Advert
Advert

Kaliteli bal, Niğde’de üretilecek

Kaliteli bal, Niğde’de üretilecek
Kaliteli bal, Niğde’de üretilecek Niğde Haber Admin
Bu içerik 261 kez okundu.

Kış mevsimini arılarının çoğalması için Çukurova’da geçiren ve baharın gelişiyle Niğde’ye dönen 64 yaşındaki arıcı Niyazi Vural, havanın mevsim normallerinde seyretmesi halinde kaliteli bal üretiminin mümkün olacağını söyledi. Arıcılığın sevilerek yapılması gerektiğini belirten Vural; “Arıcılık zor ve zahmetli bir meslektir. Bu işi yapabilmek için hevesli olunmalı ve arıcılığı sevmek gereklidir. Bal üretiminin artırılması için gezginci arıcılıkta her yıl, mümkün değilse en fazla iki yılda bir arıların yerinin değiştirilmesi gerekiyor” dedi. Arılarını evladı gibi gördüğünü ve bu işi severek yaptığını söyleyen Vural; “Kış mevsimini Tarsus ilçesinde geçirdim. Burada 6 ay kaldım, konaklamamın sebebi arıların oğul vererek çoğalması. 60 kovanlık arım, yüz kovan civarlarına çıktı. Arıları çocuklarım gibi seviyorum. İnşallah mevsim iyi geçerse; verimli ve kaliteli bal elde edeceğimizi tahmin ediyorum” şeklinde konuştu. İyi bir arıcılık için ana karının yüksek öneme sahip olduğuna vurgu yapan Vural, “Kovandaki genç ve kaliteli ana arı sayısının yetersiz olması bal üretimindeki düşüşün nedenlerinden biridir. Ana arı, arıların kraliçesidir. Bütün kovanlarda bulunması gerekmektedir ve koloninin geleceği ondadır. Ana arılar yaşlandıkça yumurta verimi ve kovanı bir arada tutan feromon salgısı azalacağından, kovanın gücü azalacak ve en olmadık zamanlarda ana arı değiştirme yoluna gidilecektir. Bu da bal verimini olumsuz yönde etkileyecektir. Arıların gündüz en büyük düşmanı sarı arılardır. Gece ise kirpiler kovanlara kendilerini vurarak arıları tedirgin ediyor ve dışarı çıkmasına neden oluyor. Bazı geceleri nöbet tutmak zorunda kalıyoruz” ifadelerini kullandı.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Muzaffer Şahiner hayatını kaybetti
Muzaffer Şahiner hayatını kaybetti
İYİ Parti’de  istifa
İYİ Parti’de istifa