Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, emekli, memur ve asgari ücretlinin maaş artışına yansıyan enflasyon rakamları için esas alınacak ürünlerin yeniden belirlenmesi ve gerçek enflasyon rakamlarının ortaya çıkarılması için Meclis Araştırması açılmasını istedi.
TÜİK’in hiç kullanılmayan ürünleri enflasyon sepetine eklediği için enflasyon rakamlarının da olması gerekenin çok altında kaldığına dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, enflasyon rakamlarının belirlenmesinde, günlük tüketilen gıda maddeleri, zorunlu elektrik, doğal gaz, su, ulaşım ve diğer günlük giderlerinin dikkate alınması gerektiğini belirtti.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Başkanlığına sunduğu Meclis Araştırma Önergesinde, memur, emekli ve asgari ücretlinin maaş artışını belirleyen enflasyon rakamlarının, hiç kullanılmayan ürünlerin enflasyon sepetine atılmasıyla belirlendiği için gerçek rakamların ortaya çıkmadığını bu nedenle de adı geçen grupların maaşlarının gerçek enflasyon karşısında çok düşük kaldığını belirtti.
Yaşanan ekonomik buhran nedeni ile iktidarın yanlış politikalarının her kesimden vatandaşı sıkıntıya soktuğuna işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, ekonominin iyileşmesi için kemer sıkmanın gereğini ifade etmiştir. Bu açıklama 20 yıldır iktidar olan AKP’nin uyguladığı ekonomik programlarında başarısız olduğunun göstergesidir.  Ülkemizde genelde ekonomik sıkıntıların olumsuz etkisinin emekli ve emekçiler üzerine olduğu geçmiş örneklerle sabittir” ifadelerini kullandı.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBBM Başkanlığına sunduğu Melis Araştırma Önergesinde, yaz mevsimine rağmen sebze ve meyve fiyatlarının düşmemesinin pek çok ailenin özellikle de emeklilerin temel gıda ürünlerinden bile yoksun kalmasına sebep olduğunu vurguladı.
TARLADA 3-5 LİRA, MARKETTE 20-40 LİRA
2023 yılı ikinci altı ayında emekli ve memur ücretlerine yansıtılacak ve asgari ücret artışına yansıyacak enflasyon rakamları için esas alınması gereken günlük tüketim gıda maddeleri ve zorunlu elektrik, doğal gaz, su, ulaşım ve gıda giderleri dikkate alınarak belirlenmesi gerektiğini vurgulayan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  “Temel gıda maddeleri sebze, meyve gibi tüketilen ürünler ise haftalık değişmekte  ve fiyatları artmaktadır. Tarlada 3-5 TL’ye malolup 7-10 TL’ye satılamayan domates marketlerde 20-40 TL arasında satılmakta olup keza aynı şekilde diğer sebze ve meyve fiyatlarında da çok yüksek fiyatlar görülmektedir” dedi.
Üretici ürettiğinden kazanamaz iken tüketicinin pahalı ürün almak zorunda kaldığını, emekli ve dar gelirlinin bu fiyatların yanına yaklaşamadığını kaydeden Gürer, çok hanenin ise yaz aylarında gittikleri memleketlerinde yaptıkları kışlıkları büyük kentlerdeki evlerine taşıyarak yaşam mücadelesi vermekte olduğunu, et ve süt fiyatlarının ise emekli ve dar gelirlinin alabileceği fiyatların çok üstünde olduğunu vurguladı.
HİÇ KULLANILMAYAN ÜRÜNLERİN ENFLASYON SEPETİNDE NE İŞİ VAR?
Dar gelirlinin tükettiği ekmeğin 7 TL, simidin 7,5 TL, çayın 5TL olduğuna işaret eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “ Ayçiçek yağı ki en çok dar gelirlinin kullandığı yağ dahi bir yıl önceki fiyatını birkaç kat katlamıştır. Makarna dahi son yıllarda en çok fiyatı değişen ürünler arası girmiştir. Bütün bu ürünler ve piyasa fiyatları dikkate alınarak TÜİK’in hiç kullanılmayan ürünleri hesaplama sepetine atıp enflasyonu düşük göstererek emekli ve dar gelirlilerin alacağı ücret artışını düşük tutmasının yokluğu, yoksulluğu tetiklemekten başka bir faydası olmaz. Geçim sıkıntısının, yokluğun, yoksulluğun artması da ülkenin hayrına olmaz” diye konuştu.
GERÇEK ENFLASYON TÜİK’İN AÇIKLADIĞININ 3-4 KATI
TÜİK’in açıkladığı enflasyonun 3-4 katının, emekli ve dar gelirlinin günlük yaşamındaki gerçek enflasyon olduğuna dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, “ Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik buhranın, emekli ve emekçilere etkisi, yaşam koşullarındaki daralma ve sorunlar ile TÜİK için emekli ve memur maaşları ve asgari ücrette etkili olan enflasyon hesaplama yönteminin ele alınması, mağduriyetler yaşanmaması adına önemlidir. Emekli ve emekçiler için zor geçen 2022 yılının, sonrası 2023 yılındaki fiyat artışları ve enflasyon oranları ile çok daha zor olacağı aşikardır. Bu durumda en azından sabit gelirlilerin ücretlerinde gerçekte çarşı pazar enflasyonuna uygun artış sağlanmalıdır” önerisinde bulundu.
AÇLIK SINIRININ ALTINDA GELİR
Emekli, emekçi, asgari ücretlinin açlık sınırı altında gelirleri ile giderlerini olabildiğince kıstıklarını ifaden eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “En azından kira, elektrik, su, doğal gaz ve gıda giderlerini karşılayacak ücrete ermeleri sağlanmalı ve emekli ve emekçilerin maaşlarında günlük yaşam koşullarını kolaylıkla devam ettirecekleri oranların belirlenmesi adına bahsi geçen konularda Meclis Araştırması açılmalıdır” ifadelerini kullandı.
(Dahi GEDİK)