Niğde Patates Araştırma Enstitüsü başarılı çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Enstitüde bugüne kadar yapılan yerli ve milli tohum üretimin yanı sıra şimdi de ıslah çalışmaları kapsamında patatesin "parmak izi" çıkarılarak genetik tabanı oluşturulacak.
ÇALIŞMALAR HAKKINDA BİLGİ VERİLDİ
Enstitüde, hastalık ve zararlılara dayanıklı, yerli ve milli, yemeklik, sanayilik patates çeşidinin geliştirilmesinin yanında farklı projeleri de hayata geçirdiklerini Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak, bir basın toplantısı düzenleyerek gazetecilere uygulamalı orakta yaptığı açıklamada, geliştirilen ve tescil edilen çeşit adaylarının genetik kimliklerinin çıkartılması amacıyla laboratuvarda uluslararası standartlara uygun moleküler markörler kullanılarak çalışma yürütüldüğünü aktardı.
132 GENOTİP ÜZERİNDE ÇALIŞILIYOR
Enstitü Müdürü Pırlak yaptığı açıklamada; "Enstitümüzce geliştirilen ticari çeşitlerin DNA izolasyonları, PCR testleri, PCR ürünlerini analiz etmek için yüksek teknolojik cihazlar kullanılarak soy ağacının belirlenmesi çalışmaları uzmanlarımız tarafından yürütülüyor. Islah çalışmaları neticesinde daha verimli çeşitler elde edebilmek için patates çeşitlerinin genetik kimlikleri ve özelliklerinin bilinmesi gerekiyor. Böylelikle daha yüksek verimli çeşitler elde ederek piyasaya sunulacak ve çiftçilerimiz bundan istifade edecek. Bu, bazı anlaşmazlıklara ve uyuşmazlıklara neden oluyor. Patatesin parmak izi çıkartıldığında bu sorunların ortadan kalkması sağlanacak. Asıl önemli konu da tohumluğun üretilmesi, tescil edilmesi ve ıslah şartlarının korunması. An itibarıyla enstitümüzde 132 genotip üzerinde çalışıyoruz” diye konuştu.
(İbrahim UGUN)