Advert

Türkiye’de ilk Topraksız yerli ve milli patates çeşitleri Niğde’de üretiliyor

Türkiye’de ilk Topraksız yerli ve milli patates çeşitleri Niğde’de üretiliyor
Türkiye’de ilk Topraksız yerli ve milli patates çeşitleri Niğde’de üretiliyor Tuncay Aytaş
Bu içerik 266 kez okundu.

Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak, Aeroponik (topraksız tarım) tekniği ile Türkiye'de ilk kez devlet eliyle yerli ve milli patates çeşitlerinin ilk üretimi enstitüde gerçekleşmekte olduğunu söyledi.
Patates Araştırma Enstitü Müdürlüğü’nde ileri tekniklerle milli ve yerli patates tohumluklarının üretimi devam ediyor. Patates Araştırma Enstitü Müdürlüğü’nce geliştirilen 8 adet yerli patates çeşidi enstitüde kurulan aeroponik sistemle üreticilere daha kısa zamanda ve daha az maliyetle ulaştırılması için çoğaltılıyor. 
Enstitünün Türkiye'de patateste tohumluk ihtiyacını yerli imkânlara sağlamak için 2005 yılından beri çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi. Yapılan çalışmalar neticesinde ülke tarımına 8 yerli patates çeşidi kazandırıldığını belirterek, "Akabinde 4 çeşidimiz de tescil aşamasındadır. Onlarda tescil olduğunda toplam yerli ve milli patates çeşidimiz 12 olacak." dedi.
Pırlak, üreticilere yerli ve milli tohumlukları daha hızlı ve fazla sayıda ulaştırmak için Aeroponik sistemle üretime başladıklarını ifade ederek şunları kaydetti: Bu sistem tamamen topraksız bir şekilde patates tohumluğu elde ediyoruz. Aeroponik serada bitkileri yerleştirdikten sonra bitkinin yeşil aksamı üst tarafta kökler aşağı kısımda kalıyor ve belirli zaman aralıklarıyla bitkinin tüm ihtiyacı olan bitki Solüsyonunu köklere püskürtüyoruz ve karanlık bir ortamda olan köklerde de mini yumrularımızı elde ediyoruz. Ayrıca bu teknik yurtdışında Peru, Kore, İspanya, Sri Lanka, Hindistan, İran ve Çin’de uygulanmış, ülkemizde ise devlet eliyle yerli ve milli patates çeşitlerinin ilk üretimi enstitüde gerçekleşmekte olduğunu ifade etti. 
Aeroponik yöntemle geleneksel yönteme göre 25-30 kat fazla mini yumru üretilebilmekte olduğunu söyleyen Pırlak; “ Geleneksel yöntemlerle fide başına 5-6 adet mini yumru elde edilebilirken,  Aeroponik yetiştirme tekniği ile fide başına 100-150 mini yumru elde edilebilmektedir. Geleneksel yönteme göre 25-30 kat fazla mini yumru üretilebilmektedir. Elde edilen mini yumrular açık arazide 3-4 yıl daha çoğaltıldıktan sonra yüksek kalitede tohumluk olarak kullanıma hazır hale gelir. Böylece yüksek kalitede tohumluk patates ihtiyacının karşılanması mümkün olacaktır. Enstitümüz bu teknik ile patates tohumluğunda ihtiyacın yerli imkânlarla karşılanması ve patates üretiminde tohumluk maliyetini düşürmeyi hedeflemektedir. Bu sayede de inşallah ileride daha fazla sayıda daha ucuz şekilde üretilen yerli ve milli çeşidimizi üreticilerimizle buluşturacağız. Hali hazırda Malatya ve Kayseri'de üretilen yerli ve milli çeşitlerimizin sertifikasyon süreci devam etmektedir. Bu sene itibariyle de çeşitlerimizi belirli miktarda üreticilerimize buluşturacağız” dedi.
Aeroponik sistem hakkında da bilgiler veren Pırlak; “Aeroponik sistem patatesin kökleri karanlık kapalı bir alanda asılı ve besin solüsyonunun belli aralıklarla köklere püskürtüldüğü bir yetiştirme tekniğidir. Aeroponik sistem de kök kısmı sürekli kontrol edilebildiği için istenilen büyüklükte mini yumrular hasat edilebilmekte ve bu sayede homojen yumrular elde edilmektedir. Geleneksel yöntemde ise bu mümkün olmamaktadır. Yine bu yöntem ile su ve gübre girdisi düşük olduğu için mini yumru üretim maliyetini de düşürmektedir. Mini yumru üretiminde toprak olmadığı için toprak patojenlerine yumrular maruz kalmamaktadır. Böylece, bitki başına üretimde önemli derecede artmaktadır. Bu sistem düşük maliyette ve kısa sürede hızlı tohum elde etme imkânı vermektedir” dedi.

 

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Uzman Çavuş Son Yolculuğuna Uğurlandı
Uzman Çavuş Son Yolculuğuna Uğurlandı
Metin Usta’ya Son Veda
Metin Usta’ya Son Veda