Advert
Advert

Şifa Kaynağı Alıç ve Kuşburnu

Şifa Kaynağı Alıç ve Kuşburnu
Şifa Kaynağı Alıç ve Kuşburnu Hamza TAV
Bu içerik 444 kez okundu.

Niğde'nin Bor, Altunhisar, Çiftlik, Ulukışla, Çamardı İlçesi ve Demirkazık gibi yüksek bölgelerde  yetişen alıç ve kuş burnu,  pazar tezgahlarındaki yerini aldı. Semt pazarlarındaki tezgahlarda satışa sunulan kış meyvesi alıç ve kuşburnundan reçel, marmelat ve çay olarak tüketilebilen bu  meyveler, vatandaşların ilgisini çekiyor. Pazarda alıç ve kuşburnu satarak geçimini sağlayan Bahçeli Kasabasından Atike Sürmeli(65) birçok kişinin geçim kaynağı bu meyvelerin şifa olduğunu söyledi. Sonbaharda bu meyveleri toplayıp satarak geçimini sağladığını dile getiren Sürmeli, " alıç ve kuşburnu faydası çok fazla olan bir meyve. Birkaç arkadaşımıza doktor bu meyveyi yemesini tavsiye etmiş, beni bulup satın aldılar. Alıç kalp sağlığı için çok faydalıdır. Kalp atışlarından kaynaklanan kalp hastalıklarının tedavisinde, yüksek tansiyon, göğüs ağrısı, şeker, kolesterol, mide rahatsızlıkları, baş ağrısı  gibi sağlık problemlerinin tedavisinde alternatif olarak kullanılıyor. Günümüzde ise, alıçın çiçekleri, meyveleri ve yaprakları, bir çok ilacın yapımında kullanıldığı biliniyor. Şu anda sezonu  olduğundan satışlarımız çok iyi gidiyor. Alıç, bu yıl bazı bölgeler de aşırı sıcaklardan etkilendiği için yeterince ürün vermedi.Ürünler ilaç ve gübre görmez tamamen doğal. Kendim dağlardan  tek tek topladığım. Alıç'ın kilosunu  5 liraya satıyorum"dedi. 
Pazarcı Mahmut Kahraman ise (55) köyünden topladığım kuşburnunun kilosunu 7 liradan satıyorum. Kış aylarında oluşan nezle, grip ve  soğuk algınlığına  karşı iyi geliyor. Biz erkekler kuşburnunu toplarız evde hanımlar  marmelatını yapar. Hiçbir katkı maddesi olmayan bu ürün tamamen doğal. Kış süresince her sabah kahvaltılarda kuşburnu yiyoruz"dedi.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Aydın Akbaş Niğde’ye veda etti
Aydın Akbaş Niğde’ye veda etti
15 TEMMUZ ANISINA...
15 TEMMUZ ANISINA...