BAŞKAN ÖZDEMİR: ÜNİVERSİTEDE İLK TERCİHİNİZ NİĞDE OLSUN BAŞKAN ÖZDEMİR: ÜNİVERSİTEDE İLK TERCİHİNİZ NİĞDE OLSUN

3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Niğde Belediyesi ve Aile Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü iş birliğinde Cumhuriyet Meydanında Empati Atölyesi kuruldu.
Atölyeyi ziyaret eden Niğde Valisi Cahit Çelik ve Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir engelli vatandaşların yaşamlarında yaşadıkları zorlukların daha iyi anlaşılabilmesi için hazırlanan parkurları deneyimledi.
Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, protokol üyeleri ve vatandaşların da bulunduğu Empati Atölyesi ziyaretinde değerlendirmede bulunan Niğde Valisi Cahit Çelik, engelli vatandaşlarımızın yaşadıklarını empati yoluyla sağlıklı vatandaşlarımızın anlamasını sağlamak için projenin geliştirildiğine dikkat çekerek devletimizin, engelli bireylerimizin her zaman tüm imkanları ile yanlarında olduğuna vurgu yaptı.
VALİ ÇELİK: ENGELLİ BİREYLERİN YAŞADIĞI DUYGULARI HİSSETTİK
Vali Çelik basın mensuplarına açıklamasında; “Toplumumuzda bir kısım insanımız ya doğuştan ya da çeşitli nedenler sonucunda engelli olmuşlardır. Hepimizin malumudur ki çeşitli sebeplere bağlı olarak ortaya çıkan engellilik,yalnızca engeli olan bireylerin ya da ailelerinin içinde bulunduğu bir sorun değil, hepimizi yakından ilgilendiren sosyal bir meseledir. Devlet ve millet olarak engelli vatandaşlarımızın yaşam kalitelerini artırmak, sosyal ve kültürel hayata entegre olmalarını sağlamak amacıyla; eğitim, sağlık ihtiyaçları ile istihdamlarını sağlamak ve en nihayetinde onların ekonomik hayata daha çok katılımına destek olarak toplumla bütünleşmiş olmalarını, hayat ile daha barışık yaşamalarını sağlamak için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bugün de bu bağlamda 3 Aralık Dünya Engelliler Günü sebebiyle engellilerin yaşadıkları zorluklara dikkat çekmek ve özel gereksinimli bireylerin her alanda erişilebilirliği konusunda farkındalık ve kamuoyu oluşturmak için ‘Engel Tanımayan Empati Atölyesi’ kurduk. Bu atölye ile katılımcıların engelli bireylerin yaşam deneyimini anlamaları ve empati geliştirmeleri amaçlanmaktadır. Atölyede yer alan farklı engellilik türlerini kapsayan etkileşimli ve bilinçlendirici aktivitelerle, katılımcılara engellilik konusunda daha derin bir anlayış kazandırılması hedeflenmektedir. Ayrıca atölye ile engellilerin bireysel ve toplumsal yaşamda karşılaştıkları sıkıntılara ilişkin katılımcıların “empati” duygusunu geliştirmek amaçlanmaktadır. Bizler de az önce atölyemizi ziyaret ettik ve engelli bireylerin yaşadığı duyguları hissettik. Onların yaşamlarındaki olası zorlukları müşahede ettik. Engelli bireylerin günlük yaşamda karşılaştığı problemlerin asgariye indirilmesi için ise tüm kurumlarımız gerekli çalışmaları azami ölçüde yapıyorlar. Bu bağlamda bu yıl 15 (on beş) kurumumuz daha ‘Erişilebilirlik Belgesi’ almaya hak kazandı. Bu kurumlarımıza engellilere yönelik erişilebilirliği arttırmak için kurumlarında yaptıkları fiziki çalışmalardan ötürü teşekkür ederim. Bu vesile ile 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün engellilerin yaşadığı tüm sorunlara karşı duyarlılığımızın artmasına vesile olmasını diliyorum’’ İfadelerine yer verdi.


BAŞKAN ÖZDEMİR: HEPİMİZ ASLINDA BİRER DE ENGELLİ ADAYIYIZ
Vali Çelik’in ardından açıklama yapan Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir; ''3 Aralık Dünya Engelliler Günü vesilesiyle bugün düzenlendi. Empati yapmadan bunu çok fazla anlayamıyoruz. Bunun için de ben başta emeği geçen bütün arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Ki bugün de Sayın Valimizin dediği gibi vatandaşımıza, öğrenciler burada deneyim yapıp engelli vatandaşlarımızı gün içerisinde ne zorluklarla karşılaştığına şahit olacaklar Niğde Belediyesi olarak erişim erişimlilik belgesini almıştık. Bugün de kütüphanelerimiz için aldık. Göreve geldiğimiz ilk günden itibaren engelli vatandaşlarımız için de aslında bir pozitif ayrımcılık yapmaya çalışıyoruz. Yine göreve gelir gelmez ilk yaptığımız iş kaldırımlardaki düzenlemeler olmuştu. Fark etmişsinizdir.  Niğde'de şu an bütün yapılan yeni kaldırımlarda, eski kaldırımlarda özellikle ömrünü tamamlamışlar, hızlı bir şekilde dönüştürüyoruz. Bu şeritlerle birlikte engellerimizin rahat bir şekilde yol alabilecekleri kaldırımları yapıyoruz. Bir taraftan engellilerimizin sosyal hayata katılmasıyla alakalı da çalışmalarımız var. Engelli takımımız var, Niğde Belediyemizin Basketbol takımı var spor ve kültürel anlamda değil. Aslında ekonomiye kazandırmak için de çalışıyoruz. Elbette bir resmi sınırlar var, belli bir engelli çalıştırmak zorunluluğu var. Ama biz onu çok daha ötesine geçtik. Ne yaptık? Mesela bir örnek vermek gerekir. Modern ekmek tesisi kurduk ve satış büfelerinde tamamen engelli vatandaşlarımızı çalıştırıyoruz. Böylece onları da ekonomiye bir şekilde kazandırmış oluyoruz. Bundan sonra da engelli vatandaşlarımızın karşılaştığı zorlukları minimuma indirgemek için de Niğde Belediyesi her zaman onların yanında olacak. Her zaman emirlerinde olacağız. Şunu da unutmamak lazım. Hepimiz aslında birer de engelli adayıyız. Yani bugün yarın başımıza ne geleceğini hiçbirimiz bilemiyoruz. Hepimizden engelli adayız. O yüzden onlarla birlikte inşallah hayatlarını daha kolaylaştırmak için elimizden gelen her türlü çalışmayı yapacağız’’ dedi.



BELGE TÖRENİ
Niğde Belediyesi, Niğde Ömer Halisdemir, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Defterdarlığa kurumların hizmet binalarının fiziki yapısının engelli vatandaşlarımızca erişebilir olmasından dolayı erişebilirlik belgesi veren Niğde Valisi Cahit Çelik, yine firmasında en çok engelli vatandaşımızı çalıştıran iş adamlarına teşekkür ederek belge verdi.
Belge takdim törenin ardından Niğde Valisi Cahit Çelik ve Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, Empati Atölyesinde hazırlanan parkurları ziyaret ederek deneyimlediler.
(Dahi GEDİK)



 

Editör: Niğde Haber