Advert
SAĞLIK
Giriş Tarihi : 08-03-2021 15:27

İl Sağlık Müdürü: Aşırı tuz kullanımı hasta ediyor

İl Sağlık Müdürü: Aşırı tuz kullanımı hasta ediyor

Niğde Sağlık İl Müdürü Dr. Dursun Koç fazla tuz tüketiminin yüksek kan basıncına neden olduğunu, yüksek kan basıncının da kalp hastalıkları ve felcin en önemli risk faktörü olduğunun altını çizdi. Müdür Koç, ayrıca aşırı tuz tüketimini azaltmak için ise önemli önerilerde bulundu.
Ülkemizde de ölümlerin başlıca nedenini kronik hastalıklar oluşturduğuna dikkat çekerek tuz kullanımının bunlar üzerindeki etkilerine de değinen Sağlık İl Müdürü Dr. Koç; “Kronik hastalıklar, ölümlere neden olduğu gibi, kişilerin yaşam kalitesini de düşüren hastalık grubudur. Kronik hastalıklardan korunmada en önemli faktörler de düzenli fiziksel aktivite, yeterli ve dengeli beslenmedir.  Günlük beslenmede önemli yer tutan tuz, yüzyıllar boyunca insanlığın kullandığı, en önemli lezzet verici ve koruyucu mineral olmuştur. Günlük beslenmemizde de önemli yer tutan tuz, besinlerin içinde bulunabildiği gibi göllerden, denizlerden ve kayalardan saf olarak elde edilir. Bütün kaynaklardan elde edilen tuz çeşitlerinin yapısında Sodyum minerali bulunur. Sodyum minerali ise, günlük ihtiyacın fazlasının uzun dönem alınması sonucu, yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları başta olmak üzere şişmanlık, şeker hastalığı ve bazı kanser türleri gibi kronik hastalıklara zemin hazırlamakta ve şiddetini artırmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü, kronik hastalıklardan korunmak için, günlük güvenilir tuz alım miktarının 5gr (1 çay kaşığı kadar) olduğunu belirtmektedir. Bu miktar yemeklere tuz eklenmeden doğal olarak günlük tüketilen yiyecek ve içeceklerle sağlanmaktadır. Ancak, Türkiye Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği’nin 2012 yılında yaptığı ulusal çalışmaya göre kişi başına günde ortalama 15 gram tuz tüketildiği tespit edilmiştir. Bu miktar günlük alınması gereken tuzun üç katına karşılık gelmektedir. Ayrıca aşırı tuz tüketiminin pankreas hastalıkları, bazı solunum yolu hastalıkları, mide kanseri, kemik erimesi(osteoporoz) ve böbrek hastalıklarının gelişimiyle de yakından ilişkili olduğu belirlenmiştir. Günde tüketilen tuz miktarının sadece 1 gram azaltılması bile felçlerde yüzde 5’lik, kalp krizlerinde yüzde 3’lük; Tuz alımının günde 9 gram azaltılması ise felçlerde yüzde 34, kalp krizlerinde yüzde 24 oranında azalma sağlar. Daima taze ve tuz eklenmemiş besinleri tercih edin. Tuz içeriği yüksek olan salamura besinleri (zeytin, peynir, turşu gibi) ve konserve besinleri daha az tüketin. Yemeklerin tadına bakmadan tuz eklemeyin. İşlenmiş gıdaların tüketimini azaltın. Yemeğinizin lezzetini arttırmak için tuz yerine maydanoz, nane, kekik, dereotu, rezene, fesleğen, limon gibi besinleri ve baharatları kullanın. Ev dışında yemek yerken az tuzlu olanları tercih edin. Maden suları kaynağına göre farklı miktarda sodyum içerir, sodyum içeriğini etiketinden kontrol edin” diye konuştu.
(Haber Merkezi)

NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
HAVA DURUMU
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
E-GAZETE
İL GENELİ COVİD TARAMASI 3
ANKET OYLAMA TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA