Niğde Belediye Korosu’ndan müzik ziyafeti Niğde Belediye Korosu’ndan müzik ziyafeti

Resim sanatçısı Aleksandra Ciążyńska, gazetemize verdiği röportajda Niğde sorulduğunda “Geleneğin ve tarihin günümüzle bütünleştiği bir yer. Tarihe değer veren, aynı zamanda geleceğe umutla bakan insanların yaşadığı bir yer, Niğde büyülü bir yer ” diyen Polonyalı Ressam, sanatını ve kendisini anlattı, Niğde ve Türkiye izlenimlerini aktardı.
Niğde’de sanat serisi olarak gerçekleştirilen, Küratörlüğünü Safa Büte’nin yürüttüğü Sanat Sarsıntısı (ArtQuake) sergilerine yurtdışından katılan, Resim sanatçısı Aleksandra Ciążyńska,kendisine yönelttiğimiz soruları yanıtladı
KENDİNİZİ KIISACA TANITIR MISINIZ?
Adım  Aleksandra Ciążyńska, 1987 doğumluyum, Polonyalıyım. Varşova Üniversitesi İktisadi Bilimler Fakültesi mezunuyum ve tutkulu bir ressamım. Çocukluğumdan beri resim yapmayı çok severim. Uzun yıllar Prof. Paweł Lewandowski-Palle, becerilerimi geliştirdiğim yer. Orada sanata, özellikle de resme daha da aşık oldum. Ve böylece sanatla olan maceram bugün de devam ediyor. Resimsiz bir hayat düşünemiyorum.
HANGİ TÜR SANATLA UĞRAŞIYORSUNUZ?
Öncelikle tuval üzerine yağlı boya ile resim yapıyorum. En sevdiğim ortamdır. Resimlerimin çoğunu bu tekniği kullanarak yaptım. Resim yapmak için kullandığım ikinci ortam sulu boyadır. Bazen farklı teknikleri deneyip birleştirmeyi veya yenilerini denemeyi severim. Kilden heykelcikler ve süslemeler yapardım. Ancak her zaman en sevdiğim yağlı boyalara geri dönüyorum.
SİZCE SANATÇI KİMDİR?
Bana göre sanatçı, güzelliğe duyarlı, her şeyde güzelliği görebilen kişidir. Bu, her detayın ve jestin büyük önem taşıdığı, içi zengin bir kişidir. Bana öyle geliyor ki bir sanatçının dünyaya bakış açısı diğer insanlarınkinden çok farklı. Resim, şiir, müzik, oyunculuk ve daha pek çok alanda herhangi bir alanda sanatçı olabilirsiniz. Bütün sanatçıların ortak özelliği özgünlüktür. Her biri dünyaya farklı bakıyor ve bunu çalışmalarıyla daha geniş kitlelere aktarmaya çalışıyor. Bir sanatçı başkalarının göremediği şeyleri görebilir. Picasso'nun dediği gibi: "Sanatçı her yerden gelen duyguların kabıdır: gökten, yerden bir kağıt parçasından, geçici bir şekilden, bir örümcek ağından."
ÖZGÜN SANAT ESERLERİ ÜRETMENİN NEDEN ÖNEMLİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORSUNUZ?
Sanat insanlar için her zaman önemli olmuştur. Eski ustaların eserleri günümüzün kültürel mirasını oluşturmaktadır. Orijinal bir sanat eserine bakan herkes, onu harekete geçiren, düşündüren, harekete geçiren unsurlar bulabilir. Onlar sayesinde hayatın nasıl olduğunu, insanlar için neyin önemli olduğunu görebiliyoruz. Sanat, insan uygarlığının her aşamasında var olmuştur. Artık durum böyle. Sürekli gelişimi bize onsuz yaşamın imkansız olduğunu söyler. Sanat tüm duygusal ve ruhsal ihtiyaçları karşılar. Çevremizdeki gerçekliği anlamamızı ve güzellikleri görmemizi sağlar. Bana öyle geliyor ki, orijinal bir sanat eseri ile kopya arasındaki fark, orijinal eserin, kopyanın taşımadığı bir duygusal yük taşımasıdır. Bir kopya asla orijinali gibi duygular uyandırmaz.
BAŞKASINDAN KOPYALANAN ESERLER HAKKINDA NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?
Bir sanatçının başkalarının eserlerini kopyalamaması gerektiğine inanıyorum. Bir kişinin başkaları gibi olmak istemesi ve kendisi olmaması asla iyi sonuçlanmaz. Her birimiz özgün ve eşsiziz ve dünya bizi gerçekte olduğumuz gibi görmeli. Neden olmadığın biri gibi davranasın ki? Bunda hiçbir gerçek yok.
SANATÇININ DÜNYA GÖRÜŞÜ ESERLERİNE YANSIYOR MU?
Bence de. Bana öyle geliyor ki her sanatçı kendi düşüncelerini, dünyayı algılama biçimini, nelerden hoşlandığını, kendisini etkileyen, onda duygu uyandıran şeyleri kâğıda/tuval üzerine aktarır.
SANATÇI HALKIN İÇİNDE Mİ YOKSA DIŞINDA MI OLMALI?
Her şey sanatçıya bağlı. Bazı insanlar açık havada resim yapmayı ve insanlarla çevrili olmayı tercih ederken, diğerleri stüdyolarının mahremiyetini tercih eder. Şahsen ben sessizliğe değer verdiğim için stüdyomda yaratmayı tercih ediyorum. Ancak konu halihazırda boyanmış tablolara gelince, kamusal alanda mümkün olduğunca çok sayıda olması gerektiğine inanıyorum. Ne kadar çok, o kadar iyi. Her sanatçı, eserlerini daha geniş kitlelere sergileme olanağına sahip olmalıdır.
SANAT EĞİTİMİ ŞART MI?
Bence değil. Bana göre en önemli şey yetenektir ve bu, eğitimsiz olmasına rağmen tüm dünyada tanınan veya tanınan ve takdir edilen sanatçılar tarafından kanıtlanmıştır. Eskiden olağanüstü sanat eserleri yaratılırdı ve kimse yazarlarına bu alandaki eğitimlerini sormazdı. Bugün dünyanın birçok yerinde bu eserlere hayran kalabiliyoruz ve hiç kimse yazarın eğitimli olup olmadığını merak etmiyor. Biz sadece güzelliğe ve işçiliğe bakıyoruz. Yetenek her zaman kendini savunur.
AKADEMİK EĞİTİM ALMAMIŞ SANATÇILAR VE ESERLERİ HAKKINDA NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?
Dünyadaki her insanın doğuştan bir hediye aldığını düşünüyorum. En önemli şey hediyenizi bulup dünyaya verebilmektir. Bu hayatın anlamıdır. Her sanatçı (bu alanda eğitim almış olsun ya da olmasın) sanatsız bir hayat düşünemez. Sanki bir güç onu buna zorluyormuş gibi. Dünyada kendi kendini yetiştirmiş birçok sanatçı var. Çoğu zaman eserleri eğitimli sanatçıların eserlerinden farklı değildir. İşlerine gönül verdikleri sürece eğitimin hiçbir önemi yok. Dünyada her sanatçıya yer olduğuna inanıyorum.
SANATÇIYA ŞÖHRET NE ZAMAN GELİR?
Bu sorunun cevabı kolay değil. Sanatçıların tarihinde, yaşamı boyunca şöhrete ulaşamamış ya da hiç ulaşamamış pek çok örnek vardır. Hayatta en önemli şeyin pes etmemek ve sizi mutlu eden şeyi yapmak olduğuna inanıyorum. Eğer şöhret onun kaderiyse er ya da geç gelecektir. Başarının tek belirleyicisi olmasa da. Çoğu zaman sanatçılar ünlü olmasalar bile resimlerini satarlar. Bir koleksiyoncunun veya alıcının takdiri, sanatçıya çalışmaya devam etme konusunda büyük motivasyon veren bir faktördür. Ve ne kadar çok çalışırsanız, sonuçlar o kadar iyi olur. Pratik yapmak mükemmelleştirir.
BİR SANATÇININ İLK DÖNEM ÇALIŞMALARI HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİNİZ NELERDİR?
Sanatçının ilk dönem çalışmaları oldukça önemlidir. Sanatçının kendisi hakkında çok şey söylüyorlar. Bir süre sonra bunları daha sonraki çalışmalarla karşılaştırabilir ve sanatçının yeteneğinin nasıl geliştiğini, hangi konuların onun için önemli olduğunu, tekniğinin ve becerilerinin nasıl değiştiğini görebilirsiniz. Bu tür bilgiler hem sanatçı hem de eleştirmenler ve koleksiyoncular için çok önemlidir. İlk çalışmalarıma her zaman duyguyla bakarım.
NİĞDE DENİLİNCE AKLINIZA GELEN İLK KELİME YA DA DÜŞÜNCE NEDİR?
Niğde’yi düşündüğümde aklıma güzel sokaklar, evler, galeriler, kafeler ve harika insanlarla dolu, memleketim Ciechocinek'e biraz benzeyen büyüleyici bir kasaba geliyor. Geleneğin ve tarihin günümüzle bütünleştiği bir yer. Tarihe değer veren, aynı zamanda geleceğe umutla bakan insanların yaşadığı bir yer. Niğde büyülü bir yer.
ULUSLARARASI "ARTQUAKE" SERGİLERİ SERİSİ HAKKINDA NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?
ArtQuake sergi serisi, dünyanın her yerinden insanları sanat aracılığıyla birleştiren harika bir girişimdir. Dünyanın farklı yerlerinde sanatın nasıl göründüğünü görmenizi sağlar. Çalışmalarınızı daha geniş bir kitleye gösterme fırsatı verir. Sanatçıların fark edilmesi ve eserlerini güzel ve pitoresk Niğde şehrinde sergileyebilmeleri büyük bir onurdur.
NİĞDE'NİN ULUSLARARASI SANAT ÇALIŞMALARI İÇERİSİNDEKİ YERİ VE ÖNEMİ NEDİR?
Niğde sergiler için harika bir yerdir. Türkiye'de Kapadokya'da bulunan, çekicilik ve geleneklerle, yeşil bahçelerle ve muhteşem anıtlarla dolu bir şehir. Bir sanat sergisi düzenlemek için daha iyi bir yer düşünemezsiniz. Burada her köşede sanat var. Burada gelenek ile günümüz çok güzel bir şekilde birleşiyor ve sergiler sayesinde yeni bir tarih yaratılıyor.
SANATA, SANATÇIYA, YAŞADIĞINIZ YERE VE DÜNYAYA BAKIŞ AÇINIZA DAİR SÖYLEMEK İSTEDİKLERİNİZ
Benim için sanat insanlarla iletişim kurmanın, sözsüz iletişim kurmanın biçimlerinden biridir. İmaj benim için evrensel bir dildir. Onun sayesinde kalbimdeki her şeyi aktarabiliyorum. Dünyadan ilham alıyorum: çeşitliliği ve renkleri. Görünüşe göre her şey her yerde farklı ama yine de biz insanlar sandığımızdan daha fazla birbirimize bağlıyız. Farklı yerlerde yaşadığımız, farklı diller konuştuğumuz doğru ama aynı duygu ve hislere sahibiz. Resimlerimde bizi birleştiren şeyleri göstermek istiyorum: Doğanın güzelliğini, rüyaların güzelliğini, jestlerin, geleneklerin ve insanların güzelliğini. Çoğu zaman kelimelere ihtiyaç duyulmadığından bir resim her şeyi ifade edebilir. Her ne kadar çağdaş Polonyalı sanatçılar ülkelerinde pek takdir edilmiyor olsa da, bir sanatçı olarak başka bir şey yapmayı hayal
edemiyorum.
ALEKSANDRA CİĄŻYŃSKA KİMDİR VE ESERLERİ
Aleksandra 1987 yılında Polonya'da doğdu. Varşova Üniversitesi mezunudur. Çocukluğundan beri resim yapmayı seviyordu. Uzun yıllar prof Paweł Lewandowski-Palle'nin verdiği derslere katıldı. Dünyanın çeşitliliğini seviyor ve bu çeşitlilikten ilham alıyor. Bu nedenle resimleri hem temalar hem de teknikler açısından çok çeşitlidir. Aleksandra birçok sergiye katıldı. Resimleri New York, Roma, Venedik, Barselona, Münih, Sanremo, Valetta, Paris, Ni ĝ de, Ciechocinek'te sergilendi. Paris'te 2022 Kadın Sanat Ödülü, New York'ta ATIM'in En İyi 60 Ustası, Sanremo'da Kariyer Sanat Ödülü, Milano'da Leonardo da Vinci Ödülü gibi pek çok ödül aldı. Resimleri birçok yayında da yer aldı.
(Dahi GEDİK/ÖZELHABER