Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde (NÖHÜ) 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla “Cumhuriyetin 100. Yılında Milli Mücadele ve Türk Gençliği Konferansı” gerçekleştirildi.
Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa NÖHÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep Çiçek ile birlikte akademik ve idari birim yöneticileri ile Üniversitemiz personeli ve öğrencilerimiz katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı ile başlayan program, NÖHÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep Çiçek’in açılış konuşması ve Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Öztürk’ün “Cumhuriyetin 100. Yılında Milli Mücadele ve Türk Gençliği Konferansı” ile devam etti.
GENÇLER CUMHURİYETİMİZİN EBEDİ BEKÇİLERİDİR
Programda açılış konuşması yapan Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Recep Çiçek, gençlerimizin Cumhuriyetimizin ebedi bekçileri olduğunu ifade etti. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyeti kurduktan sonra gençlere emanet etmesinin ve Milli Mücadele’nin başladığı 19 Mayıs tarihini gençlerin bayramı olarak ilan etmesinin gençlerimize verilen önemi açıkça gösterdiğini vurgulayan Çiçek, sözlerini “Biz de gençlere gereken önemi vermeliyiz ki Cumhuriyetimiz ilelebet payidar kalsın.” dedi.
TÜRKLERİN ANADOLU’DAKİ MÜCADELESİ 1071 YILI İTİBARIYLA DEVAM ETTİ
Türklerin Anadolu’daki mücadelesinin 1071 yılından bu yana Selçuklu ve Osmanlı dönemleriyle devam ettiğini belirten Öztürk, sonrasında Cumhuriyet dönemiyle de bu mücadelenin sürdüğünü ifade etti. Avrupa’daki Sanayi Devrimi’nin gerisinde kalan Osmanlı Devleti’nin bu sebeple yıkıldığını da hatırlatan Öztürk, Türk milletinin Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının önderliğinde emperyalist devletlere karşı topyekûn bir şekilde mücadele verdiğini ve çeşitli cephelerde gerçekleşen bu Milli Mücadele’nin zaferle neticelendiğini dile getirdi.
TÜRK GENÇLİĞİ MİLLİ MÜCADELE’DE ETKİN ROL OYNADI
Öztürk konferansın devamında Tıp Öğrencisi Hikmet Boran’ın Sivas Kongresi’nde İtilaf Devletlerinin Türk toplumuna dayatmak istediği “mandacılık” fikrine karşı konuşma yaptığını ifade ederek Türk gençliğinin bu mücadelede etkin bir rol oynadığına da dikkat çekti. Öztürk, konuşmasının sonunda Millî Mücadele döneminde askeri liderliği tartışmasız kabul edilen ve diplomatik hamleleri oldukça yerinde olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Nutuk” adlı eserinin son kısımlarında ise Türk gençliğine ne denli önem verdiğini belirterek sözlerine son verdi.
(Salih ALPTEKİN)
“Cumhuriyetin 100. Yılında Milli Mücadele ve Türk Gençliği” Konferansı
Yorumlar