Advert
GÜNCEL
Giriş Tarihi : 19-08-2020 14:27

Kalp dostu lahanada hasat başladı

Kalp dostu lahanada hasat başladı

Farklı tarım ürünlerinin mucize şehri Niğde'de elma ve patates üretiminden sonra yaygın olarak ekimi yapılan lahananın da erkenci çeşidinin hasadı başladı. Hasadın başlamasıyla birlikte 2019 yılında 18 bin 240 dekar alanda 118 bin 593 ton rekolte elde edilirken bu yıl yani 2020 yılında 18 bin 870 dekar alanda ekim yapıldı. Böylece bu sene 30 dekar daha fazla ekim ile birlikte 11 bin tonluk artış ile 129 bin 660 ton rekolte bekleniyor.  Bor ve Ulukışla ilçelerinde yoğun olarak ekimi ve üretimi yapılan lahana, tarlada bu aralar tanesi 2 TL ile 2,5 TL arasında satılmaya devam ediliyor. Samsun'dan sonra en çok lahana yetiştiren şehir olan Niğde’de ürün bölgede bulunan diğer illere göre çok daha erken yetişiyor. Ayrıca Niğde’nin İklim ve toprak şartları nedeniyle kademeli hasat yapılabiliyor..
REKOLTEDE BEKLENTİ YÜKSEK
Lahanada rekoltenin önceki yıllara oranla arttığını, Türkiye'nin lahana ihtiyacının yüzde 22'sinin Niğde'den karşılanırken bu yılki rekolte geçtiğimiz yıllara oranla 11 bin ton gibi bir oranla daha yüksek bekleniyor. Niğde lahana üretiminde Türkiye'de geçtiğimiz yıllarda ikinci sırada yer alırken 2019 yılında Türkiye'de birinci sırada yer almıştı.
CANAN KARATAY HASADA GELMİŞTİ
İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay,2017 yılında Türkiye'de önemli lahana üretim merkezlerinden olan Niğde'nin Bor İlçesi'ne bağlı Kaynarca Köyü'nde düzenlenen 'Bor Kaynarca Köyü 1. Lahana Festivali'ne da katılarak, “Hastalanmamak için kış ayında ne yapalım aşı mı yapalım? diye soruyorlar. Kış ayında lahananın çorbasını için, turşusunu yapın, tüketin. O zaman hastalanmazsınız. Lahananın turşusu dünyanın en önemli tıbbi malzemelerinden birisidir. Kanser olmanızı önleri, kalp hastası olmanızı önler, karaciğerinizin yağını giderir, şekeri düzenler, Alzheimer'ı önler. Doğal prebiotiktir. Bağırsaktaki dost bakterileri besler. Turşusu da çok çok önemlidir. Bütün sağlığımız bağırsaklarda yaşar, bağırsağı besler" dedi. Doğal sirke ile yapılan lahana turşusunun da vücuda çok katkısı olduğunu ifade eden Karatay, "Ev sirkesiyle doğal turşu yapın. Mikropları öldürür, bağırsaklardaki mikropları öldürür, virüsleri, bakterileri, toksinleri atar. Bütün özelliği ise kanseri önler. Dünyanın en önemli sağlıklı yiyeceğidir. Lahana te başına çiğ yendiği zaman prebiotiktir "diye konuşmuştu

NELER SÖYLENDİ?
@
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
  • 1Fatih Karagümrük37
  • 2Galatasaray26
  • 3Alanyaspor26
  • 4Göztepe24
  • 5Beşiktaş24
  • 6Antalyaspor24
  • 7Hatayspor24
  • 8Fenerbahçe24
  • 9Kasımpaşa23
  • 10BB Erzurumspor23
  • 11Sivasspor23
  • 12Kayserispor23
  • 13Konyaspor11
  • 14Gaziantep FK21
  • 15Trabzonspor21
  • 16Gençlerbirliği21
  • 17Yeni Malatyaspor21
  • 18Denizlispor21
  • 19MKE Ankaragücü10
  • 20Çaykur Rizespor20
  • 21Başakşehir FK30
HAVA DURUMU
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
E-GAZETE
ANKET OYLAMA TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA