Niğde İl Sağlık Müdürü Dr.  Koray Okur,son günlerde grip vakalarında gözlemlediğimiz artış nedeniyle grip hastalığı ve grip aşısı ile ilgili bilgi verdi.
BU DÖNEMLERDE GRİP VAKALARI DAHA SIK GÖRÜLÜR
Dr Okur hastalık ve aşı hakkında şunları söyledi, “Grip hastalığı Orthomyxoviridae familyasına mensup Influenza adı verilen, insanlarla beraber kuşları ve memeli hayvanları da etkileyebilen RNA virüslerinin yol açtığı mevsimsel bir infeksiyon  hastalığıdır.Influenza A ve B virüslerinin akciğer, burun ve boğaza yerleşmesi ile ateş ve titreme, boğaz ağrısı, kas ağrıları, bitkinlik, öksürük, baş ağrısı ve burun akıntısı ya da tıkanıklığına neden olabilen grip, her yıl genellikle ekim ve mayıs ayları arasında ılıman iklim kuşağında şiddetini arttıran bulaşıcı bir hastalıktır. Ülkemiz iklim kuşaklarından ılıman kuşak ile subtropikal kuşak arasında yer aldığı için bu dönemlerde grip vakaları sık görülür. Grip hastalığı herkese bulaşabilir ama bazı kişiler bu bulaşıcı hastalığı daha ağır geçirirler. Gebeler, bebekler ve küçük çocuklar, 65 yaş ve üzerindeki hastalar, belirli kronik hastalığı olanlar ve bağışıklık sistemi zayıflamış olanlar grip hastalığının başka hastalıklara yol açması açısından daha büyük risk altındadırlar.Grip hastalığı okula ve işe devamı engellerken, sağlık tesislerine başvuruların artmasına neden olması yönüyle önemli bir hastalık yüküne yol açar.” İfadelerine yer verdi.
GRİP AŞISI GRİPTEN 6 İLE 8 AY GİBİ BİR SÜRE KORUR
İl Sağlık Müdürü Dr Okur açıklamasının devamında; ‘’Grip hastalığının yol açtığı komplikasyonlardan önemli olan bazıları zatürre, bronşit, sinüzit ve otittir. Ayrıca grip hastalığı astım ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı, kalp ve dolaşım sistemi hastalıkları, kanser, diyabet, vb. gibi kronik hastalık durumlarını da ağırlaştırabilir. Çocuklarda kusmalar ve ishal durumlarına yol açabilir.
Kuluçka süresi bir ile üç gün arasında seyreden gripten korunmanın en doğru yolu grip aşısı olmaktır. Grip aşılarında virüsün içerisinde bulunan partiküller kullanılarak vücutta virüse karşı antikor yanıtının oluşması sağlanır. Bu sayede, cilt altına verilen virüs partikülleri hastalık oluşturmadan vücut tarafından tanınır ve vücut olası bir enfeksiyona karşı önceden hazırlanmış olur. Grip aşısı içeriği ile kişiyi gripten altı ile sekiz ay gibi bir süre korur. “Dedi
GELİŞEN MUTASYONLARA GÖRE AŞI HER YIL GÜNCELLENMEKTEDİR
Dr. Okur,; ‘’Grip virüsü mutasyonlar aracılığıyla partikül yapısını sıklıkla değiştirebildiğinden, tek bir virüs alt türüne yönelik geliştirilen grip aşısının koruyuculuğu sınırlı olacağı için bir sonraki grip mevsiminde yaygın salgına yol açabilecek üç veya dört grip virüsü alt türü belirlenerek bu virüslere ait partiküller kullanılarak karma bir grip aşısı elde edilir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından her yıl bu hastalığa neden olan virüsün yapısındaki değişimler incelenmekte ve gelişen mutasyonlara göre aşı her yıl güncellenmektedir.
Grip aşısının kişiye yapılmasından sonra koruyucu antikorların oluşması yaklaşık iki haftayı bulabilir. Bu nedenle grip aşısının grip hastalığın görülme mevsiminden birkaç hafta önce yaptırılması iyi olur. Yapılan araştırmalar özellikle yetişkinlerde grip mevsimi dışında bir zamanda, örneğin yaz aylarında grip aşısı uygulandığında koruyucu antikorların grip mevsimine kadar düştüğünü göstermektedir. Grip aşısının grip mevsimi başında yapılmasının ideal olduğu tespit edilmiştir. Yani grip hastalığından korunmak için, grip aşısının her yıl Ekim ayı sonuna kadar yaptırılmış olması gerekir. Bu mümkün olmamışsa aşı grip mevsimi boyunca da herhangi bir zamanda yaptırılabilir ve aşılama dönemi Ocak ayı sonrasına kadar sürebilir.
Sağlık Bakanlığı da yılın bu dönemlerinde sık rastlanan grip salgınlarının etkilerini azaltmak, hastalığın hafif geçirilmesini sağlamak ve halk sağlığını korumak amacıyla 2023 yılı grip aşısı uygulamasını 15 Eylül itibarıyla başlattıklarını belirterek; 65 yaş üzeri büyüklerle sağlık koşulları açısından risk grubuna girenlerin, kronik hastalığı olanların grip aşılarını ücretsiz olabileceklerini belirtmiştir.” Sözleriyle açıklamasını sonlandırdı.
(Dahi GEDİK)