Dünya Sağlık Örgütü, Covid'in yeni EG.5 (Eris) varyantına ilişkin yeni bir rapor yayımladı. Buna göre, daha önce "gözlem altındaki varyant" olan türün statüsü "izlenmesi gereken varyant" olarak değiştirildi ve "Eris"in yaygınlığında dünya genelinde istikrarlı bir artış olduğu kaydedildi.
Pandemi birçok kişi tarafından geçmişte kalan bir anı gibi görünse de koronavirüs, virüsün son mutasyona uğramış türleri nedeniyle artan yeni vakalarla yayılmaya devam ediyor.
Covid-19'un sene başında EG.5 adı ile tanımlanan yeni alt varyantı, Avrupa'da artış gösteriyor.
Vakalar küresel olarak artarken EG.5, Dünya Sağlık Örgütü tarafından bu ay "izlenmesi gereken varyant" listesine alındı.
Yeni varyant EG.5 (Eris) nedir?
EG.5, Covid-19'un Omicron varyantının bir alt türü ve dünya çapında dolaşımda olan diğer varyantlarla yakından ilişkili. 
Virüsün mutasyona uğramış bir versiyonu olarak biliniyor.
Haziran ayı sonunda Covid-19 vakalarının yüzde 7,6'sını oluştururken, temmuz sonunda küresel olarak yaygınlığı yüzde 17,4'e yükseldi. 
DSÖ, geçen hafta EG.5 (Eris) varyantına ilişkin yeni bir rapor yayımladı.
Rapora göre, önceden "gözlem altındaki varyant" olan ve statüsü "izlenmesi gereken varyant" olarak değiştirilen Eris'in yaygınlığında istikrarlı bir artış olurken, 7 Ağustos itibarıyla 51 ülkeden 7 binin üzerinde numune paylaşıldı.
Mevcut kanıtlara dayanarak, Eris'in oluşturduğu halk sağlığı riski, diğer mevcut Covid-19 varyantlarının riskine benzer şekilde "küresel düzeyde düşük" olarak değerlendirildi.
Eris'in, özelliklerine bağlı olarak küresel olarak yayılabileceği ve vakalarda artışa neden olabileceği kaydedildi.
DSÖ'ye göre bu türün halk sağlığı riski, önceki dolaşımdaki varyantlara yakınlığı nedeniyle daha düşük.
EG.5'in (Eris) belirtileri neler ve diğer varyantlardan şiddetli mi?
Johns Hopkins Üniversitesi Moleküler Mikrobiyoloji ve İmmünoloji Bölümü'nden profesör Andrew Pekosz, üniversitenin halk sağlığı okuluyla yaptığı röportajda EG.5'in semptomlarının diğer varyantlara benzer göründüğünü belirtti.
Covid-19 semptomları arasında ateş, öksürük ve yorgunluğun yanı sıra burun akıntısı, baş ağrısı ve kas ağrısı yer alıyor. 
Soğuk algınlığı, grip ya da zatürre gibi hissedilebilir.
DSÖ'nün Covid-19'a karşı mücadele ekibi lideri Maria Van Kerkhove, ay başında yaptığı açıklamada, "2021 sonundan beri dolaşımda olan diğer Omicron alt serilerine kıyasla EG.5'in şiddetinde bir değişiklik tespit etmiyoruz" dedi. 
Oxford Üniversitesi'nden Enfeksiyon ve Bağışıklık Profesörü Andrew Pollard, Euronews'e yaptığı açıklamada, Omicron ve alt varyantlarının virüsün önceki türlerine göre daha az şiddetli olduğuna dair bazı kanıtlar olduğunu kaydetti. 
Ancak bunun yorumlanmasının karmaşık olduğunu, zira nüfusun virüse karşı bağışıklığının yüksek olduğu ve insanların bağışıklığının da ciddi hastalıklara karşı savunma yapacağını söyledi.
(Haber Merkezi)