Niğde’de il merkezinde yaklaşık olarak 40 yıldır yorgancılık yapan İhsan Yüksel, bir zamanlar herkesin evinde bulunan el yapımı yorganların, günümüzde kullanılan fabrikasyon ürünlere göre çok daha sağlıklı ve ısı kalitesinin yüksek olduğunu söyledi.
Emektar yorgancı Yüksel; ‘’Tüm yurtta el emeği göz nuru yorgancılık sanatı unutulan meslekler arasında yer aldığını belirterek, 40 yıl önce bu işe çırak olarak başladım ve şimdi  kendi iş yerimde yorgan dikimi yaptığını söyledi. Yorganlara eskiye göre rağbet çok az. Fabrikasyon yorganlar çıkınca, bu işi yapanların sayısı da gün geçtikçe azaldı ve mesleğin neredeyse bittiğini söyleyerek çırak bulamadıklarını ifade etti.
Kent merkezindeki iş yerinde yorgan dikerek mesleğini yaşatmaya çalıştığını söyleyen 63 yaşındaki 2 çocuk babası Yüksel; ‘’Kış mevsiminin yaklaşması ve havalarında soğumaya başlamasıyla birlikte işlerinde hafif bir kıpırdama olduğunu ancak hazır elyaf yorganların kendi işlerini zora soktuğunu’’ söyledi.
El işçiliği olan yorganların daha iyi olduğunu belirten Yüksel; ‘’Birçok vatandaşımız hazır satılan yorganlara yönelmeye başladı. Bu durum bizim işlerimizi olumsuz etkilese de kış ayları yaklaştığında bizim işler de düzeliyor. Ben ticari kaygıdan çok çıraklıktan beri öğrendiğim bu mesleği devam ettirmeye çalışıyorum. Çırak bulmakta zorlanıyoruz, korkuyorum ki bizden sonra bu işi yapacak kimse kalmayacak" dedi.
Yeni evlenen çiftler ve kış ayları için yorgan ihtiyacı duyanlara yorgan hazırladıklarını ifade eden Yüksel; ‘’Düğün hazırlığı yapan aileler ve kış şartları için yorgan ihtiyacı olan yorgan diktirmek için bize geliyor. Yünlerini bize getiren vatandaşların işçilik ücreti ile yorganlarını dikiyoruz. İstedikleri şekilde dikerek onların memnuniyetini sağlıyoruz. Ben elimden geldiğimce bu mesleği yürütmeye çalışacağım. İnşallah bu meslek bizden sonra bitmez" diye konuştu.
Sağlık ve kullanım açısından pamuk yorganın daha iyi olduğunu söyleyen Yüksel; ‘’Gençler elyafı tercih ediyor, yıkanabiliyor diye. Ama ben el dikişi pamuk ve yün yorganı tercih ederim. Elyaf yorgan teri emmez, ıslaklık olduğu gibi durur. Ama pamuk emer teri, hastalık olmaz. Sağlık ve sıcak tutması bakımından bizim yaptığımız yün ve pamuk yorganlar daha iyi. Ama üzerinde kullanılan nevresimler de çok önemli. Mesela çarşafı da pamuklu olursa daha sıcak olur. Müşterinin istediği modele göre günde 2-3 yorgan da bitirdiğim var. Kimisi basma yorganda düz dikiş ister. Dam dolaşımı deriz biz. Olduğu gibi dönersin yorganı, onu tercih ederler ekseri. Önceden tavus kuşları dikerdik, üzüm salkımları dikerdik. Ama şu anda onu dikmek için o fiyatı veren yok, tercih eden yok. Şimdi nevresimi takıyor görünmüyor. Ucuz olsun da ne olursa olsun diyorlar" diye konuştu.
(İbrahim UGUN)
DSC_0545