Niğde Valiliği tarafından 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlar için anma programı düzenlendi. Program kapsamında hayatını kaybedenler için Kuran-ı Kerim Tilaveti ve dua programı gerçekleştirildi, Şadırvan Park’ta Resim Sergisi açıldı.

D S C 0078

Geçtiğimiz gün Niğde Dışarı Camii’nde Kur’an Tilaveti kılınan öğlen namazı sonrası, Niğde Müftüsü Osman Ayas tarafından depremde yaşamını yitirenler, tüm şehitler ile Gazze’de hayatını kaybedenler için dua okundu. Saat 13.30’da ise Şadırvan Park’ta 6 Şubat konulu fotoğraf sergisi açıldı ve AFAD Gönüllü Standı ziyaret edilecek.

D S C 0081
VALİ ÇELİK: DEPREME HAZIRLIKLI OLMAMIZ GEREKİYOR
Niğde Valisi Cahit Çelik AFAD Sergisinde yaptığı açıklamada, “Bildiğiniz gibi bugün geçen sene çok ağır bir şekilde yaşadığımız depremin yıl dönümü. Biz de bu Depremin yaşandığı saatte valiliğimizle afet koordinasyon kurulu üyeleriyle beraber toplantı yaptık. Aynı zamanda vatandaşlarımızdan da katılan oldu. Bu anlamda ben bir daha depremde hayatını kaybeden elli dört bine yakın vatandaşımız var. Onlara Allah'tan rahmet diliyorum. Yüce dibinin üzerinde de yaralı vatandaşımız var Onlara da acil şifalar diliyorum. Tabii memleketimiz bir deprem bölgesi. Yani hem Kuzey Anadolu fay hattı diğer taraftan Doğu Anadolu fay hattı çok ciddi anlamda depremleri tetikliyor. Ve ülkemizde de maalesef sık sık depremler yaşanıyor. Geçen seneki deprem ama son yüzyıl içerisinde yaşadığımız en ağır deprem oldu, asrın felaketi oldu. Sadece ilk depremdeki ortaya çıkan enerji deprem dairesi başkanının ifadesiyle 5 yüz atom bombasından daha etkili. Yani o anlamda gerçekten çok büyük bir deprem oldu,11 ilimizde çok şiddetli şekilde hissedildi. Akabinde de biraz daha hayata etkili olan yer 7 ille beraber 18 il bu depremden etkilendi. Bizim de ülke olarak depreme hazır olmamız gerekiyor. İl olarak da hazır olmamız gerekiyor. Bu anlamda da burada da arkadaşlarımız daha önceki resimlerden oluşan bir sergiyi açtılar. Rabbim memleketimize, ülkemize bir daha böyle bir acı yaşatmasın. Ama depremle ilgili, afetle ilgili öncelikle dış azaltma konusunda bizim kendi üzerimize düşen görevleri yapmamız gerekiyor. Depreme hazırlık olmamız gerekiyor. Bunun en temel faktörlerinden bir tanesi de personelimizi eğitmek aynı zamanda bir sivil ordu da oluşturmak. Bu kapsamda da buradaki hem kurumlarımızdan hem de sivil vatandaşlarımızdan, AFAD'ın, AFAD gönüllüsü projesine katkı bekliyoruz. Bakanlık normalde ilimiz için rakamını belirlemiş ama biz inşallah beş yüz, beş yüzün üzerine çıkarız. O anlamda olabildiğince Niğdeli hemşerilerimizi AFAD'a müdahale etme konusunda hem eğitimiz onları bilinçlendirmiş oluruz. Rabbim ülkemizi ilimize, devletimize daha böyle bir afet yaşatmasın diyorum hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum.” İfadelerine yer verdi.

D S C 0086

BAŞKAN ÖZDEMİR: NİĞDE VE ADIYAMAN ARTIK KARDEŞ ŞEHİR
Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir’de konuşma yaparak şunları söyledi, ”Asrın Felaketinin birinci yıl dönümündeyiz. Allah böyle felaketler bir daha yaşatmasın diyoruz biz de. Hayatını kaybeden bütün vatandaşlarımıza bir kez daha Allah'tan rahmet diliyoruz. Hala tedavisi devam edenler var. Onlara da Allah'tan şifalar diliyoruz. Gerçekten büyük bir felaket ve çok büyük bir acı yaşadık. Ama sonrasında da dayanışmaya döndü. Bir kez daha ben bu vesileyle de bütün başta Niğdeli hemşerilerimiz olmak üzere bütün Türk milletine teşekkür ediyorum. Gerçekten dünyaya da örnek bir dayanışma sergiledik aslında. Bizler belki deprem bölgesi olarak en uzak olan nokta Adıyaman'daydık. Ertesi gün hemen Adıyaman'a ulaştık. Belediyedeki çalışma arkadaşlarımıza gitmiştik ama hemen bir sonraki gün bütün Niğde'deki gönüllüler yanımıza geldiler, destek oldular. Neredeyse bir şehri yeniden inşa ettik, hep birlikte el ele vererek. Sonrasında da büyük bir kardeşliğe de yol açtı. Bugün Niğde ve Adıyaman artık kardeş şehir. O kardeşliğimiz inşallah sonsuza kadar devam edecek. Ve güzel günlerde bu kardeşliğimizi aslında gündeme almak istiyoruz. Bundan sonrasında da, Allah bir daha yaşatmasın diyelim. Bizlere de belediye olarak başta tabii ki bu felaketlerin önlemini almak adına da üstümüze büyük görevler düşüyor. İnşallah biz de bu konuda Niğde Belediyesi olarak da çalışanları olarak, çalışma arkadaşlarım olarak tedbirlerimizi almakta. Bir yıldır büyük bir çabayla tedbirlerimizi alıyoruz. İnşallah bundan sonrasında da çalışmalarımız devam edecek. Allah bir daha böyle felaketler yaşatmasın”
Programa Niğde Valisi Cahit Çelik, Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, Niğde Emniyet Müdürü Adnan Özdemir, Niğde Jandarma Komutanı Albay Gürol Okyar ve vatandaşlar katıldı.
(Dahi GEDİK)