GÜNCEL

Gastro Niğde: Niğde Seni Çağırıyor…

Abone Ol

Gastro Niğde Derneği, bu yıl 17-23 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek 5. Niğde Gastronomi Festivali ile ilgili detayları kamuoyuyla paylaştı. Niğde Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Toplantı Salonu’nda düzenlenen tanıtım toplantısında, festivalin bu yıldan itibaren uluslararası boyuta taşınacağı açıklandı.

Toplantıya Gastro Niğde Derneği Başkanı Rıdvan Toprak ve festival organizasyon sorumlusu Serdar Güleş’in yanı sıra esnaf temsilcileri ve basın mensupları da katıldı.

NİĞDE’Yİ GASTRONOMİ VE TURİZMLE TANITIYORUZ

Dernek Başkanı Rıdvan Toprak, 8 ay önce kurulan Gastro Niğde Derneği’nin kısa sürede 167 ziyaret ve 47 etkinlik gerçekleştirdiğini belirterek, Niğde’nin hem gastronomi hem de turizm alanında tanıtımı için yoğun mesai harcadıklarını söyledi. “Kurulduğumuz günden bu yana Niğde’nin değerlerini görünür kılmak için çalışıyoruz. Şimdi bu çabaların meyvesini almak ve Niğde’yi uluslararası arenada tanıtmak için önemli bir adım atıyoruz” diyen Toprak, festivalin bu yıl uluslararası boyutta düzenlenecek olmasının kent için büyük bir fırsat olduğunu vurguladı.

ULUSLARARASI KATILIM: 10 ÜLKEDEN 70 YARIŞMACI VE JÜRİ NİĞDE’DE

Toprak, bu yıl festivale İran, Filistin, Suriye, Rusya, Moldova, Kore ve Japonya gibi ülkelerden yaklaşık 70 yarışmacı ve jüri üyesinin katılacağını, Türkiye’den de gastronomi dünyasının önde gelen yaklaşık 300 şef, yazar ve uzman ismin festivalde yer alacağını belirtti.

17 Ekim’de başlayacak festivalin, özellikle 17-19 Ekim tarihleri arasında gastronomi temalı yoğun bir program sunacağı ifade edildi.

“HİTİT MUTFAĞINDAN MODERN YORUMLARA”

Festivalin bu yılki temalarından biri de, dünyada bir ilk olma özelliği taşıyan vejetaryen temalı Hitit mutfağı olacak. Kemerhisar bölgesinde yapılan arkeolojik çalışmalar sonucu ortaya çıkarılan tarifler, modern dokunuşlarla ziyaretçilere sunulacak.

Ayrıca, misafirlerin Gümüşler Manastırı, Gülen Meryem Ana freski gibi kentin tarihi ve kültürel noktalarını gezmesi de sağlanacak.

“NİĞDE’NİN İZİ KALSIN”

Rıdvan Toprak, önceki festivallerden edinilen deneyimlerle bu yıl daha organize bir yapı kurduklarını ifade ederek şunları söyledi: “Bu yıl birleştirici bir anlayışla ilerliyoruz. Niğde esnafının, üreticisinin, Lokantacılar Odamızın ve diğer sivil toplum kuruluşlarımızın desteğiyle bu festivali birlikte büyütüyoruz. Festival bittiğinde sadece dışarıdan gelenlerin değil, Niğde’nin kendi izinin kalmasını istiyoruz.”

Gastro Niğde, festival alanındaki stantlara Niğde ile özdeşleşmiş tüm esnaf ve üreticileri davet ederek, yerel katılımın artırılmasını hedefliyor.

GASTRONOMİ, BİLİM VE EĞLENCE BİR ARADA

Festivalin organizatörlüğünü üstlenen Serdar Güleş ise etkinliğin üç ana başlıkta planlandığını belirtti:
Gastronomi, Akademik içerik, Eğlence ve Konserler.

Güleş, konser programı kapsamında toplumun her kesimine hitap edecek etkinlikler planlandığını ifade ederek şu isimleri paylaştı: Ankaralı Ayşe Dinçer, Ekin Uzunlar, Işın Karaca, Gençlere özel: Canbay & Wolker, 90’lar nostaljisi: Efsane 90’lar, Çocuklara özel: İllüzyon ve kukla gösterileri, sihirbazlar

Yurt dışından gelen önemli isimler arasında Azerbaycan’dan tanınmış bir medya patronunun da bulunacağını aktaran Güleş, bu sayede Niğde’nin uluslararası medya kanallarında da tanıtılacağını söyledi.

“Niğde artık sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da dikkatini çeken bir gastronomi şehri olmaya aday” dedi.

TÜM NİĞDELİLER DAVETLİ

Gastro Niğde Derneği, 17-23 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek festivale tüm Niğdelileri, esnafı, öğrencileri ve gastronomi meraklılarını davet etti.
Niğde'nin zengin mutfağının ve kültürel mirasının uluslararası alanda tanıtılacağı bu büyük etkinlikte, şehrin tüm paydaşlarının yer alması hedefleniyor.

(Samet ÇINAR)

{ "vars" : { "gtag_id": "G-815M9GDBNG", "config" : { "G-815M9GDBNG": { "groups": "default" } } } }