Milletvekili Cumali İnce' den kurum ziyaretleri Milletvekili Cumali İnce' den kurum ziyaretleri

Niğde siyaseti her geçen gün başka bir hareketlilikle gündeme gelmeye devam ederken, tüm partilerde önemli gelişmeler yaşanırken bu gelişmeler doğrultusunda ile merkezinde seçimlerde ittifak yapılmayacağı netleşirken ilçe ve beldelerde son durum haftaya netleşmiş olacak.
Niğde Belediye Başkanlığı için geçtiğimiz haftalardan bu yana AK parti, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) aday aday listeleri neredeyse tamamlanırken İYİ Parti’de ardı arkasına gelen istifalardan sonra henüz aday adaylıkları ile ilgili resmi bir açıklama gelmedi.
AK PARTİ’NİN 2 ADAY ADAYI SÜREKLİ GÜNDEMDE
AK Partide bugüne kadar başvurusu yapan 4 isim arasında en çok konuşulan iki isim mevcut Başkan Emrah Özdemir ile Eski Başkan Faruk Akdoğan isimleri öne çıkıyor.  Diğer aday adayları olan Devlet Kılıç, ise hem çalışmalarına hem de ziyaretlerine devam ederken bir yandan da tüm aday adayların yaptığı gibi sosyal medya platformları ve yerel basın üzerinden kendilerini tanıtmaya devam ediyorlar.
İlçelerde ve beldelerde aday adaylık konusunda pek sıkıntı yaşamayan AK Parti bu seçimde bazı ilçe ve beldelerde yeni isimler ile yola çıkacak.
ADAYLIKLAR 15’İNDE AÇIKLANIYOR, MECLİS ÜYELİKLERİ BİRAZ DAHA SÜRECEK
AK Partide daha önce 3 Aralık 2023 olarak belirlenen meclis üyeliği aday başvurusu alınan son karar sonrası 5 Ocak 2024 tarihine uzatılmıştı. AK Partide de bu süreç hızla devam ederken geçtiğimiz gün açıklama yapan AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 15 Aralık tarihini işaret ederek kesin adayların isimlerinin bu tarihten itibaren kamuoyu ile paylaşılacağını işaret etmişti. Genel Merkez değerlendirmesinin ardından Niğde Belediyesi için hangi ismin aday olacağı merakla bekleniyor.
MHP’DE HAMDİ DOĞAN İSMİ
Milliyetçi Hareket Partisi’nde (MHP) geçtiğimiz günlerde aday adaylığı başvurusu yapması beklenen avukat bir ismin bugüne kadar başvuru yapmamasının ardından daha önceki süreçte de haberleştirdiğimiz Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hamdi Doğan ise Niğde Belediyesi Başkanlık Aday adaylığı başvurusunu geçtiğimiz günlerde görevinden istifa ederek resmen yapmıştı. Daha önce bir kesim tarafından söylenti, diğer kesim tarafından ise beklenti haline gelen Doğan, partisinin diğer Aday adayları arasında başkanlık adaylığına en yakın isim olarak görünüyor.
MHP’DE SON BAŞVURU 15 ARALIK
MHP Bir yandan belediye meclis üyeleri ile il genel meclis aday adaylık listelerini oluşturmaya devam ediyor. Milliyetçi Hareket Partisi’nde ise 13 Kasım tarihinde başlayan aday adaylığı başvuruları 15 Aralık tarihinde sona erecek. Başvuruların hemen ardından ise Adayların açıklanması bekleniyor.
İlçe ve beldelerde de çalışmalarını sürdüren MHP çoğunlukla Merkeze ve nüfusu büyük ilçe ile beldelere ağırlık veriyor. Öyle ki, MHP’nin Bor İlçesinde bu dönemki adayı önceki süreçte AK Parti’den 2 dönem Belediye başkanlığı yapan Sıtkı Erat olması bekleniyor.
CHP İKİ İSİM ARASINDA TERCİH YAPACAK
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Belediye Başkanlığı adaylığı için, aday adayı olan Çağdaş Özmen ve Hulusi Özen kesin adaylık için ilgili süreci bekliyor. Bu süreçte iki isimler biri CHP’nin Niğde Belediye Başkan Adayı olacak. CHP’de 31 Mart 2024 Yerel Seçimlerinde aday olmak isteyenlerin başvuruları 5 Aralık Salı günü tamamlanmıştı.  İlçe ve beldelerdeki çalışmaları konusunda geçtiğimiz gün netlik kazanan yerlerin ad aylarını açıklayan CHP ilçeler ve Niğde için hazırlanıyor.
CHP’NİN ADAYLIKLARI PARTİ MECLİSİ KESİNLEŞTİRECEK
Adayların belirlenmesi konusunda yetkili organ CHP Parti Meclisi (PM) olarak karşımıza çıkarken, PM’nin aday adaylığı başvurusu yapmayan kişileri de aday olarak belirleme yetkisi var. Başvuru olmayan bölgelerde veya genel merkezin takdirine göre adaylar da belirlenebilecekken, Niğde’de hangi ismin aday olacağı ise önümüzdeki hafta netlik kazanması bekleniyor.
İYİ PARTİ’DE SÜREÇ SANCILI GEÇİYOR
31 Mart Yerel seçimleri öncesi İYİ Parti’nin hem genelde hem de yerelde yaşadığı durumlar parti içi dinamikleri de etkilemeye devam ediyor. Son olarak Niğde İYİ Parti İl Başkanı, Merkez İlçe Başkanı, Belediye Meclis üyeleri, Parti yönetim kurulu üyelerinden oluşan isimler, görevlerinden ve partilerinden istifa ettiklerini açıklamıştı. Bu süreçten sonra İYİ Parti Genel merkezinden veya Niğde İl Başkanlığı’ndan herhangi bir resmi açıklama gelmedi. İl Başkanlığı, İlçe Başkanlığı ve yönetim kurullarında yaşanacak değişim ile Niğde İl Başkanlığı’na Daha önceki dönem görev yapan Hakan Tereci ismi öne çıkarken, henüz resmi bir açıklama gelmedi.
İYİ Parti kulislerinde seçime kadar yine istifaların devam edeceği duyumları sıcaklığını korurken, süreçte neler yaşanacağı ileriki günlerde belli olacak.
İYİ PARTİ’DE SON BAŞVURU 22 ARALIK
Partinin Aday Adaylığı konusunda Niğde Merkezde henüz resmi bir isim belirmez iken, Eczacı Naim Erem ismi konuşuluyor. Hem Partisinden hem de kendisinden resmi bir açıklama gelmez iken iyi partide takvim işlemeye devam ediyor. İYİ Partide son başvuru tarihi ise 22 Aralık olarak belirlenmişti.
5 ilçe ve il merkez dahil olmak üzere beldelerinde de aday adaylık süreci ile ilgili kesin bir çalışma bilgisi yok. Yeni yönetim kurullarının oluşturulması ve görevlerinin dağıtılması ile birlikte geriye çokta bir zamanı kalmayan İYİ Partinin bu süreci nasıl yöneteceği ise merak konusu oldu.
İYİ Parti’nin 5 ilçe başta olmak üzere beldelerdeki aday adayı belirleme veya başvuru süreci devam ederken, şu ana kadar Çiftlik ilçesi, Orhanlı Beldesi, Aktaş Beldesi ve Bahçeli beldesi gibi yerlerin aday adayları açıklanmıştı.
DİĞER PARTİLERDEN İSTİFA GELİRMİ
Bu konu henüz çok sıcak bir ihtimal olarak görülmez iken, istenilen aday adayını aday yapmayan bazı partilerde de istifalar yaşanabileceği emaresi gözükmüyor.
DİĞER PARTİLER
Diğer partilerin bazılarında kendi aday aday listesi hazırlanırken bazıları ise aday çıkarıp çıkartmamak konusunda netlik kazanmış değil. Saadet, Yeniden Refah, Gelecek, Deva, Büyük Birlik ve Demokrat Parti’den henüz bir resmi açıklama gelmedi. Lakin görünen o ki Niğde’de siyaset önümüzdeki günlerde daha da ısınacak.
(Murat ÜMRANLİOĞLU/ÖZEL)