Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Çukurova’da başlayan buğday hasadında çiftçinin ürününü teslim edip fiyat açıklanmasını beklediğini söyledi. CHP’li Gürer, 2018 yılında 14 Mayıs, 2019 yılında 2 Mayıs, 2020 yılında 4 Mayıs, 2021 yılında 17 Mayıs’ta açıklandığını, son iki yılda ise hasat başladıktan sonra 2022 yılında 5 Haziran ve 2023 yılında 6 Haziran’da buğday taban fiyatı açıklandığını hatırlattı ve “Önceki dönem Bakanların hasattan önce taban fiyat açıklanacağı yönündeki sözlerinin de son iki yılda uygulanmadığını belirterek, “Bu süreç hasat yapan çiftçiyi tüccarın verdiği rakama mecbur kılıyor,” dedi.CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde'de buğday ve arpa ekili alanlarda çiftçilerle görüştü. Onların beklentilerini dinledi. 20 dönüm alana Esperia cinsi buğday eken Selçuk Baydoğan, buğday için 15 TL’nin altında verilecek bir taban fiyatın çiftçiyi kurtarmayacağını belirtti.
BUĞDAY, MISIR VE ARPA ÖNDE
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “2023 yılında yapılan saha araştırmalarına göre, ülkemizde en çok buğday, mısır ve arpa ekimi gerçekleştirilmiştir. Sebze çeşidinde domates, meyve çeşidinde ise üzüm öncelikli olmuştur. Şeker pancarı ve ayçiçeği bitkisel ürünlerde başı çekmektedir.” dedi.
15 TL ALTI BİR FİYAT, ÜRETİCİYİ KURTARMAZ
Gürer’in sorusunu yanıtlayan Çiftçi Baydoğan, “Buğday taban fiyatı 15 lira olursa bizi kurtarır.” dedi.
Çukurova bölgesinde buğday hasadının başladığını, Niğde’de ise haziran ayı sonuna doğru hasat yapılacağını belirten Söyleyen Ömer Fethi Gürer, “Taban fiyatı hala açıklanmadı. Çiftçi doğal olarak en az 15 lira taban fiyat olsun istiyor. Ürünü desenini çiftçi farklı dönemlerde değiştiriyor. Çünkü bir yıl ektiği üründen para kazanamazsa başka bir ürüne geçiyor. Her ürün değiştiğinde doğal olarak giderleri de artıyor, gelir daha azalıyor ve çiftçilik yapan sayısı da giderek düşüyor. Göründüğü gibi, şu anda sulu tarımla buğday elde edilecek. Bir dönümde yaklaşık 500 kilogram verim alması lazım. Gübresini attı, tohumunu alıp ekimini yaptı, ilacını attı. Bu yıl verim de bekleniyor ama taban fiyat düşük olursa çiftçinin işi zor. 15 lira taban fiyat verilmezse çiftçinin bu yıl buğdaydan para kazanması mümkün değil.” şeklinde konuştu.
HASAT YAPILAN ÜRÜN AÇIĞA DÖKÜLÜYOR
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Çukurova’da görüştüğü hasat yapan çiftçilerin ürünlerini tüccara verdiklerini ancak taban fiyata göre hesap göreceklerini ifade ettiklerini söyledi. Gürer, "TMO, ÇKS'de kayıtlı üreticiler için TMO randevu sistemi üzerinden randevularını alarak ÇKS'de kayıtlı olan üretim miktarı kadar buğday ve arpa ürünlerini, alım fiyatı açıklanana kadar taahhütname ile TMO alım noktalarına ve ayrıca kuruluşun protokol imzalamış olduğu lisanslı depolara teslim edebileceklerini de açıkladı. Bu durumda, TMO ürün hasat yapıldığını ve taahhütname ile alınacağını ifade etmesine karşılık, taban fiyat hala neden açıklanmıyor? Açığa ürün alınması yerine fiyat belli olmalıdır. TMO'nun geçen yıl randevu sistemi ve tutar ödemede yaşanan sorunlar bu dönem yaşanmamalıdır." diye konuştu.
(Dahi GEDİK)

Gürer: Staj adeta emek sömürüsüne dönüştü Gürer: Staj adeta emek sömürüsüne dönüştü

Editör: Niğde Haber