık, maydanoz, taze biber ve benzeri çiğ sebzeler bolca tüketilmeli, peynir ve haşlanmış yumurta tercih edilmelidir. Mümkün olduğunca şeker, bal vb. tatlı türü besinler tüketilmemelidir. Ekmek olarak kan şekerini kontrol altında tutan ve tokluk hissi veren tam buğday, kepek veya çavdar ekmeği tercih edilmelidir. Sindirim sisteminin düzenli çalışması ve kabızlıktan korunmak için lif (posa) içeriği yüksek olan sebze, meyve ve kuru baklagil tüketimi sağlanmalıdır. Yetişkin bireyler günde toplamda 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmelidirler. Ramazan bayramı boyunca tatlı ve çikolata tüketimine dikkat edilmeli; eğer tatlı tüketmek isteniyorsa hamurlu, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Çay ve kahve kafein içeren içeceklerdir. Yeterli miktarda tüketimi vücut için fayda sağlarken aşırı alımları sonucunda vücudumuz zarar görebilir. Bu nedenle tüm bireyler dahil olmak üzere özellikle yaşlılar ve tansiyon hastaları gün boyu çay, kahve gibi kafein içeriği yüksek içecekleri fazla miktarda tüketmemelidirler. Ramazan ayı boyunca enerji harcamamak için azaltılan fiziksel aktivitenin, bu dönemin sonlanmasıyla birlikte arttırılması oldukça önemlidir. Her gün düzenli yapılan fiziksel aktivite, fiziksel ve zihinsel sağlığı olumlu yönde etkilemekte, oruç tutma nedeniyle azalan metabolizma hızının artmasına imkan sağlamaktadır. Fiziksel aktivitenin kan şekeri ve kolesterolü azaltmaya, kilo kaybetmeye ve bağırsak hareketlerini arttırmaya yardımcı olduğu unutulmamalıdır’ dedi.
(İbrahim UGUN)

 

 

NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper Lig Ahmet Çalık SezonuOP
  • 1Trabzonspor3881
  • 2Fenerbahçe3873
  • 3Konyaspor3868
  • 4Başakşehir FK3865
  • 5Alanyaspor3864
  • 6Beşiktaş3859
  • 7Antalyaspor3859
  • 8Fatih Karagümrük3857
  • 9Adana Demirspor3855
  • 10Sivasspor3854
  • 11Kasımpaşa3853
  • 12Hatayspor3853
  • 13Galatasaray3852
  • 14Kayserispor3847
  • 15Gaziantep FK3846
  • 16Giresunspor3845
  • 17Çaykur Rizespor3836
  • 18Altay3834
  • 19Göztepe3828
  • 20Yeni Malatyaspor3820
HAVA DURUMU
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
E-GAZETE
İL GENELİ COVİD TARAMASI 3
ANKET OYLAMA TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA
Tasarım