GÜNCEL
Giriş Tarihi : 09-03-2022 09:12   Güncelleme : 09-03-2022 09:35

Yöresel lezzetler kayıt altına alınıyor

Yöresel lezzetler kayıt altına alınıyor

Niğde’nin kendine özgü yemeklerle ilgili önce ülke sonra tüm dünyaya tanıtımı için verilen mücadelede gastoronomi hamleleri meyvesini vermeye başladı.
Niğde Turizmciler Derneği Başkanı Bahar Şahiner Öke, Niğde’nin gastronomi anlamında ciddi bir hazineye sahip olduğunu ve bunun için bir süredir bu çalışmaların devam ettiğini belirterek bir yemek gastronomi dergisinin Temmuz sayısının “Yöremizden” bölümü için Niğde yöresel yemekleri ve lezzetlerinin çekimlerinin gerçekleştiğini belirterek bunun ilk kez geçekleşmiş olmasının heyecanını yaşadığını ifade etti.
4 günde 4 farklı yerde toplam 60 çeşit yemek ve 20’den fazla yöresel lezzetin çekiminin yapıldığına değinen Niğde Turizmciler Derneği Başkanı Bahar Şahiner Öke, çalışılmaların Niğde Kent Konseyi, Niğde Turizmciler Derneği ve Niğde Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile ortak yürütüldüğünü söyledi.
Gastronomi dergisini editörlüğünü yapan Nilhan Aras yapılan yöresel yemeklerin tariflerini ve hikayelerini kayıt altına alırken, fotoğrafçı Can Ünal Niğde yöresel yemeklerin fotoğraflarını çektiğini ifade eden Bahar Şahiner Öke; “1 Mart Salı çekimlere Göncü Konağında Selma Çalgın Esirgen, Leyla Beyazıt Yılmaz, Radiye Cankurtuncu, Hafize Er, Esat Günay, Zeliha Eryılmaz tarafından yapılan Kuru Et Keşkek, Köfter Kavurma, Pancar Boranası, Erişte Pilavı, Erişte Çorbası, Dökmece, Fertek Halkası, Kayışka, Lahanalı Börek ile başlandı.
İKİNCİ GÜN
2. Gün Yeşilburç'ta Yeşilburç Kadın Kooperatifi Güler Öztürk, Belgin Özdoğan tarafından Bulgur Çorbası, Pirinç Çorbası, Soğanlı Köfte, Ünlü Barbunya, Pırasalı Börek, Kol Böreği, Kapama Ekmeği, Papara, Kaşık Tatlısı, Kaymak Tatlısı, Pitiropta yapıldı.
ÜÇÜNCÜ GÜN
3. Gün Gümüşler Kasabası Gümüş Sini de yapılan çekimlerde Hafize Er, Cemile Onat, Mulla Bayraktar, Yüksel Bayraktar, Zübeyde Akın, Mediha Bayraktar, Zübeyde Akın, Sebahat Hanım tarafından Tarhana Çorbası, Mangır Çorbası, Tirit, Helvater, Zerdali Kavurma, Tatlı Havu, Üzüm Boranası, Gög Domates Musakkası, Kıyılmış Fasulye, Yaprak Ditmesi, Puf Böreği, Et Kabağı, Havu, Tereyağlı Tarhana yapıldı.

DÖRDÜNCÜ GÜN VE FİNAL
4. Gün Hotel Şahiner de Birgül Şahiner tarafından Koruklu Bamya, Orta Dolma, Sütlü Şeker Panacarı Çorbası, Kıvrım Börek, Patates Salatası, Kabak Köftesi, Patates Köftesi, Büzme Tatlı, Lahana Sarması, Lahana Kapama, Yaprak Sarması, Topak Köfte yapıldı. Niğde Yöresel Yemek çekimlerine Niğde'nin yerel işletmeleri de katkı sağladı. Gümüş Et Niğde Tava, Lahana Turşusu, Koyun Yoğurdu, Tunlu Balı; Hilmibey Lokantası Söğürme; Paça Çorba Arabaşı Çorbası, Paça Çorbası, İşkembe Çorbası, Mumbar, Şırdan, Çevizli Zerdali Kavurması, Pirinçli Elma Dolması; Azmi Usta Tahinli, İlkbahar Lokantası Paça Çorba, İşkembe Çorbası; Beyoğlu Kelle Söğüş; Azmi Zengin Usta Tahinli Pide; Hotel Şahiner Saç Kavurma; Çamardı Dondurmacı Elmalı, Köfterli, Patatesli Dondurma, Şaban Güleryüz Küp Peyniri; Recai Erbişim Niğde Mavi Peyniri, Niğde Tabal Tulum Peyniri, Niğde Obruk Kaşar Peyniri; Gümüş Sini Kahvaltı Salonu Kiraz Lokumu, Cevizli Bandırma, Küp Peyniri, Köfter, Kiraz Reçeli, Kayısı Reçeli, Çilek Reçeli; Çamardı Murat Usta Halka Tatlı; Birgül Soğuk Hava Deposu Niğde Elması; Selanik Göçmen Börekçisi Soğan Böreği, Kıymalı Börek, Çarşaf Böreği, Biber Turşusu çekimleri yapılırken tarifleri alındı. Niğde Diş Tarhanası, Köfter, Kuru Üzüm gibi yöresel lezzetlerinde çekimleri yapıldı” dedi.

EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR ETTİ
Bahar Şahiner Öke, bu çalışmalarda emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ederken; “Kültür ve Turizm İl Müdürümüz Alper Göncü, Gümüşler Kasabası Belediye Başkanı Recep Çaymaz, Yeşilburç Muhtarı Cihan Tuna, Niğde Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Hafize Er ve Serap Erelli ye katkılarından dolayı teşekkür ederiz. Niğde'mizin Yöresel Yemeklerini ve lezzetlerini kayıt altına alma, tanıtma ve gelecek kuşaklara aktarılmasında çok önem arz eden projemizi gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz” diye konuştu.

(İbrahim UGUN)


 

 

 

NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper Lig Ahmet Çalık SezonuOP
  • 1Trabzonspor3881
  • 2Fenerbahçe3873
  • 3Konyaspor3868
  • 4Başakşehir FK3865
  • 5Alanyaspor3864
  • 6Beşiktaş3859
  • 7Antalyaspor3859
  • 8Fatih Karagümrük3857
  • 9Adana Demirspor3855
  • 10Sivasspor3854
  • 11Kasımpaşa3853
  • 12Hatayspor3853
  • 13Galatasaray3852
  • 14Kayserispor3847
  • 15Gaziantep FK3846
  • 16Giresunspor3845
  • 17Çaykur Rizespor3836
  • 18Altay3834
  • 19Göztepe3828
  • 20Yeni Malatyaspor3820
HAVA DURUMU
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
E-GAZETE
İL GENELİ COVİD TARAMASI 3
ANKET OYLAMA TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA
Tasarım