Siyasi partilerin 31 Mart 2024 yerel seçim öncesi Niğde Belediye Başkanlığı adayları ile birlikte çalışacak olan il, ilçe ve belde belediye meclis, aday üye listeleri ile il genel meclisi aday üye listeleri seçim takviminin belirlendiği son gün olan 20 Şubat 2024 tarihinde ilgili kurumlara teslim edildi. İşte tamda burada kamuoyu bir süredir merak ettiği listelere de erişmiş oldu.
BEKLENTİLER PEK KARŞILIK BULMAMIŞ GÖRÜNÜYOR!
Niğde kamuoyu ile paylaşılan tüm siyasi partilerin meclis üyeleri aday listelerinde vatandaş ise en çok kadın aday üye, mühendis aday üye, şehir plancısı, gazeteci, kent anlamında ihtisas sahibi ya da tecrübe sahibi olan eğitimi iyi isimleri aradılar. Fakat neredeyse tüm listelerde öne çıkan meslek gurupları ise, inşaat mühendisi, müteahhit, iş insanı, esnafa, ev hanımı, çiftçi, Mali müşavir, muhasebeci ve serbest meslek gibi Ünvarlar çoğunlukta olduğu görülünce beklentiler yerini tam anlamı ile bulamadı.
SİZLER İÇİN DERLEDİK
Niğde Haber gazetesi ve www.nigdehaber.com.tr haber internet sitesi olarak sizler için bu önemli isimlerin yer aldığı listeler üzerinden seçimin analizini ve içeriğini derleyerek, analizleri alfabetik olarak sıraladık.
EN ÇOK KADIN ÜYE ADAYI HANGİ PARTİ’DE?
Niğde’ye bir kadın eli değdiğinde neler olabileceğini geçtiğimiz dönemlerde, yönetici, idareci ve mahalle muhtarlarından bazı isimlerin kadınlardan seçilmesi ile önem kazanmıştı.
AK PARTİ’DE 3 KADIN ADAY ÜYE
Siyasi partilerin açıkladığı listelerde kadın Meclis üye sayısı AK Parti’de 3 olarak karşımıza çıktı. AK Parti’nin ilk 5 sıralamasında sadece 1 kadın üye adayı bulunurken, ilk 10 kişilik listede 2 kadın üye adayı bulunurken, 3’ncü kadın üye adayı ise listenin en sonunda yer aldı.
CHP’DE 3 KADIN ADAY ÜYE
CHP’de de durum AK Partiden farksız durumda. CHP’nin teslim ettiği listelerde de sadece 3 kadın belediyenin meclis üye adayı olarak gösterildi. CHP’de ilk 5’te hiç kadın üye bulunmazken, ilk 10’da 1, ilk 15’te 1 ve 16’ncı sırada 1 kadın üye dikkat çekiyor.
İYİ PARTİ’DE 7 KADIN ADAY ÜYE
İYİ Parti’de durum biraz daha farklı. İYİ Parti’nin listelerinde ilk 5’inde 2 kadın meclis üyesinin adı ortaya çıkarken, toplamda 7 kadın meclis üye adayı dikkat çekiyor. İYİ Parti’nin bu listedeki ilk diğer kadın üyelerin sıralaması ise 6,11, 18, 20 ve 24. İYİ Parti’nin bu durumu kente daha fazla kadın eli değmesi gerektiğini işaret ediyor.
MHP’DE 1 KADIN ADAY ÜYE
MHP’de durum daha farklı görünüyor. MHP’nin listede aday olarak sunduğu kadın sayısı sadece 1! MHP listesinde kadın adaya ise sadece 10’ncı sıradan yer verilebilmiş durumda.
SAADET’DE 1 KADIN ADAY ÜYE
Saadet Partisi’nin Kadın meclis üye sayısı ise kamuoyuna sunulan listede MHP’de olduğu gibi 1 kişi ile karşımıza çıktı. Listede yer alan kadın adayın yeri ise 2’nci sırada yer aldı. Bu durum ilk sıralara en yakın kadın adayı olan partinin Saadet partisi olduğunu ortaya koydu.

YENİDEN REFAH PARTİSİ’NDE HİÇ KADIN ADAY ÜYE YOK
Listelerinde kadın Meclis ya da il genel meclis üyesi adayı olmayan tek parti ise Yeniden Refah Partisi oldu.
PARTİLERİN LİSTELERİNDE BULUNAN ÜYELERİN MESLEKLERİ
Tüm siyasi partilerin listelerinde farklı meslek gurupları olsa da AK Parti’de avukatların sayısı göz çarparken, iş insanı, mühendis, serbest meslek, mali müşavir mimar, emekli, ev hanımı, serbest meslek, özel sektör çalışanı gibi meslekler yer alıyor.
PARTİLER VE MESLEKLER
CHP’ listelerinde karşımıza çıkan mesleklerin başında esnafların sayısı oldukça fazla, CHP listelerinde ayrıca esnaf, eczacı, emekli, emekli öğretmen, avukat çiftçi gibi meslek dalları yer aldı.
İYİ Parti’nin listelerinde diş hekimi ile jeoloji mühendisi göze çarparken, mali müşavir, iş kadını, esnaf, jeoloji mühendisi, eğitimci, emekli müfettiş, avukat, veteriner, sanayici, asker gazisi, emekli, öğrenci, sanayici, endüstri mühendisi gibi meslekler karşımıza çıkıyor.
MHP’de Esnaf, emekli, mühendis, eğitimci, harita mühendisi, avukat, turizmci, sanayi esnafı, mimar, inşaat mühendisi ve güvenlik görevlisi şeklinde bir liste bizleri karşılıyor.
AK PARTİ’DE MÜHENDİS VE MİMAR SAYISI
AK Parti listelerinde 3 mühendis ve 1 mimar kadrosu meclise seçilmek için sahada yarışacaklar.  
CHP’DE MÜHENDİS VE MİMAR SAYISI
CHP listelerinde mühendis ve mimar mesleklerinden oluşan kimse yok. Listede sadece 1 tekniker mevcut.
İYİ PARTİ’DE MÜHENDİS VE MİMAR SAYISI
İYİ Parti listelerinde 2 mühendis yer alırken, mimar ise bulunmuyor.
MHP’DE MÜHENDİS VE MİMAR SAYISI
MHP listelerinde 3 mühendis yer alırken, 1 mimar ise 7’nci sırada bulunuyor.
SAADET PARTİSİ’NDE MÜHENDİS VE MİMAR SAYISI
Saadet Partisi liste paylaşımında meslek ve eğitim kısımlarını belirtmediği için bu bilgiyi sizinle paylaşamıyoruz.
YENİDEN REFAH PARTİSİ’NDE MÜHENDİS VE MİMAR SAYISI
Yeniden Refah partisinin lisesinde mühendis listelenmez iken 1 mimar yer aldı.
PARTİLERİN ÖĞRENCİ MECLİS ÜYESİ ADAYLARI
Z kuşağı olarak bilinen gençlere en çok şans veren partinin oy oranında önemli bi katkı olacağı gerçeği hiç olmadığı kadar öne çıkartılsa da AK Parti listelerinde 21’nci sırada sadece 1 öğrenci var. CHP ve MHP Listesinde ise hiç öğrenci aday yokken, İYİ Parti’de ise 3 öğrenci yer alırken bunların sıralaması ise 21, 22 ve 28.
TEK HEKİM İYİ PARTİ’DE
Listelerin tamamına bakıldığında listesinde tek hekim bulunduran parti İYİ Parti oldu. İYİ Parti listelerinde böylece 1 diş hekimi listenin 2’nci sırasında yer aldı.
BAŞKAN ADAYLARI KADAR, MECLİS LİSTELERİ DE OLDUKÇA ÖNEMLİ!
Niğde Belediye Başkan adaylarının potansiyellerinin yanı sıra partisine seçim veya meclis üyeliği kazandıracak en önemli faktörlerden birisi de Belediye Meclis üyeleri ile İl Genel Meclis üyeleri listesinde bulunan isimler ile meslek kuruluşları olduğu göz ardı edilemez. Vatandaş artık bu konulara ayrıca dikkat ediyor.
PAERTİLERİN SON SEÇİMDEKİ BAŞKAN VE MECLİS OY ORANLARI
Son seçimden örnek verecek olursak; 2019 yerel seçimlerinde AK Parti Belediye Başkan Adayı Yüzde 37,13 oranla 28 bin 32 oy alırken Ak Parti Belediye Meclisinde 27.399 oy aldı. Bu da AK Parti seçmeninin başkana verdiği oydan daha azını belediye meclisine verdiğini gösteriyor.
CHP’li seçmen aynı seçimde Belediye Başkan adayına yüzde 14,61 oran ile 11 bin 29 oy verirken Belediye Meclis üyelerine ise 13 bin 332 oy ile adaydan daha fazla oy verdiğini ortaya koyuyor.
İYİ Parti 2019 seçimlerinde 28,12’lik oran ile 21 bin 226 gibi önemli bir oy almıştı. İYİ Parti’nin meclis üyeleri bu seçimde 17 bin 118 gibi yaklaşık 4 bin oy eksik ile önemli bir sonucu da ortaya koyan aktör oldu.
Milliyetçi hareket partisi 2019 yerel seçimlerinde oldukça iddialı bir çıkış yapacaklarını bu çıkış ile Niğde belediye başkanlığını alacaklarını belirtmişlerdi. MHP 2019 Başkanlık seçimlerinde bu iddialarını gerçekleştiremese de yüzde 18,57 oran ile 14 bin 19 seçmenin oyunu alabildi. Belediye meclisinde ise bu sayı, adayın oyunu da geçerek 15 bin 779’a ulaştı.
MECLİS LİSTELERİ SONUÇLARI DOĞRUDAN ETKİLEYEBİLİYOR
Bu durum bize gösteriyor ki meclis listeleri seçim kazandırıp seçim kaybettirecek kadar önemli bir yerde. Çünkü Meclis üyeleri milletin yerel yönetimlerdeki sesidir.
İyi ve doğru projelerin her zaman alıcı bulacağı gerçeğini de göz önünde bulundurarak, şehre iz bırakmak isteyen Belediye Başkan adayı halka kendisini en doğru şekilde anlatmalı. Şöyle ki., Siyaset kiminle yol yürünmeyeceğini bilmek ile başlar başarıya katkı sağlayan önemli bir adım olarak karşımıza çıkar.
MERAK EDİLEN BİR DİĞER KONU: KONTENJAN ÜYELER!
Siyasi partiler, belediye meclis üyeliği için kontenjan adayı gösterirler. Seçim çevresinde en fazla oyu almış olan siyasi partinin kontenjan adayları belediye meclis üyesi sıfatını kazanmış olurlar. Burada başkana verilen oy değil, meclis için partiye verilen oy esas alınır. Kontenjan üyeleri, partilerin sundukları aday listesinde sıralamaya yazılmaz başka bir bölümde belirtilir. Kontenjan adayları arasında sıralama söz konusudur.
(Murat ÜMRANLİOĞLU/ÖZEL)