Advert

İyot Yetersizliği Haftası

İyot Yetersizliği Haftası
İyot Yetersizliği Haftası Tuncay Aytaş
Bu içerik 279 kez okundu.

Niğde İl Sağlık Müdürü Dr. Ertan Değirmencioğlu 1-7 Haziran İyot Yetersizlik Haftası nedeniyle açıklama yaptı. Önemli bir halk sağlığı sorunu olan iyot yetersizliğinin toplum üzerine olan etkilerinin önlenmesi amacıyla ülkemizde Sağlık Bakanlığı ve UNICEF işbirliğinde 1994 yılından bu yana “İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi ve Tuzun İyotlanması Programı  ” yürütülmekte olduğunu belirtti. İyot, insan vücudunda beyin ve sinir sisteminin normal büyüme ve gelişmesi, vücut ısısı ve enerjisinin devamı için gerekli olan tiroid hormonlarının önemli bir bileşenidir diyen Dr. Değirmencioğlu; “Bu hormonlar vücudun tüm sistemlerinin büyüme ve gelişmesi için gereklidir. Besinlerle iyot yetersiz alındığında iyot yetersizliği hastalıkları görülmektedir. İyot, insanlarda  normal büyüme ve gelişme ile beyin ve vücut işlevleri için mutlak gerekli bir elementtir. İyot eksikliği önlenebilir zekâ geriliğinin en önde gelen nedenlerinden biridir ve kişiye anne karnından başlayarak tüm yaşamı boyunca olumsuz olarak etkileyen bir hastalıklar bütünüdür. İyot yetersizliğinin en olumsuz ve yıkıcı etkilerinin gözlendiği risk grupları; doğurganlık çağındaki kadınlar, gebeler, bebekler ve çocuklardır. Bebek ve çocuklarda büyüme ve gelişme geriliği, zekâ düzeyinin akranlarına göre en az 13,5 puan daha düşük olması, öğrenme yeteneği ve okul başarısında azalma, gebelerde düşük ve ölü doğum riskinde artma ve her yaşta guatr, iyot yetersizliğinin oluşturduğu önemli sağlık problemlerinden sadece birkaçıdır. Güvenli, ucuz ve etkili bir yol olan iyotlu tuz kullanımı çok uzun bir süredir dünyada bilinen ve yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. İyotlu tuz tüketiminin artırılması iyot alımı için birinci kaynaktır. İyotlu tuzun içeriğindeki iyodun kaybolmaması için; yemeklere pişirme sırasında değil, servis sırasında eklenmesi gerekir. Saklama koşullarına dikkat edilmeli, tezgâhın üstünde ocağın yanında değil, dolapta, ısı ve ışık almayacak ortamda olmalıdır. Işık geçirmeyen, ağzı kapalı kaplarda korunmalıdır” dedi. Dr. Değirmencioğlu; “Ülkemizde 1968 yılında başlayan tuzun iyotlanması çalışmaları, 1994 yılında başlayan ulusal ‘’İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi ve Tuzun İyotlanması Programı’’ ile hız kazanmıştır. Eğitim, yasal düzenleme, bilgilendirme, bilinçlendirme, izleme ve denetimler ile iyotlu tuz kullanımında artış görülmüştür. Ancak, İyot yetersizliği hastalıkları ülkemiz için önemli bir halk sağlığı sorunu olarak devam etmektedir” dedi.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Uzman Çavuş Son Yolculuğuna Uğurlandı
Uzman Çavuş Son Yolculuğuna Uğurlandı
Metin Usta’ya Son Veda
Metin Usta’ya Son Veda