Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Üyesi Yakup Çetinkaya 3-9 Kasım Organ Bağış Haftası nedeniyle açıklamalarda bulundu.
Başhekim Çetinkaya; ‘’Ülkemizde her yıl 3-9 Kasım tarihleri "Organ ve Doku Bağışı Haftası" olarak kutlanmaktadır. Tedavisi yalnızca organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar, bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli sağlık sorunlarından biridir. “Organ nakli" vücutta görevini yapamayan bir organın yerine canlı bir vericiden veya ölüden alınan sağlam ve aynı görevi üslenecek bir organın nakledilmesi işlemidir. Ülkemizde organ olarak, böbrek, deri, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas ve incebağırsak nakilleri; doku olarak kemik, kemik iliği, kornea ve kalp kapağı nakilleri yapılmaktadır. Organ bağışı, kişinin hayatta iken serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesi ve bunu belgelendirmesi ile birlikte yakınlarını da izin vermesiyle gerçekleşebilmektedir. Ülkemizde organ bağışları Sağlık Bakanlığı kontrolü ve denetiminde yapılmaktadır. "Türkiye Organ ve Doku Nakli Bilgi Sistemi" vasıtasıyla organ dağıtımı en adaletli ve şeffaf biçimde yapılmaktadır. Türkiye organ nakli faaliyetleri için yeterli donanıma, deneyimli nakil ekiplerine ve nakil merkezlerine sahiptir. Aşılması gereken en önemli sorun kadavra bağış oranındaki yetersizliktir. Türkiye de yapılan her 6 organ naklinden biri sadece kadavra nakil dediğimiz beyin ölümü sonrası bağış ile yapılmaktadır. Beyin ölümü gerçekleştikten sonra organların o kişi için hiçbir faydası olmaz. Ama o organlar bağış bekleyen hastalar için yeni bir yaşam anlamı taşıyor. Beyin ölümü tanısı konusunda toplumda endişeler var. Beyin ölümü tanısı konulan kişiler tıbben ölüdür. Yaşamla bağları kalmamıştır. Beyin fonksiyonları geri dönüşümsüz olarak kaybedilmiştir. O nedenle şüphe götürmez bir tanıdır. İnsanlar 'umut kesilmez' düşüncesiyle bazen organlarını bağışlamıyor. Ayrıca hasta yakınları sosyal baskıdan çekindikleri için de bağışlamayabiliyorlar. Dini nedenleri öne sürenler var ama bu konuda Diyanet İşleri Başkanlığının organ bağışlamaya teşvik edici açıklamaları var. Sağlık Bakanlığımızın 2 Kasım 2023 tarihine kadar olan verilerine göre, bu yıl Türkiye'de 33 kalp, 11 akciğer, 2 bin 875 böbrek, bin 455 karaciğer olmak üzere toplam 4 bin 374 organ nakli gerçekleştirildi. Gönüllü bağışçıların sayısı da 2023 yılı itibariyle 626 bin 172 oldu. Niğde Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak Organ Nakil Birimimizle organ bağışı yapmak isteyen vatandaşlarımıza hizmet vermekteyiz. Gelecek dönemler için ise yeni farklı alanlarda nakil hedeflerimizi gerçekleştirmek üzere çalışmalarımız devam etmektedir. Bu anlamlı hafta vesilesiyle Organ Bağışında bulunan Niğde Valimiz Sayın Cahit Çelik’e çok teşekkür ederim. Unutmamak gerekir ki, her bağış yeni bir hayattır’’ dedi.
(Dahi GEDİK)

Bilgehan Güney: Hayvan üreticileri ve çiftçiler can çekişiyor Bilgehan Güney: Hayvan üreticileri ve çiftçiler can çekişiyor

Editör: Niğde Haber