Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tarım ve Ormancılık Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, enflasyon oranı ve üreticilerin sorunlarını konularında değerlendirmede bulundu.
“TARIMSAL ÜRETİM AÇISINDAN CİDDİ RİSKLER BARINDIRMAKTADIR”
Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, “TÜİK verilerine göre, Türkiye'de enflasyon oranı yüzde 75 seviyelerinde seyrediyor. Ancak Tarım ve Orman Bakanlığı, bu yüksek enflasyon ortamında, makarnalık buğday için ton başına 10 bin lira, ekmeklik buğday için ton başına 9 bin 250 lira ve arpa için ton başına 7 bin 250 lira gibi fiyatlar belirlemiş. Bu fiyat seviyelerinin, geçen yılki seviyenin üzerine yalnızca yüzde 20 ilave edilmesiyle oluşturulmuş. Böylesi yüksek enflasyon koşullarında, üreticilerin girdi maliyetlerindeki artışlar göz önüne alındığında, Bakanlığın açıkladığı alım fiyatları açıkça hayal kırıklığı yaratmıştır. Zira üreticilerin, en temel tarımsal ürünler olan buğday ve arpadan elde edecekleri getirinin, maliyet artışlarını karşılamaktan uzak olduğu aşikârdır. Bakanlığın, "çaydan sonra açıklanan buğday taban fiyatları, tarlanı sat bir daha da üretme" anlayışıyla hareket ettiği yorumu yapılabilir. Üreticilerin, açıklanan fiyatlar karşısında ürün yetiştirmekten vazgeçmeleri ve topraklarını satmaları, tarımsal üretim açısından ciddi riskler barındırmaktadır. Böyle bir durumda, ülkenin gıda güvenliği ve dışa bağımlılık sorunlarıyla karşı karşıya kalması kaçınılmaz olacaktır” Dedi.
ADEM HUBUBAT ALIM FİYATLARINA DEĞİNDİ
Adem açıklamasının sonunda, “Sonuç olarak, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın, yüksek enflasyon ve artan maliyetler karşısında, üreticilerin beklentilerini karşılamaktan uzak kalan hububat alım fiyatları kararı, tarımsal üretimin sürdürülebilirliği açısından ciddi endişelere yol açmaktadır. Bakanlığın, gerçekçi ve üreticilerin refahını gözeten politikalar uygulaması, ülkenin gıda güvenliği için hayati önem taşımaktadır.” İfadelerine yer verdi.
(Dahi GEDİK)

Kıvrakdal: Ülkemizin en dertli ve en eksik alanı eğitim Kıvrakdal: Ülkemizin en dertli ve en eksik alanı eğitim

Editör: Niğde Haber